Nikon Coolpix A z pohledu šéfredaktora časopisu FOTO

Dlouho se mi nestalo, že bych zapůjčený fotoaparát vracel do krabice a nesl na poštu s tak těžkým srdcem. Tedy přesněji, budou to nějaké tři roky, co jsem se s podobnými těžkostmi loučil s testovanou Leicou M9. Že jsem se zbláznil, když srovnávám fotoaparáty ze zcela odlišného konce spotřebního „řetězce“? Pro závěrečný soud nad mou opovážlivostí je třeba číst dál.

„Áčko“ si nezískávalo mé sympatie od úplného začátku. Budu konkrétní. 28mm objektiv bych vyměnil za ohnisko 35 mm a pro vestavěný průhledový hledáček bych nad výkresy japonského inženýra horoval také. Tyto mé subjektivní předsudky (v momentu, kdy je Nikonem tento výrobek prezentován jako streetová kamera však ne tak docela neopodstatněné) však s prvním „ohledáním“ obrazové kvality na monitoru vzaly rychle za své.  

Nikon Coolpix A
Interiér ISO 800
Superlativy kam se podíváte

Za hezkého počasí, tedy mezi námi fotografy – za ideálních světelných podmínek – fotografuje obstojně většina přístrojů. Nikon Coolpix A jsem se tak i ve sluncem zalitém prostředí portugalské metropole snažil podrobit náročnějším situacím – fotografováním v interiéru, protisvětle či při scénách s velkými expozičními rozdíly.

[pullquote]Skvělá kresba, výstupy bez jakýchkoliv obrazových vad. Tohle jsme tu skutečně ještě neměli.[/pullquote]Výsledek? Schopnost objektivu ruku v ruce s použitým DX snímačem podat detail je výtečná a teď, když odvracím pohled od monitoru zpět na velikost přístroje, chce si mi napsat spíše fantastická. Skvělá kresba, výstupy bez jakýchkoliv obrazových vad. Tohle jsme tu skutečně ještě neměli.

Říkejte si, co chcete, ale pro streetového fotografa je velikost jeho kamery skutečně rozhodující. Rukama mi prošlo více kvalitních kompaktů (za všechny Canon GX1, Fujifilm X100), ale jsou to opravdu přístroje malých rozměrů? Pro mě nikoliv, kapsa kalhot běžného střihu je jim prostě malá. I sem tedy míří do Nikonu velká pochvala.

Bezchybné je rovněž ovládání, které nezůstává nic dlužno pohodlí a především pohotovosti nastavování jednotlivých funkcí u zrcadlovek. Na čem by se naopak rozhodně mělo zapracovat, je autofocus. Jako by si zatím se zbrusu novým objektivem moc nerozuměl. Když zaostří, je přesný, v mnoha případech mu to však chvíli trvá.

Nikon Coolpix A
ISO 3 200
Úpravy přímo ve fotoaparátu

Spousta z vás asi bude nesouhlasně kroutit hlavou, že funkce přímých úprav nemá v polo- a profi zařízeních co dělat. Já jsem si to dosud myslel také, ale víme všichni, jak to s tím časem nakonec u počítače bývá. Takže mě klidně kamenujte, ale já jsem si zkrátka na základní úpravy v Nikon menu fotoaparátu zvykl. Především funkce D-Lighting, vyrovnání linií či rychlé vylepšení prostě fungují skvěle a nemáte-li zrovna ambice výsledný obrazový výstup věšet do galerie, rozhodně se takové editace nemusíte bát. Viz následující ukázky.

Tomáš Hliva
fotograf, šéfredaktor časopisu FOTO  

Nikon Coolpix A
1: Zdrojový snímek, 2: Vyrovnání linií, 3: Vylepšení (jasu a kontrastu)
Nikon Coolpix A
1: Zdrojový snímek, 2: Vyrovnání linií, 3: D-Lighting
Galerie demosnímků Nikonu Coolpix A

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *