Kde jsem to jen fotil? GPS data do vašich fotografií 

Každý fotograf nejspíš ví, co je to EXIF (Exchangeable Image File Format). Jde o součást obrazových souborů, obsahující metadata jako jsou údaje o typu fotoaparátu, objektivu, použitém ohnisku, cloně, času, ISO, a tak dále. Tato metadata každý běžný fotografický software umí přečíst, takže skutečně není třeba zapínat na foťáku datumovku (u kompaktů by to ještě mohlo jít), abyste za deset let věděli, kdy byl snímek pořízený :-) EXIF umí zaznamenávat také zeměpisné souřadnice místa fotografování. To je super zvláště pro ty, kteří často cestují. Pojďme si ukázat, jak na to.

Ke zdroji GPS souřadnic

GPS data je nejprve potřeba něčím zaznamenat. Fotoaparátů s vestavěným přijímačem GPS je bohužel jako šafránu. Z moderních mirrorlessů Nikon má vestavěnou GPS pouze profesionální model Z 9. Nevadí, poohlédneme se po externím řešení. Nevím, jak je to teď, ale dříve bývaly na trhu GPS trackery do bleskových sáněk, nebo třeba i v provedení samostatné krabičky do kapsy či pro připnutí karabinkou na popruh foťáku či brašnu. 

Doba se však změnila – dnes má každý v kapse chytrý telefon, který zcela samozřejmě GPS přijímač obsahuje. Smartphony navíc k určení polohy využívají spolupráce se základnovými stanicemi mobilního signálu a Wi-Fi sítěmi, takže – zejména v zalidněných částech světa – je jejich příjem satelitního signálu sítě GPS (nebo Galileo, GLONASS, QZSS) přesnější a rychleji také najdou aktuální polohu. Cesta k zeměpisným souřadnicím pro fotografie tedy vede přes mobily.

Jednoduše v Snap Bridge

Nejjednodušším způsobem, jak dostat do EXIFu zeměpisné souřadnice, představuje využití mobilní aplikace Snap Bridge. Zde na úvodní obrazovce klepnete na Auto Link, na další stránce pak Location data, která je zde třeba zapnout a zvolit přesnost určování polohy (Accuracy), případně také Power saving čili úsporu energie. A můžete jít fotit. Tedy pokud máte Snap Bridge spárované s fotoaparátem a na něm vypnutý režim V letadle.

Nastavení záznamu GPS v aplikaci Snap Bridge
Nastavení záznamu GPS v aplikaci Snap Bridge

Zoner Photo Studio a tracklog

Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete používat Snap Bridge, nebo vlastníte starší fotoaparát, který jej nepodporuje, musíte GPS data do fotografií ukládat pomocí jiného softwaru. Takovýchto programů je více, já jsem připravil krátký návod pro tuzemský Zoner Photo Studio X.

V něm lze přiřazovat polohu jednak velmi jednoduše – prostým přetažením „snímek po snímku“ na patřičné místo na mapě. Možná se to někdy bude hodit, ale tento neefektivní postup přece jenom přeskočím a budu se věnovat vychytanějšímu způsobu. Ten je založený na automatickém (nebo i ručně korigovaném) přiřazení polohy fotografiím pomocí tracklogu. Tracklog je zápis z nějaké GPS aplikace, který jednoduše zaznamenává trasu pohybu fotografa. Nějakou aplikací můžou být třeba oblíbené Mapy.cz, v nichž tracklog zaznamenáte díky funkci Stopař a poté zvolíte export do GPX souboru. Já jsem zkoušel vyexportovat tracklog také z aplikace sportovních hodinek, a fungovalo to stejně dobře. Je to tedy tak trochu na vás.

Tracklog je třeba dostat z mobilu do počítače – to jistě zvládnete bez návodu. Není to nutné, ale považuji za ideální uložit jej do složky s fotografiemi, kterým budete přiřazovat GPS data. Zkrátí vám to čas, protože nebudete muset programu určovat umístění vašeho tracklogu.

Označený soubor je tracklog, nakopírovaný do složky s fotografiemi
Označený soubor je tracklog, nakopírovaný do složky s fotografiemi

Po otevření příslušné složky v ZPS X změňte v horní nástrojové liště režim z Průzkumníka na Mapa. A ejhle! Na zobrazené mapě se vykreslí křivka tracklogu s označenými místy pořízení jednotlivých fotografií. Nyní už stačí jen klepnout na tlačítko Přiřadit v plovoucím okně tracklogu, chvíli počkat, a máte GPS data v EXIFu svých fotografií.

Přiřazení GPS pomocí tracklogu v ZPS X
Přiřazení GPS pomocí tracklogu v ZPS X

Všimněte si ale také časového údaje a šipek nad tlačítkem Přiřadit. Aby byla poloha přiřazená správně, je třeba mít přesně nastavený datum a čas ve fotoaparátu. GPS pracuje s tzv. hybridní časovou škálou UTC (Universal Coordinated Time), která je oproti CET (Central European Time) posunutá o 1 hodinu dopředu (UTC +1). Protože navíc aktuálně máme letní čas, je nutné v tomto období čas GPS posunout o dvě hodiny. Z toho důvodu také na následující obrazovce vidíte v plovoucím okně tracklogu posun času 02:00 (ZPS X jej vkládá automaticky).

Časovou odchylku můžete samozřejmě opravit také ručně – v případě, kdy se vám hodiny ve fotoaparátu zpožďují či zrychlují, nebo zkrátka máte čas nastavený špatně. Teprve pak bude poloha pořízení jednotlivých fotografií určená přesně.

Podrobnější návod pro používání modulu Mapa můžete skouknout na videu od Zoner software:


A co RAWy?

V obou popsaných postupech – ve Snap Bridge, i v Zoner Photo Studiu X – se vloží GPS metadata jak do EXIFu fotografií pořízených v JPEG, tak i do RAWů (NEF, NRW). To je důležité vědět zejména pro ty uživatele, kteří fotí výhradně do RAWu. Nemusíte mít strach ani při exportu vyvolaných snímků z RAWu do obrazového souboru. GPS data zůstanou zachovaná i v souborech JPEG nebo třeba TIFF. Sdílení polohy pořízení fotografií tak už nic nebrání :-)

„Teleobjektivová GPS odchylka“ na konec

Věřím, že to víte, ale pro jistotu: GPS data ve fotografií označují místo odkud jste fotili, nikoliv lokaci toho, co jste fotili. Můžete namítnout, že v drtivé většině případů jsou tato místa od sebe vzdálená pár metrů, tak není co řešit. To je pravda. Ale mohou nastat i výjimky. Budete-li například fotit dlouhým teleobjektivem rozhlednu na několik kilometrů vzdáleném kopci, GPS souřadnice nebudou odpovídat poloze toho vrchu, nýbrž místu, odkud jste jej fotili.

Sdílej

2 komentáře

  1. Dobrý den,
    děkuji za perfekt článek. Problém je, že ZPF se platí a já mám tedy na to moje cvakání k dispozici NX studio. Nemohu to nikde najít, tak se ptám. Je možné použít tracklog i v kombinaci s NX studio místo ZPS? Mám D90 a nic jiného mi asi nezbývá.
    Děkuji
    Tomáš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *