Nejsvětelnější Nikkor s autofokusem – 1 Nikkor 32 mm F1,2

Objektiv 1 Nikkor 32 mm F1,2 není pro naše čtenáře úplnou novinkou – to, že se na něm intenzivně pracuje, jsme ohlašovali už v říjnu minulého roku. Nyní ale nastala chvíle, kdy je jasné, že už brzy si jej budete moci pořídit – na trh by měl přijít začátkem června.

Není třeba zdůrazňovat, že je to teprve druhý světelnější objektiv pro Nikon 1 (po 1 Nikkoru 18,5 mm F1,8, a možná i třetí po „palačince“ 1 Nikkor 10 mm F2,8) a zároveň nejsvětelnější sklo v současné nabídce Nikonu vůbec, tedy pokud nepočítám manuální padesátku F1,2. Ano, i ty nejlepší AF objektivy Nikkor pro DSLR končí na F1,4…

1 Nikkor 32 mm F1,2

Konstrukce

Objektiv 1 Nikkor 32 mm F1,2 je sice rozměrnější a těžší, než třeba standardní zoom 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 VR, vzhledem ke svojí úctyhodné světelnosti však zase tak velký není. Průměr činí 65 mm, stavební délka 48 mm, průměr filtrového závitu 52 mm – takže takové jakoby malé zrcadlovkové pevné sklo velikosti klasické padesátky…

Hmotnost 230 gramů dává tušit použití kovu v konstrukci, a ostatně ani toho skla zde nebude málo. Zůstaňme ale ještě u mechanické konstrukce: Že se žádná část objektivu při ostření neotáčí ani nevysouvá, to už bereme jako skoro samozřejmost, u 1 Nikkoru 32 mm F1,2 však překvapí ostřicí kroužek, coby věc u Nikonů 1 do této doby nevídaná!

1 Nikkor 32 mm F1,2
1 Nikkor 32 mm F1,2 na těle Nikonu 1 V2

Ostřicí kroužek zatím funguje pouze u Nikonů „jedniček“ nejnovější produkce, tedy u modelů Nikon 1 V2, J3 a S1. Osobně se však domnívám, že po upgradu firmwaru by mohl pracovat i u starších aparátů Nikon 1. Uvidíme, přesnější informace zatím nemám.

Aktualizace 21. 6. 2013

Jak jsem „předpověděl“, již byl uvolněn firmware pro starší modely Nikon 1, který umožňuje použití ostřicího kroužku. Více v našem článku.

1 Nikkor 32 mm F1,2
1 Nikkor 32 mm F1,2 bude dodáván buďto v černé nebo stříbrné povrchové úpravě

Samotný autofokus je rychlý a bezhlučný – na to už jsme si u Nikonů 1 zvykli de facto od jejich uvedení na trh, tak proč to měnit, že ano?

Optická konstrukce se skládá z devíti čoček v sedmi skupinách, žádné speciální optické členy zde nehledejte. Nicméně vycházíme-li z „pětatřicítek“ pro DSLR, pak ani ty neoplývají nijak zvlášť složitou optickou konstrukcí. Toto ohnisko je zkrátka takříkajíc nenáročné.

Jako první 1 Nikkor se však tento objektiv může pochlubit antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat.

1 Nikkor 32 mm F1,2

Když portrétní…

Ohnisko cca 85 mm ekvivalentu kinofilmu (přesně 86,4 mm) je obecně považováno za portrétní objektiv, proti tomu nelze nic namítat. „Pětaosmdesátku“ lze samozřejmě použít v tisících dalších případů, nicméně abychom věci učinili zadost, pojďme si jeden portrét zkusit – pochopitelně s plně odcloněným objektivem.

1 Nikkor 32 mm F1,2
Portrét při cloně F1,2

Chytrá aplikace Simple DoF pro iOS, kterou často používám pro výpočet hloubky ostrosti, ukazuje při cloně daných parametrech objektivu a snímače (čili CX snímač, ohnisko 32 mm, F1,2) a předmětové vzdálenosti 1,2 m hloubku ostrosti 3,58 cm, tedy 1,76 cm před a 1,82 cm za bod zaostření. Když se podíváte na předchozí snímek, řekl bych, že je to ještě o něco méně. Zaostřeno bylo na oči, nosík naší malé modelky ještě ale úplně ostrý není. Ne, že by to nebylo dobře, ale myslím, že skutečná hloubka ostrosti je v tomto případě kolem 2,5 až 3 cm celkem.

Mimochodem, tuto fotografii jsem pořídil v 17 hodin u východního okna – neměl jsem tedy žádný přebytek světla. Při ISO 100 činil expoziční čas luxusní 1/400 sekundy! Chci tím vyzdvihnout další výhodu světelnosti: Jestliže někomu vadí vyšší šum Nikonů „jedniček“ daný malým snímačem, může si být jistý, že s tímto objektivem nebude muset citlivost zbytečně zvedat.

Obrazová kvalita

Jakkoliv je plná díra trochu měkčí a méně kontrastnější, clona F2 již upravuje přenos kontrastu, a F2,8 poskytuje téměř dokonalý obraz. Z pohledu čárových testů pak vítězí F4, ale rozdíl mezi předchozím zacloněním je minimální. Pro ty, kterým tento výklad nic neříká, bych jen rád doplnil srovnání v tom, že většina objektivů pro Nikon 1 ani světelnosti F2,8 nedosahuje, natož aby to byl o více než dvě clony zavřený objektiv…

Jak se dalo očekávat, od clony vyšší než F8 kresba tohoto objektivu začíná měknout a ztrácí se kontrast. To je ale běžná vlastnost optiky, ba naopak v tomto případě si nová „dvaatřicítka“ drží kresbu ve velmi široké škále clon – samozřejmě taktéž díky vysoké světelnosti. Tomu se říká „robustní objektiv“, nikoliv ve smyslu pevné konstrukce (která je zde ale také vynikající), ale v povaze zacházení, přesněji používání napříč clonovým rozsahem.

1 Nikkor 32 mm F1,2
MTF křivky objektivu 1 Nikkor 32 mm F1,2

Další husarský kousek se vývojářům podařil při korigování vinětace. Tento vysocesvětelný objektiv prostě nevinětuje… Tedy po pravdě, malé ztmavení rohů byste našli při laboratorním testu u plné díry. Stačí ale zaclonit na F2 a je po vinětaci. Přesvědčete se sami na následující ukázce. Vlevo nahoře plná díra F1,2, vpravo nahoře clona F2, vlevo dole F2,8, vpravo F4.

1 Nikkor 32 mm F1,2
Vinětace „nevinětace“ objektivu 1 Nikkor 32 mm F1,2

Zkreslení tohoto objektivu si můžete také škrtnout. Obraz sice neznatelnou soudkovitost vykazuje, je ale tak malá, že mi nestálo za to ji vypočítávat exaktně.

Čeho si však všimnete, je chromatická vada. Zatímco u vinětace měli konstruktéři výhodu malého obrazového okruhu, v případě chromatické vady to již nehraje roli a tuhle „oblíbenou“ obrazovou degradaci zde spatříte v takříkajíc míře viditelné. V případě fotografie však není nic jednoduššího, nežli používat RAW a zde tuto aberaci korigovat. Horší je to u videa, pro které je tento objektiv díky malé hloubce ostrosti samozřejmě také velmi vhodný.

A konečně jsme u bokehu, oblíbené disciplíně vysocesvětelných objektivů – zde 1 Nikkor 32 mm F1,2 podává opět vynikající výkon. Pozadí je skutečně velmi jemně rozostřené, netvoří se žádné nežádoucí „patvary“, zkrátka potěšení pro oko. Je třeba si jen uvědomit, že už třeba na cloně F2,8 se hloubka ostrosti viditelně zvětšuje, takže krásného bokehu si užijete jen při velmi nízkých clonách nebo samozřejmě při plném otvoru clony.

Neutrálně šedý filtr? K čemu?

1 Nikkor 32 mm F1,2 jsme měli v redakci krátce před ohlášením jeho prodeje, v jednom ze slunných dnů jsem s tím tedy vyrazil na Prígl, čili brněnskou přehradu. Ve všední den je zde klid, davy lidí se sem začínají hrnout až o víkendu nebo o prázdninách…

Nebudu chodit kolem horké kaše a rovnou konstatuji: Buďme rádi za elektronickou závěrku Nikonů řady 1! Časy kratší než 1/10 000 sekundy nejsou na sluníčku s tímto objektivem nic mimořádného a mechanická závěrka zvládá maximálně čtyřtisícinu. Elektronická? Čas 1/16 000 s. S „normálním“ fotoaparátem byste museli použít ND filtr, což ale po pravdě s filtrovým závitem o průměru 52 mm není až taková komplikace.

1 Nikkor 32 mm F1,2
Ukázka limitů na obou stranách – clona F1,2, čas 1/16 000 s. A to ještě slunce nebylo v plné síle…
Celkové hodnocení

Objektiv 1 Nikkor 32 mm F1,2 není sklo pro uživatele, který si koupil „eS jedničku“ na dovolenou do Chorvatska, aby se mu na ni pak až do Vánoc prášilo ve vitrínce. Jde o sklo pro tvůrčí fotografy, kteří vědí, jak s jeho vlastnostmi naložit, respektive je využít. A že jsou ony vlastnosti povětšinou skvělé…

Ano, cena dvacet tisíc korun není malá. Za tyto peníze však dostáváte luxusní světelnost, kterou hned tak ve fotografii obecně nenajdete. 1 Nikkor 32 mm F1,2 je zkrátka výjimečný objektiv. A nám zbývá jen doufat, že představuje počátek nové prémiové produktové řady, která vnese mezi optiku Nikonů 1 doslova více světla.

1 Nikkor 32 mm F1,2
Také na menším těle Nikon 1 J3 vypadá 1 Nikkor 32 mm F1,2 dobře a stříbrné provedení je stejně slušivé jako černé
Technická data objektivu 1 Nikkor 32 mm F1,2 najdete zde
Doporučená prodejní cena: 19 990 Kč vč. DPH
Galerie demosnímků

(Demosnímky byly pořízeny na těle Nikon 1 V1)

Snímky v plném rozlišení si můžete stáhnout: zde (42 MB)


Sdílej

3 komentáře

  1. Pěkné sklíčko. Určitě se někdo najde kdo si ho koupí i když tím popře výhody malých rozměrů řady 1.

  2. Jen škoda té ceny,ale ta světelnost se bude muset asi zaplatit. Já za sebe musím říct,že mně jedničky docela dostaly a to mám docela ucházející DX zrcadlovku se slušnými skly,která je ovšem dost často doma.
    A ten širokáček je boží i když ta světelnost……. .V interieru se s tím dají udržet neuvěřitelný časy.
    Ale zpátky k 32/1.2- ten ostřící kroužek, no to snad už bylo na čase. No a kdyby to nemělo makat na V1,tak zas palec dolů,budu rád za informace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *