Nikon D800 králem testů DXO Labs

Renomovaná testovací laboratoř DXO Labs, provozující web DXO Mark, označila Nikon D800 za aktuálního krále testů, jenž se skóre 95 bodů porazil i nedávného vítěze, stájového kolegu Nikon D4 (89 bodů).

Nikon D800 „zaperlil“ hlavně v testu dynamického rozsahu, kdy mu bylo naměřeno rozpětí 14,4 EV! Jde samozřejmě o laboratorní hodnotu, od níž je třeba v praxi k reálné reprodukovatelnosti odečíst cca 1–2 EV, i tak jde ale o úctyhodný rozsah. Nikon D4 s rozpětím 13,1 EV na tom ale není o nic moc hůře – stále se jedná o skvělá čísla.

Nikon D800 dubnovým vítězem DXOMark

Osobně jsem si při fotografování těmito aparáty samozřejmě všimnul, že dynamika snímací soustavy vykazuje nadstandardní rozsah. Bez exaktního zjišťování jsem tipoval na senzitometrii hodnou zhruba deseti EV. Přiznám se, že laboratorně naměřené cifry DXO Mark mě překvapily.

Nejen D800…

Pojďme se však na hodnocení DXO Mark podívat detailněji – výsledky jsou totiž pro Nikon nanejvýš zajímavé. Nejdříve top-ten celkového hodnocení. Na prvních osmi místech se Nikon s železnou pravidelností střídá s nesrovnatelnou třídou středoformátových stěn nebo fotoaparátů. První, jak jsme již uvedli, je nyní Nikon D800, na druhém místě následuje digitální stěna Phase One IQ180 Digital Back. Třetí je opět Nikon s modelem D4, na čtvrtém místě znovu středoformát od PhaseOne – model P65. Čtvrté místo obsadil Nikon D3X, páté má – jak překvapivě – opět Phase One, tentokrát P40 Plus. Nadvládu Nikonu a Phase One přerušuje na šestém místě Pentax, ovšem ale opět se středoformátem – modelem 645D. Osmým místem kontruje opět Nikon s D3S, následuje překvapivě Pentax K-5 a první desítku uzavírá nezrcadlovka Sony NEX-7. Jestli jsme dobře počítali, tak v top-ten DXO Mark má Nikon aktuálně čtyři svoje nejvyšší modely. Jen pro doplnění – Nikon D3 je jedenáctý a D700 dvanáctý…

Nikon D800 absolutním dubnovým vítězem DXOMark!
Nikon D800 absolutním dubnovým vítězem DXOMark!

Celkové výsledky se skládají z dílčích hodnocení. Abychom nezdržovali laskavého čtenáře zdlouhavým čtením – přesné výsledky najdete zde – budeme publikovat vždy jen první tři místa. Bude tam přítomen Nikon? To si pište!

Kategorii Portrét (Barevná hloubka) opanovaly na prvním a druhém místě středoformáty Phase One (IQ180 a P65+). Třetí je… Nikon D800. Ve třídě Krajina (Dynamický rozsah) všechny převálcoval opět Nikon D800. Následován je Pentaxem K-5 a Nikonem D7000. Poslední kategorii – Sport (ISO při nízkém osvětlení) – si Nikon přivlastnil bez výjimky až do šestého místa! První D3S, druhý D4, třetí D800 – a to je vzhledem k vysokému rozlišení D800 velmi překvapivé! Čtvrté místo obsadil Nikon D700, následovaný na páté pozici „starou dobrou Dé trojkou“, šestku pak má D3X.

Sečteno a podtrženo – na výjimečný stroj (můžete použít i množné číslo) se vyplatí počkat…


Sdílej

3 komentáře

  1. Testy dělali v DXO Labs, my demosnímky z jejich testů nedisponujeme … Ale věříme jim ;)

  2. „…následuje překvapivě Pentax K-5“.
    Nevím, co je na tom překvapivého :) K5 byl dlouhou dobu stroj s největším DR na trhu … překonala ho až právě D800/D4. Používám ho několik let a za ty peníze to je výborná mašina … mít lepší AF, tak to byl v době uvedení možná nejlepší APS-C DSLR na trhu. Teď asi skončím u D800…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *