Nikon Coolpix L810 – mistr makro

Kompaktní ultrazoom Nikon Coolpix L810 s 26násobným rozsahem, sahajícím od velmi širokoúhlého ohniska 22,5 mm až po dalekonosných 585 milimetrů ekvivalentu kinofilmu, představuje zajímavý model Coolpixů řady L – Life. Jde o lehce ovladatelný cenově přístupný fotoaparát s širokým spektrem využití. Věděli jste ale například, že je také velmi vhodný pro vstup do světa makrofotografie? Tedy fotografickému žánru, který je obecně považován za technicky náročný…

Vzdálený ideál

Možná si teď říkáte něco o tom, že makro v současné době umí každý digitální fotoaparát, to přece není žádná zvláštnost. Některé modely – a není jich málo – dokonce zaostřují třeba od jednoho centimetru!

Ano, to všechno je pravda. Zkoušeli jste však fotografovat v předmětové vzdálenosti jednoho centimetru? Za prvé si snímanou scénu stíníte samotným fotoaparátem a tubusem jeho objektivu, který se skoro dotýká fotografovaného námětu. Cokoliv živého samozřejmě před vaším aparátem ihned prchne do bezpečí, takže na oblíbené broučky, motýly a další havěť živočišného světa rovnou zapomeňte. To bylo za druhé. A za třetí: V drtivé většině případů jde o makro s využitím nejširšího ohniska objektivu. Perspektivní zkreslení pak udělá svoje, takže o nějakém reálném podání nemůže být ani řeč. Jinak tomu ale je u Nikonu Coolpix L810…

Nikon Coolpix L810
Nikon Coolpix L810
Klíčové slovo: telemakro

Coolpix L810 je vybaven funkcí telemakro. Co to znamená? Jednoduše možnost zaostřit na blízkou vzdálenost při nastavení objektivu na delší ohnisko, což také znamená i větší odstup fotoaparátu od snímané scény. Použití je jednoduché: Buďto zvolíte scénický režim Makro nebo v módu Auto aktivujete Makro na čtyřsměrném zadním voliči.

Pokud použijete scénický režim Makro, fotoaparát automaticky vyzoomuje na 118 mm, zapnete-li makro manuálně v režimu Auto, je třeba vyzoomovat ručně. Tomu napomáhá indikace zoomu v levé horní části LCD obrazovky. V obou makrorežimech se asi v polovině rozsahu ukáže malá zelená šipka, která představuje hranici vyzoomování telemakra – tedy ono ohnisko 118 mm. Ve skutečnosti ale můžete ručně „pocuknutím“ za ovladač zoomu ještě o kousek šipku „přejet“ a dostanete se tak až na ohniskovou vzdálenost 190 mm.

Coolpix L810 – mistr makroCoolpix L810 – mistr makro

Při tomto maximálním telemakru je pak přední okraj objektivu vzdálen od snímané scény 7,5 cm, což už představuje slušnou pracovní vzdálenost. Zároveň je třeba dodat, že nejmenší předmět je v tomto módu velký 30 milimetrů. To by na kinofilmu představovalo makro o větším měřítku než 1 : 1.

Coolpix L810 – mistr makro
Dnes již neplatný padesátník vyfotografovaný při maximálním makru Nikonu Coolpix L810

Podrobné technické parametry Nikonu Coolpix L810 najdete zde.

Doporučená cena Nikonu Coolpix L810

5 790 Kč


test obrázku

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *