Nikon Z 9 na stupních vítězů – Gold Award od Dpreview.com

Nikon je výjimečná firma, která vyrábí výjimečné produkty, takže není divu, že „tu a tam“, což můžete číst jako „docela často“, dostává významná ocenění. Jedním z nejlepších fotoaparátů poslední doby, ba dokonce možná všech dob, je bezesporu profesionální mirrorless Nikon Z 9. Ten už je nějakou dobu na trhu, potažmo pak mezi fotografy, a už se také osvědčil v mnoha náročných situacích. Bylo tedy na čase mu udělit také nějakou tu medaili :-) Stalo se to v polovině dubna, a ocenění Gold Award dostal Nikon Z 9 od prestižního fotowebu Dpreview.com.

Ocenění s kreditem

Testování fototechniky se věnuji více než 20 let, takže moc dobře vím, že jediný „správný“ postup, jak zjistit „pravdu“ o nějakém produktu, je sám ho otestovat. Slova „správný“ a „pravdu“ jsem dal do uvozovek zcela záměrně – žádný test totiž není zcela objektivní. Příčinou je… člověk. I když se autor nebo autoři testů snaží o maximální objektivitu, vždy je recenze do nějaké míry zkreslená lidským faktorem. Odbornými znalostmi, zkušenostmi, ale také osobními preferencemi, sympatiemi, etikou a dalšími víceméně iracionálními vlivy. Vždy jde o kolizi tří pojmů, začínajících na písmeno e: Exaktní – naměřené hodnoty, empirické – poznatky z testu a… emotivní – bez komentáře :-)

Nicméně existují samozřejmě renomovaní testeři či média, věnující se v našem případě fototechnice, kteří mají jak se říká velký kredit. Jedním z takových médií, které je uznávané nebojím se napsat celosvětově, je britský web, založený taktéž před více než dvaceti lety – Dpreview.com. Nevěřím, že ho neznáte :-) Tudíž pokud je na Dpreview.com napsáno, že nějaký produkt je výjimečný, dostal nejvyšší ocenění Gold Award, pak je to informace, která má ten správný kredit, potřebnou míru důvěryhodnosti. 

My jsme to věděli od začátku, že Nikon Z 9 je jedinečným fotoaparátem, ovšem když to teď máte na papíře i od Dpreview. com, je to zkrátka velký úspěch a velká radost.

Nikon Z 9 | Dpreview.com – Gold Award

Nejlepší z nejlepších

Je pravda, že byste si také mohli říct něco v tomto smyslu: „No dobře, Gold Award je sice krásné ocenění, ale Nikon Z 9 rozhodně není jediný Nikon, a už vůbec ne jediný fotoaparát, který tuto ‚medaili‘ dostal.“ Máte pravdu, Gold Award obdržel také Nikon Z 5, Nikon D850, D810, D750, D500, D7100 a další. Přesto však má Nikon Z 9 – a to nejen mezi Nikony, nýbrž mezi všemi fotoaparáty, které testovací laboratoří Dpreview.com prošly – jeden primát.

Když se podíváte na celý test Nikonu Z 9, drsně nazvaný Nikon Z9 review: a DSLR-like stills/video monster (Recenze Nikonu Z 9: Bezzrcadlovka foto/video monstrum), pak v závěru najdete hodnocení, v němž se hned dvakrát objevuje stejná věta:

The Nikon Z9 is perhaps the most complete camera we’ve ever tested.

Anglický pojem most complete camera se poněkud obtížně překládá do češtiny tak, aby měl ten správný smysl, nicméně celou tuto větu bychom česky mohli napsat takto:

Nikon Z 9 je možná nejvybavenější (nejúplnější) kamera (fotoaparát), jaký jsme kdy testovali.

Nechci spekulovat, ale osobně jsem přesvědčený, že „nadbytečné“ slovo perhaps (možná), zde představuje klasické recenzentské opatrnictví, takže když si ho škrtneme, nic se nestane :-)

Nikon Z 9 | Dpreview.com – Gold Award
Zdroj Dpreview.com

Ve svém závěrečném hodnocení redaktoři Dpreview.com dále oceňují vynikající obrazovou kvalitu fotografií při zachování vysoké rychlosti snímání, a stejně tak vyzdvihují i video. U obojího nezapomínají na skvělý autofokus Nikonu Z 9, aby v poslední větě shrnuli hodnocení slovy Celkově kombinuje to nejlepší z DSLR a videokamery v jediném těle. Ano, „na stole“ je i nevýhoda velkých rozměrů a hmotnosti, která, jak se píše u „palce dolů“, limituje tento přístroj pro travel photography čili cestovní fotografii.

Mimochodem, oněch 94 %, které Nikon Z 9 dostal v hodnocení Dpreview.com, je nejvyšší hodnota ze všech fotoaparátů napříč všemi testovanými značkami a modely. Nikon Z 9 je zkrátka – jak říká dnešní mládež – topovka! :-)

Zde se také můžete podívat na videorecenzi tohoto fotoaparátu od Dpreview.com (v angličtině).

Gratulujeme Nikonu k tomuto skvělému úspěchu!

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *