Neporazitelný. Objektiv Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S v testu DxOMark

Nejlepší ze všech zoomů 24–70 mm napříč všemi výrobci objektivů na trhu a celkově pátý nejlepší zoomový objektiv. Tak zní krátké resumé světelného základního zoomu pro Nikony Z – Nikkoru Z 24–70 mm f/2,8 S podle testů respektovaného webu DxOMark.com.

Objektiv Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S v testu DxOMark
Objektiv Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S v testu DxOMark
Nejlepší z nejlepších

Objektiv od testerů DxOMark obdržel celkové hodnocení 36 bodů, což je o sedm bodů více než jeho „light verze“ se světelností f/4. Právě oproti Nikkoru Z 24–70 mm f/4 S byla výrazně lépe hodnocená ostrost, geometrické zkreslení a chromatická vada. Ta je dokonce tak nízká, že se testovaný objektiv v tomto parametru s hodnotou 5 mikronů zařadil na absolutní druhé místo mezi zoomy všech značek.

Ve srovnání s „eF čtverkovou“ verzí si tento profesionální zoom pohoršil pouze u vyšší míry vinětace – i když jde o absolutní hodnotu. Redakce DxOMark totiž uvádí, že při zaclonění na F4 vinětuje testovaný objektiv méně než jeho levnější kolega. Testeři také píší, že vinětace má velmi pozvolný průběh – přechod od tmavších rohů ke středu obrazového pole je plynulý.

Zdroj: DxOMark.com
Zdroj: DxOMark.com

K testu ještě jedna poznámka. DxOMark má zajímavou metodiku testování. Například ostrost se testuje jednak na „plnou díru“, což je samozřejmě naprosto v pořádku. Proč ale recenzenti dělají i testy na clonu F22, to mi úplně jasné není. F22 je maximální clona tohoto objektivu, a je předem jasné, že výsledky budou ovlivněné difrakcí. Ale budiž, DxOMark to tak dělá se všemi skly, takže výsledky jsou komparativní.


Test objektivu Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S od DxOMark najdete zde

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *