Mimochodem: Proč jsou mirrorlessy (mimo jiné) lepší než DSLR

Jak to u fotografů bývá, vedli jsme nedávno s jedním kamarádem debatu o budoucnosti „opravdové“ fotografické techniky, která je už nějaký čas v opozici vůči všudypřítomným fotícím mobilům. V jednu chvíli můj kamarád říká: „Pro lidi, kteří nikdy nefotili foťákem, jsou mnohem lepší ty moderní mirrorlessy než zrcadlovky.“ Když jsem se ho zeptal podle čeho tak soudí, odpověděl: „Protože je můžeš držet v natažených rukách před obličejem a fotit s nimi jako s tím mobilem!“

V naší další debatě jsme tuto problematiku opustili a věnovali se mudrování o jiných věcech, nicméně mně se to pak po čase rozleželo v hlavě. Přemýšlel jsem nad odpovědí mého kamaráda. Zprvu jsem si říkal, že je to tak trochu nesmysl, později, že v tom nějaký smysl je, a nakonec… mi došlo, že je to jenom částečné zdůvodnění. Ano, to držení à la mobil tam nějaký psychologický význam mít bude. Pravý důvod je však o kousíček vedle :-)

„Zastaralý“ foťáky

Zkuste se vžít do role, že jste fotoaparáty nepolíbení – opravdový fotoaparát jste nikdy nedrželi v ruce, fotíte odjakživa jen a pouze mobilem. Každý ví, jak to probíhá: Namíříte telefon na požadované místo a palcem tapnete na virtuální tlačítko spouště. To je všechno. Když byste se tím náhodou chtěli zabývat trochu víc, tak můžete ještě prstem na displeji zvolit místo, na které bude mobil zaostřovat. Když pominu všechny ostatní technické, potažmo pak estetické parametry fotografie, tak v 99,99 procentech případů je fotografie z onoho mobilu ostrá. Ano, my víme, že je to nemalým dílem způsobené také obrovskou hloubkou ostrosti, kterou mobily díky svými pidisnímačům mají.

Nicméně pokud takovému „fotografovi“ najednou dáte do ruky digitální zrcadlovku – jakožto pořádný foťák, který dělá ty správné fotky – je zaděláno na problém. Procento ostrých nebo lépe řečeno správně zaostřených fotografií klesne na polovinu, možná jen na pouhou třetinu nebo ještě méně. Ovšem není to způsobené jenom větší hloubkou ostrosti. Každopádně dotyčný bezesporu prohlásí „…ty zastaralý foťáky jsou úplně na houby…“ a naprosto dobrovolně se vrátí ke svému smartphonu.

Spásný mirrorless

Příběh #2: Místo digitální zrcadlovky dáte onomu foťákem nepolíbenému mobilistovi do rukou mirrorless fotoaparát – pro začátek třeba takový Nikon Z 50. Zapnete automatický výběr ostřicího bodu nebo ostření na oči… a děj se vůle Boží. Co se stane? Procento ostrých fotografií se sice úplně nesrovná s mobilem, nicméně rapidně se zvýší – třeba na 90 % správně zaostřených fotografií. A to je velký rozdíl! Čím to? Že uživatel s mirrorless foťákem fotil přes zadní displej? Kdepak! Je to tím, že zmiňovaný Nikon Z 50 má asi 90% pokrytí celé plochy záběru ostřicími body (a ostatní Zetka jsou na tom stejně nebo ještě lépe). Podívejte se na následující obrázky:

Vlevo ostřicí body amatérské zrcadlovky, uprostřed profesionální DSLR, vpravo mirrorless (Nikon Z 6/Z 6II)
Vlevo ostřicí body amatérské zrcadlovky, uprostřed profesionální DSLR, vpravo mirrorless (Nikon Z 6/Z 6II)

My víme, že zrcadlovky i bezzrcadlovky zaostřují pouze v oblastech pokrytých ostřicími body. Vy jste to svému mobilistovi neřekli, když jste mu dávali do ruky tu zrcadlovku? No to je ovšem zásadní chyba! On totiž naprosto automaticky předpokládal, že foťák bude – stejně jako onen smartphone – zaostřovat zkrátka v celé ploše záběru. Což on by – v režimu Živého náhledu – i zvládal, jenže v Live View je to pomalé a nespolehlivé, takže jste mu dali zrcadlovku k oku. Tak to má být. Ale v tom případě platí jiná pravidla – zrcadlovka zaostřuje pouze v místech ostřicích bodů, a ty rozhodně nejsou rozmístěné po celé ploše záběru. Jenomže to, jak už jsem napsal, náš mobilista neví a bezúspěšně umisťuje objekty v záběru i tam, kde ostřicí body nejsou.

Záchranný kruh

No a to je celý problém. Je to o uživatelských návycích, ale také – a ne zrovna v malé míře – o uživatelské pohodlnosti. Proč bych se měl starat o nějaké ostřicí body, když telefon žádné nemá a stejně je to ostré? Dnešní člověk vyžaduje instantní řešení. Když ho bolí hlava, vezme si prášek a neřeší, proč ho ta hlava bolí. Když nedokáže zaostřit digitální zrcadlovkou, neřeší (svůj) problém, a vezme si věc, která v jeho rukách zaostřuje. Je to samozřejmě špatný postup, ale je to realita. 

Nicméně to nevadí. Mirrorlessy, přesněji tedy Nikony řady Z jsou super, a pokud kohokoliv vytáhnou z temných vod smartphonového „focení“, udělají malý krok pro Nikon, a velký krok pro lidstvo :-)

Sdílej

6 komentáře

  1. Realita je bohužel někde úplně jinde. „Mobilisté“ z 99% nebudou nikdy přecházet na bezzrcadlovky z toho důvodu, že se s nima dát fotit „jako s mobilem“ a mít třebas ostřící bod v pravém či levém horním rohu, ale proto, že i ta nejmenší bezzrcadlovka s tím nejmeším sklem se jim nevleze do kapsy kalhot a je to další krám navíc, se kterým se musí tahat. Navíc výstupy z dnešních mobilů jsou pro ně naprosto dostačující a případné možné rozdíly či výhody nepoznají, nevidí je a ani se nechtějí nic více učit. Viz třeba https://youtu.be/Eu-BSqkqJFs

    1. Jsem v kontaktu se skupinou lidí co se baví fotografováním a někteří z nich dřív fotili pouze mobilem, ale rozhodli se postupně přejít na zrcadlovky. Většinou na zkoušku si buď půjčili a nebo i koupili starší zrcadlovku nižší třídy a většinou překonali počáteční nezdary. To jsou, ale lidé přímo ve fotoskupině, kteří se tam přišli naučit o fotografování víc, protože je to baví a chtějí. Dnešní výrobci mobilů jim tvrdí, že právě mezi focením telefonem a opravdovým fotoaparátem není rozdíl, ale když se začnou víc zajímat o to jak velký čip používá zrcadlovka a jaký telefon, nebo jaký je rozdíl v ohniskové vzdálenosti a proč na mobilu nikdy nebudou mít na pozadí tak krásný bokeh a pod. To všechno jim ukáže, že je velký rozdíl mezi focením a „focením.“

      1. No však píšu „99% mobilistů“ a z toho zbylého 1% (a to je možná ještě hodně nadsazené) je pár lidí v té vaší fotoskupině…. :)

    2. Martine, chápu váš argument, ale nepochopil jste, o čem je tento článek. Tento článek neřeší, jestli mobilisté budou nebo nebudou přecházet na DSLR či mirrorless – o tom rád napíšu článek jiný :-) Tento článek je o způsobu ostření DSLR vs. mirrorless a o tom, jak to pomáhá v případě, kdy mobilista přechází z mobilu na foťák. Neřeším, jestli je to jedno procento lidí nebo kolik, řeším výhody ostřicího systému mirrorlessů – toť vše ;-)

  2. Ale pochopil… slova jako mobil, telefon, „mobilista“, smartphone jsou v článku v KAŽDÉM odstavci! Článek o rozdílu ostření nebo o výhodách ostření CSC by měl vypadat úplně jinak. :)

  3. Já jsem ostření se smartphonem vzdal, nemá to cenu, když pominu „nekonečnou hloubku“ ostrosti, tak se to chová jak neřízená střela, někam kliknu,za pár vteřin to zmizí kvůli nějakému timeoutu. Nebo omylem vyberu ostřící oblast když nechci. Případně mobil přeostřuju dle svého rozhodnutí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *