Mimochodem: Čtete manuály? Kdo hledá, najde. Aneb nebojte se zeptat, ale…

Poměrně často dostávám od čtenářů Nikonblogu nejrůznější dotazy. Většina z nich se týká ovládání fotoaparátu, nejrůznějších „zapeklitých“ a „skrytých“ funkcí zejména digitálních zrcadlovek, nově i mirrorlessů Nikon Z. Vždy rád a ochotně odpovím, a jsem velmi potěšen důvěrou, kterou ve mě máte. Někdy ale na sebe odpověď nechá pár dní čekat. Ne, že bych to zdržoval nebo se mi snad nechtělo. Všechno zkrátka v hlavě nosit nemůžu. A když se mě zeptáte na konkrétní fotoaparát, který zrovna nemám u sebe, musím informace dohledat. Někdy se poradím i s kolegy, zejména školiteli Nikonu. Díky pánové! Ale mám také jednu fintu… manuály.

Česky a rychle

Na téma čtení manuálů se vedou nekonečné diskuze, aby se stejně nakonec zjistilo, že je skoro nikdo nečte. A já vám říkám: Děláte chybu! Jsem manuálový čtenář, a viděl jsem jich za ty roky, co se motám kolem fototechniky, nespočet napříč všemi značkami na trhu. Ano, některé byly nesmyslné, protože je překládal někdo, kdo o problematice neměl ani ánunk. Jiné byly tak složitě napsané, že je nechápal možná ani jejich autor. Ale manuály Nikonu jsou jednou ze světlých výjimek. Návody k fotoaparátům, ale i třeba bleskům, jsou velmi kvalitně zpracované, dobře přeložené, srozumitelné a logicky členěné. Takže první, co dělám, když něco potřebuji zjistit – a nevím to z hlavy – sahám po manuálu.

Ne, opravdu nemám ve své pracovně knihovnu vyhrazenou pro návody k použití. Manuály stahuji v elektronické podobě, v PDF. Proč? Protože v PDF se mnohem rychleji vyhledává nežli v papírové knížečce. Však to znáte: Ctrl + F (u náš Mekařů Cmd + F) a už píšete dotaz. Stejně tak si potřebný návod k použití v PDF můžete stáhnout do svého smartphonu, abyste jej měli pro případ potřeby stále u sebe.

PDF manuál Nikon

Podpora zdarma

Už jsem to na Nikonblogu párkrát zmiňoval, ale přesto: PDF manuály – hezky česky přeložené – jsou ke stažení na webu Nikonu. A je jich tam spousta, nejen návody pro nejmodernější techniku. Když se podívám třeba na DSLR, tak začínáme někde u Nikonu D2H, což je aparát uvedený na trh v polovině roku 2003.

Manuály najdete v sekci Technická podpora | Centrum stahování (přímý odkaz zde), a dál už vás to navede. Mimochodem, kromě samotných návodů najdete v Centru stahování také třeba nejnovější firmware či spoustu softwaru, například Capture NX-D, ViewNX-i nebo Picture Control Utility. Vše samozřejmě zdarma.

Centrum stahování Nikon

Jenom aby nedošlo k nedorozumění – tímto zamyšlením jsem ani náhodou nechtěl říci, abyste mi už neposílali vaše dotazy. Znovu opakuji, váš zájem mě těší a nemám s ním problém. Však to znáte… chlapské ego funguje dokonale :-) Ale přesto, než mi váš problém zdlouhavě popíšete třeba v mailu, zkuste si nejprve zalistovat v manuálu. Dost možná se k odpovědi dostanete mnohem rychleji. A ještě budete mít dobrý pocit, že jste to dokázali sami.

Přeji krásnou druhou půli léta!


Sdílej

2 komentáře

  1. Dobrý den! Jestliže chci využít plné možnosti Z9-např. načtení RAWu vč.použitého D-lightingu a Picture Control, musím použít NX studio. Poté chci exportovat i neupravenou fotku (v tiffu) do Photoshopu,Lightroomu apod. Bohužel se mně fotka nezobrazí – ve Windows prohlížeči se ukáže jako prázdná ikonka a nejde např.ve Photoshopu otevřít – ukáže se hláška „není správný typ dokumentu“.Nepřišel jsem na to a nikdo mně zatím neporadil, proč, kde je chyba.Poradíte mně?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *