Na startovní čáře: NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8

Nikon hned na začátku novodobé éry mirrorless fotoaparátů Nikon Z přišel s fullframovým širokoúhlým zoomem – s kompaktní „čtrnáct třicítkou“ se světelností F4. Později přibyl nádherný profesionální zoom NIKKOR Z 14–24 mm f/2,8 S, jehož špičkovou kvalitu je však třeba patřičně zaplatit. Dnes přichází na trh nový, taktéž světelný širokoúhlý zoom, který sice nezačíná hned na čtrnácti milimetrech, avšak pro jeho pořízení budete muset do kapsy sáhnout mnohem méně. Představuje se NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8.

NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8 na těle Nikon Z 6II
NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8 na těle Nikon Z 6II

Úplně „normální“ objektiv

Fotografie na těle Nikonu Z 6II jasně ukazuje, že nejde o žádného „bumbrlíčka“ jako v případě „čtrnáct dvacet čtyřky“. S průměrem tubusu 75 mm (v nejširším místě), délkou 101 mm a hmotností 450 gramů jde o zoom běžných, spíše menších rozměrů. Průměr filtrového závitu činí 67 mm, takže opět normální velikost. Jen pro pořádek – fotografie na fullframovém těle říká, že i toto „sklíčko“ je určené pro FX Nikony Z.

Protože nejde o objektiv řady S-line, je jeho tělo prosté vychytávek, jako je funkční tlačítko či displej. Zkrátka jednoduchý tubus se širokým zoomovacím prstencem a subtilním multifunkčním kroužkem blíže k bajonetu.

NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8
NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8
Nezapomnělo se ani na utěsnění proti prachu a stékající vodě
Nezapomnělo se ani na utěsnění proti prachu a stékající vodě

Psát o tom, že ostření zajišťuje bezhlučný a rychlý krokový motorek, a clona je elektromagnetická, se mi zdá tak trochu nošením dříví do lesa – jde o standard objektivů NIKKOR Z. Zajímavá je nejkratší ostřicí vzdálenost, která u nejširšího ohniska činí 19 cm, na opačném konci zoomu pak 26 cm.

Širokoúhlá optika

Optická konstrukce se skládá z 13 čoček, uspořádaných v 11 skupinách, a jak je vidět z řezu níže, na speciálních elementech se nešetřilo. Když se dívám na asférické čočky tohoto objektivu, jsem zvědav, zdali bude geometrické zkreslení eliminované „natvrdo“ přímo ve firmwaru, například jako u objektivu NIKKOR Z 14–30 mm f/4 S). Necháme se překvapit, stejně jako reálnou obrazovou kvalitou. Zveřejněné MTF křivky sice mnohé napovídají, ale dokud tento objektiv nebudu mít v rukou, „proroctví od stolu“ se zatím zdržím.

Optická konstrukce objektivu NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8
Optická konstrukce objektivu NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8
MTF křivky objektivu NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8
MTF křivky objektivu NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8

DX se nevylučuje

Přestože jsem na začátku napsal, že je NIKKOR Z 17–28 mm f/2,8 určený pro FX Nikony Z čili jde o fullframové sklo, nic vám nebrání nasadit jej ani na DX těla Nikon Z. Crop faktor z něj udělá virtuální rozsah ohnisek 25,5–42 mm, tedy zoom od širokoúhlého do základního ohniska. Například pro reportážní využití nebo třeba street foto si ho dovedu představit velmi živě.

Cena a dostupnost

Doporučená prodejní cena: 34 990 Kč
Zahájení prodeje: 27. 11. 2022

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *