NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S: ultraširokáč pro náročné

Objektivy s dvacetimilimetrovým ohniskem obvykle řadíme k ultraširokým. Většina základních zoomů začíná na 24 mm ohnisku. Pokud si myslíte, že rozdíl v úhlu záběru mezi 20 mm a 24 mm nebude zřetelný, opak je pravdou. Optické zákonitosti jsou takové, že 4 mm v ultraširokém rozsahu udělají mnohem větší rozdíl než třeba 20 mm v případě teleobjektivu.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S
NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S na těle Nikonu Z 6II

A na co je dobrý takto ultraširoký objektiv? Je využitelný na fotku ve stísněných interiérech, zvláště pokud fotografujete v šeru a navíc také ještě i pohybující se objekty. Typicky jde o reportáž. Ohnisko 20 mm je ale vynikající také na dynamické záběry krajiny a světelnost „našeho“ objektivu NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S, ho předurčuje též například k fotografování noční oblohy. „Hvězdičkování“ ostrých světel z něj dělá dobrého společníka také pro večerní focení města. Pojďme ale pěkně popořádku.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S
NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

Design a ergonomie

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S je fyzicky největší 20mm objektiv, který kdy Nikon vyrobil. Je to model, označený písmenem S (S-line, Superior), tedy o objektiv s perfektní optikou, který je zároveň mechanicky precizní a utěsněný proti prachu a stékající vodě. Objektivy NIKKOR řady S-line nabízí po všech stránkách nejvyšší kvalitu. 

Optická soustava obsahuje 14 prvků, uspořádaných v 11 skupinách, z toho tři čočky jsou typu ED a tři asférické. Objektiv má vnitřní ostření, takže se při používání žádná část nehýbe – neotáčí se ani se nevysunuje. NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S je opatřený antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat, které se starají o čistý a kontrastní obraz i v protisvětle.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S
NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

Elektromagnetická clona má 9 lamel, maximální zaclonění je F16. Na fullframových Nikonech Z poskytuje 20mm ohnisko úhel záběru 94°, na DX modelech potom toto ohnisko odpovídá 30mm sklu s úhlem záběru 70°. NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S má minimum ovládacích prvků – široký kovový ostřicí prstenec a přepínač AF/MF – toť vše.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S
NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

Zaostřovací prstenec lze uživatelsky nastavit i na jiné funkce. Kromě ostření jej můžete využívat třeba na změnu pracovní clony nebo ke korekci expozice. NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S má 77mm filtrový závit, což potěší – profesionálové tento průměr filtrů běžně používají.

Objektiv nemá optickou stabilizaci, všechna těla Nikon Z FX však mají stabilizovaný snímač. Já jsem ale toto sklo testoval na DX modelu Nikon Z fc a právě v tomto případě jsem litoval, že jsem stabilizaci k dispozici neměl. Fotil jsem ve zhoršených světelných podmínkách na salaši, kde by se mi stabilizace opravdu hodila.

K objektivu NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S se standardně dodává sluneční clona HB-95 s bajonetovým uchycením. V balení samozřejmě najdete také přední a zadní krytku, plus měkký obal CL-C1. Objektiv je poměrně velký – měří 108,5 mm a váží půl kilogramu (přesně 505 g).

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S na těle Nikonu Z 7
NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S na těle Nikonu Z 7

Zaostřování

Zaostřování je tiché, téměř bezhlučné. Ostřicí soustavou pohybuje krokový motor (STM – Stepping Motor), jehož využití je skvělé také pro natáčení videa. Při potřebě manuálního ostření není třeba nikde nic přepínat – jednoduše chytíte ostřicí prstenec a převezmete kontrolu nad zaostřováním (pokud tedy prstenec nemáte nastavený na jinou funkci – viz výše). Po expozici čili stisknutí spouště, fotoaparát opět převezme kontrolu a zapojí automatické ostření. Chcete-li ostřit manuálně stále, posuňte přepínač na boku objektivu do polohy M. 

Automatické ostření není nejrychlejší, ale ani nijak nezdržuje. Vůbec není problém vyfotit pohybujícího se člověka a sledovat jej se zapnutým kontinuálním ostřením. Na FX modelu Nikon Z 6II zaostřoval NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S v kritických podmínkách s nedostatkem světla nebo v ostrém protisvětle lépe než nasazený na Nikonu Z fc.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S na Nikonu Z 6II v protisvětle
NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S na Nikonu Z 6II v protisvětle

Obrazová kvalita

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S má soudkovité zkreslení, které je však po zapnutí automatické korekce ve fotoaparátu zcela eliminované. Korigovat lze (jak ve fotoaparátu, tak i v počítači) také vinětaci – ztmavení rohů a okrajových částí obrazového pole. I se zapnutou korekcí nějaká ta vinětace při nižším clonění v obrazu zůstane. 

Vypnutá korekce geometrického zkreslení a vinětace
Vypnutá korekce geometrického zkreslení a vinětace
Zapnutá korekce geometrického zkreslení a vinětace
Zapnutá korekce geometrického zkreslení a vinětace

Objektiv je superostrý i plně odcloněný. Malým přicloněním se jeho ostrost ještě zvýší, ale ne o mnoho. Difrakce se začíná projevovat už od clony F11, kdy po dalším přiclonění už kresba začíná měknout. Není to ale nic dramatického, NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S můžete používat i plně zacloněný na F16.

Na cloně F14 je už kresba o kousek měkčí, obraz je ale stále plně použitelný
Na cloně F14 je už kresba o kousek měkčí, obraz je ale stále plně použitelný

Podélná barevná vada (sférochromatismus – kontrastní objekt nebo hrana má barevnou vadu, je-li mimo hloubku ostrosti) je při plně odcloněném objektivu na kontrastních objektech poměrně výrazná. Po přiclonění samozřejmě stoupá hloubka ostrosti a tím klesá i náchylnost na podélnou barevnou vadu, která po větším zaclonění úplně zanikne.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S po přiclonění vytváří z ostrých světel pěkné 18cípé hvězdice, což můžete využít při focení krajiny (za slunce) a ještě více při focení nočního města. Samozřejmě čím více je zacloněné, tím výraznější hvězdice objekty tvoří. Kvůli nejlepší kresbě jsem ale tento objektiv clonil na F10, maximálně F14.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

Závěr

Líbilo by se mi, kdyby tento objektiv byl o kousek menší a nenápadnější na diskrétní snímání. Když ho máte nasazený na fotoaparátu, vypadá jako portrétní NIKKOR Z 85 mm f/1,8 S. Tvarem a velikostí je od sebe téměř nerozeznáte. Vím však, že pokud chci využít potenciál širokého bajonetu Nikon Z, potřebuji k tomu poctivý kus objektivu. A právě takový NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S je. Je velký, na svoje ohnisko je i poměrně těžký, ale je bezprecedentně ostrý. Je to perfektní krajinářský objektiv, vhodný pro noční fotografování města i noční oblohy. Tento objektiv je výborný také pro reportáž ve stísněných prostorách s nedostatkem světla. Kdybych ho s sebou nevzal na salaš, nikdy bych nepořídil záběry, které jsem vyfotil.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S krásně kreslí a je odolný vůči protisvětlu, čímž umožňuje vytvářet dramatické snímky. Má svoje chybičky, hlavně ve zvýšené vinětaci, ale ta se dá jednoduše korigovat v počítači. Tento objektiv zaostřuje na extrémně krátkou vzdálenost (20 cm od roviny snímače), a tak umožňuje vyfotit detaily předmětů či malé objekty s velkým kusem krásně rozostřeného pozadí.

NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S

Chcete-li trochu odlišit své širokoúhlé fotografie, NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S je objektiv, který vám to umožní. Využíval jsem ho i při testování DX mirrorlessu Nikon Z fc. I v tomto případě mi tento objektiv zachránil kůži, protože pro DX formát Nikon zatím nevyrábí takto širokoúhlý objektiv s velkou světelností. Pravdou ale je, že na malém těle Nikonu Z fc je NIKKOR Z 20 mm f/1,8 S trochu nevyvážený. Nic to však nemění na tom, že zprostředkuje super ostré snímky.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *