Nikon D4 – „supersport“ pod drobnohledem

Digitální zrcadlovky Nikonu s jednociferným označením jsou neklamnou známkou té nejprofesionálnější třídy, přičemž model D4 je pak profíkem nejnovějším a nejmodernějším. Jde o robustní „supersport“, který v sobě spojuje vynikající obrazovou kvalitu s nadstandardní rychlostí a spolehlivostí. Zároveň je to fotoaparát, který je nadstandardně odolný vůči nepřízni počasí i ne zrovna jemnému zacházení. Jednoduše: profesionální nářadí pro fotoreportéry, sportovní a wildlife fotografy, ale také třeba autory vyžadující vysokou citlivost bez nadbytečného šumu.

Úvod

Nikon D4


Klíčové vlastnosti Nikonu D4
FX snímač s rozlišením 16,2 Mpx

CMOS snímač o rozměrech kinofilmového políčka zaznamenává fotografie velikosti 4 928 × 3 280 pixelů.

Vysoká citlivost ISO

V základní konfiguraci má Nikon D4 citlivost ISO 100–12 800, v rozšířeném módu pak ISO 50–204 800!

Rychlá závěrka a sériové snímání

Nově konstruovaná závěrka s lamelami z uhlíkových kompozitů má životnost 400 000 cyklů, nejkratší expoziční čas je 1/8 000 s. V módu sériového snímání Nikon D4 dokáže pořídit až 11 sn./s.

Záznam videa poprvé v této třídě Nikonu

Záznam videosekvencí Full HD (1 080p) ve formátech FX a DX, resp. při použití výřezu daného počtem obrazových bodů formátu Full HD (1 920 × 1 080 px).

Osvědčený autofokus

51bodový AF modul Multi-CAM3500FX: individuálně nastavitelný pro činnost 9, 21 nebo 51 zaostřovacích polí.

Nový modul měření expozice, vyvážení bílé, a.j.

RGB snímač 3D Color Matrix III s 91 000 pixely (AE a AF) s detekcí tváří v reálném čase.

100% hledáček a LCD s vysokým rozlišením

Jasný optický hledáček zobrazuje 100 % obrazu a tři volitelné výřezy: 5:4, 1,2× a formát DX. LCD monitor s úhlopříčkou 8 cm (3,2″) má rozlišení 922 000 obrazových bodů a automatickou regulaci jasu.

Dva sloty pro paměťové karty

Jeden slot pro rychlé paměťové karty CF (UDMA 7) a jeden slot pro nové paměťové karty XQD s vysokou kapacitou.

Nikon D4

Podrobná technická data Nikonu D4 najdete zde.
Doporučená prodejní cena Nikonu D4

139 990 Kč vč. DPH

Konstrukce a ovládání

Už jen letmý pohled na Nikon D4 naznačuje, že jde o robustní DSLR, která si rozměry a hmotností nic nezadá se středoformátovými přístroji. Velkou měrou se na tomto faktu podílí integrovaný vertikální grip – coby charakteristický prvek Nikonů nejvyšší třídy.

Nikon D4Nikon D4

Celková robustnost je pak plně podřízená předpokládanému nasazení. Zejména fotoreportéři pracují velmi často v nepříznivých podmínkách. Nemohou si vybrat počasí, stejně jako musí mít občas ostré lokty, aby se dostali na potřebné místo k pořízení fotografie. Je nasnadě, že při takové práci občas dostane nějakou tu ránu i fotoaparát.

Stroj pro takovéto a podobné nasazení tedy musí být patřičně „obrněný“. Základ proto tvoří hořčíková kostra těla, která představuje odolnou schránku pro citlivou mechaniku a optiku uvnitř fotoaparátu.

Nikon D4Nikon D4

Patřičně utěsněny jsou také veškeré spoje, tlačítka a další ovládací prvky. Neznamená to sice, že by byl Nikon D4 vodotěsný ve smyslu možnosti potápění, ale nerozhodí jej žádný déšť a samozřejmě ani prach a další nečistoty. Pozor však, abyste měli stejně odolný také objektiv.

Nikon D4Nikon D4
Změny zde jsou

Byť na první pohled tělo D4 vypadá shodně jako jeho předchůdci, či spíše dříve uvedené modely, změn se zde najde docela dost. Mírně redesignován byl kryt pentaprismatického hranolu, který dostal elegantnější tvar, a z jeho pravé části zmizel ovladač způsobu měření expozice (resp. byl přesunut do levého sdruženého kruhového ovladače).

Nikon D4
Vzhledem k nové možnosti záznamu videosekvencí přibylo na horní stěně poblíž spouště také malé tlačítko s typickým červeným kolečkem – separátní videospoušť.

Nejvíce změn ale znalci předchozích modelů Nikonu objeví na zadní straně těla. Opět jde o přesuny a doplnění ovládacích prvků, většinou „zaviněné“ také videem či živým náhledem.

Nikon D4Nikon D4

Mezi nejzásadnější novinky patří ovladač Live View/Video vpravo u malého stavového displeje a dva pětisměrné joysticky – jeden pro fotografování na šířku, druhý pro snímání při orientaci na výšku. V případě tohoto držení majitelé jistě ocení nenápadnou inovaci, výčnělek pro palec pravé ruky pod kruhovým voličem integrovaného vertikálního gripu. Přestože jde o zdánlivě nevýznamný prvek, skvěle usnadňuje držení, zvláště v případech, kdy potřebujete těžký a rozměrný aparát přidržet pouze jednou rukou.

Další významnou novinkou je podsvícení tlačítek a dalších ovládacích prvků při aktivaci podsvícení stavových displejů. Kdo často fotografuje v šeru nebo tmě, ví, o čem mluvím. Podsvícení je zároveň velmi decentní, rozhodně neruší či snad neoslňuje.

Sloty a zase sloty

Levá strana digitálních zrcadlovek Nikon je obvykle vyhrazena pro osazení komunikačními sloty a nejinak je tomu i zde. A i přes velké rozměry těla levou stranu vcelku obsáhly.

Nikon D4Nikon D4

Kromě obligátního USB rozhraní a dnes již běžného HDMI výstupu zde najdete konektor pro externí mikrofon a nezvykle také pro sluchátka. Ethernetová přípojka k této třídě už také nějaký čas patří. Nahoře vlevo je pak systémový konektor pro připojení nejrůznějšího příslušenství, druhý pak najdete „za rohem“ na přední části těla, kde se nachází spolu s PC konektorem pro kabelové připojení studiových blesků.

Nikon D4Nikon D4

Nikon D4 má dva paměťové sloty – jeden pro klasiku Compact Flash, druhý pak pro zcela nové paměťové karty typu XQD. Jak je u „dvouslotových“ fotoaparátů obvyklé, v menu se nabízí několik možností, jak s místem na obou kartách naložit. Data lze ukládat zároveň na obě karty (zálohovat), stejně jako JPEGy na jednu a RAWy na druhou kartu atd…

Funkce a vlastnosti

Publikovat nyní výčet všech funkcí profesionální DSLR, kterou Nikon D4 je, samozřejmě nebudeme. Omezíme se na konstatování, že „má všechny“. Tedy všechny funkce obvyklé v této třídě a ještě něco navíc. Přesto ale některé pojďme „vypíchnout“.

V úvodu jsem napsal, že Nikon D4 je „supersport“, neboli velmi rychlý stroj, podívejme se tedy podívat nejprve na závěrku.

Nikon D4
Modul závěrky Nikonu D4

Lamely elektronicky řízené vertikální štěrbinové závěrky jsou vyrobeny z uhlíkových kompozitů, její životnost je garantována na 400 000 cyklů. Nejkratším časem je „osmitisícina“, synchronizační čas blesku je 1/250 s. Říkáte-li si nyní, že jde o běžné parametry profesionálního stroje, pak „přitvrdíme“.

Závěrka – a nejen ona – ale také mechanismus zrcátka, a v neposlední řadě snímací soustava, tedy čip a následná elektronika, umožňují sériové snímání rychlostí až 11 sn./s! Pro přesnost: maximum je podmíněno vypnutým autofokusem, při ostření udělá tento aparát „jen“ 10 sn./s.
V každém případě jde o sériové snímání se sklápěním zrcátka, což je samo o sobě obdivuhodné. Představíte-li si nyní zvuk šicího stroje, pak podobný projev má i Nikon D4 v tomto režimu. A netřeba dodávat, že oněch rychlostí D4 dosahuje v plném rozlišení formátu FX, nikoliv nějakém ořezu.

51 bodů ke zlaté

„Supersport“ musí mít kromě rychlé závěrky také špičkové automatické zaostřování. Nikon D4 využívá osvědčeného autofokusového modulu AF Multi-CAM3500FX s celkovým počtem 51 ostřicích bodů.

AF senzor Multi-CAM3500FX
AF senzor Multi-CAM3500FX

Z celkového počtu bodů je patnáct prostředních křížových, s citlivostí pro světelnost F5,6 a lepší. Pět bodů vlevo a vpravo od středového, plus po jednom nahoru a dolů mají citlivost F8.
Nechcete-li pracovat s plnou nabídkou bodů, můžete je v menu zredukovat na 11 zaostřovacích políček, zde ale možnosti autofokusu nekončí.

Ostřicí body Nikonu D4Ostřicí body Nikonu D4

V režimu kontinuálního autofokusu lze body sdružovat do skupin po devíti nebo 21 bodech, vždy je samozřejmě možné pracovat s „plnou palbou“ – automatickým výběrem ze všech AF bodů.

Ostřicí body Nikonu D4Ostřicí body Nikonu D4

K tomu si připište 3D-tracking, tedy automatické sledování pohybujícího se objektu a… Face detection čili rozpoznávání obličeje v hledáčku. Ano, nebavíme se o Živém náhledu, nýbrž o fotografování přes optický hledáček. Zvolíte-li automatický výběr ostřicích bodů, Nikon D4 v rámci tohoto režimu aktivuje i rozpoznávání tváří. Budete-li mít v záběru lidský obličej(e), fotoaparát zaostří na něj, i když se v bližší vzdálenosti před ním budou nacházet jiné objekty. Že vám tato funkce u profesionálního stroje nějak nesedí? Nebuďte tak úzkoprsí… Věřte tomu, že fotografové módy či portrétisté ji uvítají s nadšením.

Nikon D4 má také přepracované ovládání autofokusu, které se poprvé objevilo u modelu střední třídy Nikon D7000. Veškerá funkcionalita je nyní soustředěna do jednoduché páčky s tlačítkem na známém místě vlevo u objektivu – plus spolupráce tohoto ovládacího prvku s předním a zadním rollerem. Páčka pouze přepíná AF a MF, ostatní nastavení provádíte po stisku tlačítka. Zadním rollerem volíte AF-S nebo AF-C, předním pak jednotlivé režimy obou módů. Jednoduché a rychlé.

A zase měření

Zatímco autofokusový modul už prošel zkouškou ohněm u více profesionálních DSLR Nikonu, zcela nový je naopak RGB senzor 3D Color Matrix III s 91tisíci pixely, zajišťující hned několik strategických činností.

3D RGB senzor
RGB senzor 3D Color Matrix III

Předně je to měření expozice – jak osvitu přirozeným světlem, tak při fotografování s bleskem. K tomu je těsně navázaná analýza snímané scény pro korektní nastavení vyvážení bílé, ale také pro využití aktivního D-Lightingu. To vše je využíváno pro statické fotografie i pro záznam videa. A mimochodem, nový 3D RGB senzor má na starosti také výše zmiňovanou detekci tváří při fotografování přes optický hledáček a nesmíme zapomenout ani na 3D-tracking.

Nejen fotografie…

Do oblasti nahrávání videa skočil první model nejvyšší řady Nikonu vybavený touto funkcí s velkorysostí sobě vlastní. Videosekvence je možné pořizovat v maximálním standardu Full HD 1 080p, se snímkovou frekvencí 30, 25 nebo 24 sn/s. Jakkoliv je samozřejmostí připojení externího mikrofonu a 20stupňová škála nastavení citlivosti zvuku Hi-Fi kvality, není obvyklá možnost odposlechu kontaktního zvuku díky konektoru pro sluchátka (viz předchozí kapitolu). Nikon D4 používá kodek H.264, videa se ukládají do kontejneru MOV, maximální délka videosekvence je 29 min 59 s.

Funkce D-Movie zde umožňuje využívat tři režimy záznamu videa: jednak FX sekvence bez crop faktoru, tedy s využitím aktuálního ohniska plnoformátového objektivu. Nasadíte-li na Nikon D4 DX optiku, můžete počítat s obvyklým crop faktorem 1,5×, navíc ještě lze využít ořez přímo na snímači, kdy se využívají obrazové body „1 : 1“. Crop faktor je pak v násobku 2,7×.

Nikon D4 s nasazeným externím mikrofonem Nikon ME-1
Nikon D4 s nasazeným externím mikrofonem Nikon ME-1

Zajímavou specialitou je tzv. Časosběrná fotografie. V menu si nadefinujete interval pořizování dílčích snímků a celkovou délku záznamu, postavíte fotoaparát na stativ, spustíte funkci a jdete na kafe. Jakmile akce proběhne, přístroj sám vytvoří videosekvenci z pořízených snímků.

Obrazová kvalita, demosnímky

Jak jsme uvedli hned na začátku tohoto článku, srdcem Nikonu D4 je plnoformátový FX snímač typu CMOS s rozlišením 16,2 Mpx. Následuje 14bitový A/D převodník, aby si poté obrazová data převzal EXPEED 3 – 16bitový obrazový procesor.

Snímač Nikonu D4
FX snímač Nikonu D4

Obrazová kvalita profesionálních DSLR je v současné době skvělá bez ohledu na model (a to i napříč značkami), zaměřme se spíše na detaily. To, co se u fullframových zrcadlovek obvykle hodně „prožívá“, je míra šumu. Je to pochopitelné, tyto fotoaparáty mívají velké obrazové buňky a tudíž i velký odstup signálu od šumu. Lidově řečeno: málo šumí.

Jak je na tom Nikon D4? Tuto otázku ponecháme bez odpovědi – tu si, prosím, zformulujte sami. Podívejte se na následující 100% výřezy z fotografií pořízených při různé citlivosti, a ideálně si stáhněte snímky v plném rozlišení. Doufáme, že stejně jako my, si uvědomíte, že maximální citlivost ISO 204 800 (a částečně i ISO 102 400) je sice použitelná jen s omezeními, ostatní pak jsou nad očekávání skvělé.

Z této fotografie jsme pořídili následující výřezy ve 100% zvětšení
Z této fotografie jsme pořídili následující výřezy ve 100% zvětšení
Nikon D4 – ISO 400
Nikon D4 – ISO 400
Nikon D4 – ISO 800
Nikon D4 – ISO 800
Nikon D4 – ISO 1 600
Nikon D4 – ISO 1 600
Nikon D4 – ISO 3 200
Nikon D4 – ISO 3 200
Nikon D4 – ISO 6 400
Nikon D4 – ISO 6 400
Nikon D4 – ISO 12 800
Nikon D4 – ISO 12 800
Nikon D4 – ISO 25 600
Nikon D4 – ISO 25 600
Nikon D4 – ISO 51 200
Nikon D4 – ISO 51 200
Nikon D4 – ISO 102 400
Nikon D4 – ISO 102 400
Nikon D4 – ISO 204 800
Nikon D4 – ISO 204 800

Zdrojové fotografie testu šumu si stáhněte zde (velikost 60 MB).

Galerie demosnímků Nikon D4

(všechny fotografie byly pořízeny s objektivem AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8G ED)

Fotografie v plném rozlišení si můžete stáhnout zde (velikost 75 MB).

Sdílej

Jeden komentář

  1. Můžete srovnat aparáty NIKON D700 a D3, případně s D4 nebo srovnatelnými v oblasti barevného šumu při velkých hodnotách ISO, Mám na mnyslí už ISO 6400 nebo 12600. Fotografoval jsem v jeskyni s objektivem ZEISS Distagon 2,8/21 na 100 s a ve formátu RAW jsem měl takový šum, že jsem jej těžce odstraňoval v editoru.
    Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *