Mimochodem: Když se zima zeptá… je-li vám teplo na ruce

Letošní zima sice překvapila nejen silničáře, ale my pamětníci víme, že v našem klimatickém pásmu je aktuální počasí naprosto normální. Byť v posledních letech poněkud neobvyklé.
Většina fotografů ale „klasickou“ zimou nepohrdne. I pravověrní specialisté na studiovou fotografii, akty či třeba street foto, rádi vyjedou se svojí fotovýbavou do mrazivé zasněžené krajiny. Nechcete-li však mít z focení utrpení, na zimu se musíte připravit.

Ne, tento článek nebude o zimním oblečení či obutí, nebude ani o tom, že při nižších teplotách klesá kapacita akumulátorů, ani o tom, že po příchodu z mrazu do tepla není radno vytahovat promrzlou techniku z brašny či batohu dokud se pozvolna nevyrovnají teploty. To všichni víme, tedy alespoň tak předpokládám. Já vám nyní chci představit zajímavou vychytávku, která dokáže pobyt v mrazu zpříjemnit.

Zippo Hand Warmer

Ne, tohle nejsou nové modely zapalovačů legendární americké značky Zippo – byť kromě brandu by se zde spojitostí našlo ještě několik. Co to tedy je? Benzinové ohříváčky rukou… a já dodávám: nejen rukou. Například minulý týden, když jsem venku pořizoval časosběrné video, jsem si pomocí téhle šikovné věcičky nahříval, ehmm…, zadní část těla. Prostě jsem ohříváček neměl v rukavici nýbrž v zadní kapse kalhot. A využití se najde mnohem více. Ohříváček lze vložit do boty, pod čepici, pod ledvinový pás, spíte-li venku, tak do spacáku. Fantazii se meze nekladou.

Zippo Hand Warmer

Jak to funguje? Ohříváčky využívají takzvaného katalytického spalování. Zjednodušeně řečeno je to hoření bez plamene – a v tom je celý fígl. Zkrátka naplníte ohříváček pomocí dodávané nádobky benzínem a zapálíte hořák. Já to dělám tak, že po naplnění nádržky na vatu hořáku kápnu kapku benzínu, který po zapálení chvíli hoří plamenem, nicméně jakmile se benzinové páry spálí, nastartuje se proces katalytického hoření bez plamene. A můžete si užívat tepla.

Zippo Hand Warmer

Ač se to nezdá, důležitým příslušenstvím ohříváčků Zippo je flísové pouzdro se stahovací šňůrkou. Pokud byste nechali ohříváček „nahý“, dokáže se rozpálit na teplotu, kdy jej už v rukou nebo jinde na těle nesnesete. Vložením do pytlíku snížíte přívod kyslíku a tato příruční kamínka vydávají příjemné teplo. Jste-li hodně zimomřiví nebo je velký mráz, stačí ohříváček z pouzdra povysunout a teplota se rázem zvýší. Jak prosté, milý Watsone…

Půl dne v teple

Na fotografiích vidíte, že existují dva druhy – dvě velikosti – ohříváčků originálního názvu Zippo Hand Warmer (… Small). Menší má rozměry 49 × 74 × 15 mm [š × v × h] a hodí se spíše do menší ženské nebo dětské dlaně, větší, o rozměrech 68 × 102 × 15 mm už dokáže pěkně nahřát třeba ledviny. Kromě velikosti je však důležitý hlavně objem „nádrže“ na benzín a s tím spojená výdrž. Zcela naplněný menší ohříváček vydrží hřát minimálně 6 hodin na jedno „nabití“, větší ohříváček pak dvojnásobnou dobu čili 12 hodin. Takže kanystr s benzínem s sebou určitě nosit nemusíte. Před odchodem z domu prostě ohříváček zapálíte a pak už si jen užíváte zimního fotografování.

Zippo Hand Warmer

Ohříváčky Zippo lze v Česku běžně pořídit například v „zapalovačových“ e-shopech. Cena menšího se pohybuje od 490 Kč, za 680 Kč lze pořídit větší ohříváček. 125ml plechovka benzínu Zippo v ceně cca 60 Kč vystačí u většího ohříváčku na více než 6 „nabití“, u menšího pak dvojnásobek. Takže provoz nikterak drahý není.

Pokud často fotíte venku, mohu ohříváčky Zippo jen doporučit – mám s nimi výborné zkušenosti.


Sdílej

2 komentáře

  1. používám něco podobného už delší dobu, jen ne ty krásné ohřívače od Zippa, ale „obyčejný“ z army shopu, tuším od výrobce Mil-Tec. Stojí cca čtvrtinu a odvede stejnou práci. není zas tak hezký, ale když je strčený v kapse, tak to nikdo nepozná :-)

    krmit se ta sranda dá i technickým benzínem, ale ten jde cítit proti benzínu od Zippa. za stejnou cenu je ho asi půl litru. manželce ten smrad vadí, tak má zippo benzín, já mám obyč technický

  2. Tahle vychytávka má za sebou už minimálně několik desetiletí.
    První jsem pořizoval někdy ještě před rokem 1989. Pocházela z Ruska, tedy tehdy ze SSSR, vyráběla se pod názvem „Grelka katalytičeskaja“ a katalyzátor v síťce byl z nešizené platiny. Od výrobků kupovaných později z Asie se lišila výrazně bytelnějším pláštěm (ocelový a pochromovaný) i lepší účinností…asi se na té platině tolik nešetřilo.
    Byla to výborná společnice na zimní bivakování. Bohužel se pak někam zakutálela a pozdější klony, co jsem kupoval, byly slabší v odolnosti i účinnosti…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *