Lenka Hatašová exkluzivně pro Nikon Photo Gallery – autorská výstava „V jiném světle“

Asi každý profesionální fotograf se kromě svojí obživy více či méně zabývá vlastní volnou tvorbou. Je to jakýsi útěk od reality všedního dne, od komerčního focení, často svázaného požadavky zadavatelů, ke svobodnému vyjádření. Mnoho autorů si ve svém osobním čase nezřídka odskakuje k velmi odlišným žánrům, než jsou ty, které známe z jejich profesionální produkce.

Lenka Hatašová je známou fotografkou – jak to říci… prostě celebrit. Její snímky známých osobností najdete na nesčetně titulních stranách nejrůznějších časopisů, ale také na obalech hudebních CD či v internetových magazínech. I ona je však puzena vyjadřovat se kromě komerční práce také svobodně. Občas utíká do přírody s kompaktním fotoaparátem nebo jen fotomobilem, v nedávné době však vytvořila zajímavý volný projekt, ve kterém hrají hlavní roli stále ti slavní lidé, které fotívá ve svém ateliéru. Tedy hlavní roli… tu vlastně hraje „jiné světlo“.

Lenka Hatašová – V jiném světle
Marta Jandová | Foto Lenka Hatašová

V chystaném rozhovoru pro Nikonblog, na který se můžete těšit ještě tento týden, mi Lenka Hatašová k projektu „V jiném světle“ říká:

„Při fotografování známých osobností jsou parametry snímků většinou předem dané a já mám velmi málo prostoru k vlastnímu vyjádření. Média, pro která převážně fotím, mají obvykle přesnou představu, pracuje se v ateliéru se zábleskovými světly.

Ve svém volném projektu ‚V jiném světle‘ jsem se naopak snažila, aby byly fotografie pořízené v přirozeném světle, které je různě modulované – hledala jsem světelné průzory, paprsky, protisvětlo. Použila jsem ale také například světlo svíčky, čelovky nebo speciální žárovku, kterou jsem si v podobě mikrofonu nechala vyrobit pro fotografii Karla Gotta.“

Lenka Hatašová – V jiném světle
Michael Kocáb | Foto Lenka Hatašová
Intimní napojení

Na celkem padesáti fotografiích, které budou od tohoto čtvrtka 23. července 2015 vystaveny v Nikon Photo Gallery, můžete tedy vidět slavné osobnosti také v situacích či prostředích, v jakých se běžně fotografovat nenechávají. Portrétovaní tak poodhalují cosi ze svého soukromí, aktuálního naladění i z hlubin svého nitra. Jakési intimní napojení mezi fotografem a jeho objektem je zřejmé na první pohled. Právě důvěra pramenící z dlouhodobé spolupráce umožnila vytvořit originální perspektivu „V jiném světle“.


Kde

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otevřeno:
Úterý–neděle: 12–19 hodin
Vstup zdarma

Kdy

od 23. 7. do 30. 8. 2015


Ukázky fotografií z výstavy „V jiném světle“

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *