Mimochodem o odkládání. S lednovou čtenářskou anketou

V současné době je moderní používat slovo prokrastinace. Víte, co znamená? Internetový ABZ slovník cizích slov říká toto: Výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější dobu, rizikový fenomén pro duševní zdraví. Co to má společného s Nikonblogem či fotografií? S Nikonblogem nebo obecně Nikonem nic, ale fotografové to velmi dobře znají, i když tomu třeba tak neříkají. Naše dnešní anketní téma se totiž týká odkládání zpracování fotografií.

Otázka by tedy mohla znít: Máte složku Fotky ke zpracování nebo podobně nazvaný adresář, do kterého odkládáte snímky se záměrem se jim „někdy“ v budoucnu věnovat? Roztřídit je, smazat nepoužitelné, upravit ty nejlepší, vystavit je v galerii na webu, vytisknout apod. A skutek? Utek! Fotografie se jen hromadí na disku a nikdo se jim nevěnuje jak je rok dlouhý…

Vánoce v létě?

Režisér a herec Ondřej Kepka (známý především z dětských rolí, hlavně jako Honzík v seriálu Arabela) ve 13. dílu výborného seriálu Ondřejova filmová škola, který vytvořil pro Českou televizi, říká: „Zásadní pravidlo je, že se musí léto sestříhat do Vánoc, a Vánoce do léta. Jakmile se tohle nezvládne, tak už se to neudělá nikdy.“ Co dodat? Svatá pravda…

Ondřej Kepka sice hovořil o videu (což nám nevadí, protože jemu se na Nikonblogu věnujeme také), ale to stejné pravidlo se dá aplikovat i na fotografii. Nezpracujete-li snímky hned nebo v brzké době, hrozí nebezpečí, že se k nim už nikdy nevrátíte. Znám osobně desítky fotografů, kteří to zažili na vlastní kůži – sám se mezi ně počítám – a mnozí se tohoto, nebojím se říci zlozvyku, dosud nezbavili.

Zamést pod postel

Ne, že bych se tomuto „fenoménu“ věnoval vážněji, nicméně tak nějak jsem vysledoval, že příčinou bývají obvykle dva důvody nebo jejich kombinace. Za prvé: Dotyčný(á) nemá zažitý systém archivace fotografií a jakmile přinese domů větší množství rozličných snímků, najednou neví kam s nimi, jak se v nich vyznat, orientovat. Tak se hodí do složky Fotky ke zpracování a je vymalováno.

Druhý důvod bývá spojený s fotografováním do RAWu. Pokud tito „postižení“ autoři nepoužívají programy typu Adobe Lightroom nebo Apple Aperture, kde se s RAWy pracuje takříkajíc nativně, stojí vždy před úkolem je nejprve zpracovat, vyvolat. Což může být problém a opět to vede k „uklizení“ fotografií do složky Fotky ke zpracování.
Musím podotknout, že zde jsou ve výhodě uživatelé počítačů Apple, které pracují s RAWy na úrovni operačního systému, což znamená, že si je bez dalšího prohlédnete klidně v průzkumníku (Finderu) a upravíte třeba v jednoduché standardně dodávané aplikaci Náhled.

S pravdou ven!

Nyní už tedy nezbývá než se zeptat vás, jak jste na tom. Anketa neposkytuje nikdy vyčerpávající počet možností, alternativní situace klidně popište v komentářích pod článkem.


[poll id=“9″]


Další aktivní anketa

Zoomy nebo pevná skla?


Sdílej

2 komentáře

  1. Mám třístupňovou vstupní složku pojmenovanou akčními slovesy (vlastní výmysl):
    1) promazat a udělat hrubý výběr
    2) zpracovat
    3) doladit, zatřídit, publikovat
    Činnost si vybírám podle nasycenosti složek a momentálního rozpoložení. Používám přes rok s částečným, ale nezanedbatelným úspěchem. Zpracovávám v programu Aperture.

  2. ja mam v podstate takovou slozku pojmenovanou Fotky :D Kdyz to neudelam hned nebo do par dnu, tak mi tam ty fotky cekaji az do dalsiho vyberu fotek pro tisk na papir. Ktery delam tak cca 1 rocne a to jsou pak dny a noci prosezeny u trideni a upravovani :-D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *