Jak se loni fotilo na Slovensku? Fotka Nikonblogu 2021 u sousedů

Fotografická soutěž Fotka Nikonblogu neprobíhá pouze na českém Nikonblogu, ale paralelně také na Slovensku, na Nikonblog.sk. Když píši „paralelně“, znamená to nejen časovou shodu, ale také stejnou periodicitu, stejná témata jednotlivých kol i stejné ceny. Zkrátka shodná soutěž, pouze pořádaná jen o kousek dál na východ od nás. Zásadní na tom však je, že jiní jsou ti, co tuto soutěž tvoří – její účastníci a pochopitelně také jejich fotografie. Pojďme se proto podívat, kdo byli nejlepší autoři Fotky Nikonblogu na Slovensku, který z nich se stal absolutním vítězem roku 2021, a hlavně – s jakými snímky uspěli.

Julo Kotus: Veľké finále Fotky NIKONBLOGU 2021

Porota “zasadla“… Hoci len virtuálne, ale na to sme si už zvykli. Dôležité je, že jednoznačne dospela k rozhodnutiu. Skôr ako vám prezradím meno víťaza a prestavím víťaznú fotografiu, obzrieme sa späť za už definitívne ukončeným ročníkom 2021 súťaže Fotka Nikonblogu.

Ročník súťaže 2021 sme spustili presne pred rokom 13.1.2021. Súťaž mala šesť kôl. V januári a februári bolo vašou úlohou pridávať do súťaže fotky na tému Čiernobiela fotografia, v marci a apríli to bola téma Svetlo a tieň, v máji a júni Pohyb, cez letné prázdniny Priestor, september a október patril téme Reflexy a posledné dva mesiace roku 2021 boli pestré s témou Farba vo fotografii. Naviac fotografií pribudlo hneď v prvom kole, troch víťazov som vyberal z konkurencie 538 fotografií. Spolu za celý rok ste pridali 1 662 súťažných snímok.

Z každého kola súťaže vzišli traja víťazi, ktorí získali menšiu cenu a najmä postup do finále. Z osemnástich fotografií vybrala porota zložená zo zástupcov spoločnosti Nikon a šéfredaktorov oboch Nikon blogov víťaza, ktorý vyhráva set Nikon Z 50 s objektívom Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR.

Nech sa páči finálová galéria, pod ktorou vám predstavím víťaznú fotografiu a jej autora.

Finalisti Fotky NIKONBLOGU 2021

1.kolo: Čiernobiela fotografia

Foto: Robert Ragan
Foto: Robert Ragan
Foto: Milan Uhrin
Foto: Milan Uhrin
Foto: Gabriela Teplicka
Foto: Gabriela Teplicka

2. kolo: Svetlo a tieň

Foto: Robert Ragan
Foto: Robert Ragan
Foto: Martin Almasi
Foto: Martin Almasi
Foto: Gabriela Teplicka
Foto: Gabriela Teplicka

3. kolo: Pohyb

Foto: Roland Uhrina
Foto: Roland Uhrina
Foto: Braňo Poláček
Foto: Braňo Poláček
Foto: Robo Kučák
Foto: Robo Kučák

4. kolo: Priestor vo fotografii

Foto: Robert Ragan
Foto: Robert Ragan
Foto: Ján-či Saloň
Foto: Ján-či Saloň
Foto: Aleš Tvrdý
Foto: Aleš Tvrdý

5. kolo: Reflexy

Foto: Blanka Mináriková
Foto: Blanka Mináriková
Foto: Martina Mlčúchová
Foto: Martina Mlčúchová
Foto: Stefan Condik
Foto: Stefan Condik

6. kolo: Farba vo fotografii

Foto: Juraj Zimányi
Foto: Juraj Zimányi
Foto: Aleš Tvrdý
Foto: Aleš Tvrdý
Foto: Ján-či Saloň
Foto: Ján-či Saloň

Krásna galéria, čo vy na to? Ďakujem všetkým, čo sa v priebehu celého minulého roka zapojili do súťaže. Bola to zmes všetkých možných žánrov a najrôznejších (vašich jedinečných) pohľadov na svet cez objektív. Súhlasím s tým, čo povedala PR manažérka spoločnosti Nikon, Jitka Spoustová Staňková: „Bylo to velmi těžké vybrat jednoho vítěze, výhru by si zasloužili všichni.“ Museli sme to ale urobiť.

Celkovým víťazom Fotky NIKONBLOGU 2021 sa stáva ALEŠ TVRDÝ s fotografiou zo štvrtého súťažného kola na tému Priestor vo fotografii. Gratulujeme!!!

Víťazná fotografia Fotky NIKONBLOGU 2021 | Foto: Aleš Tvrdý
Víťazná fotografia Fotky NIKONBLOGU 2021 | Foto: Aleš Tvrdý

Alešova fotografii vznikla v lete, keď po niekoľkých rokoch života v cudzine opäť strávil dlhší čas v Európe. Priestor, ako tému v ktorej fotografia súťažila, vyjadril vhodnou kompozíciou s vodiacimi líniami. Mierku a priestor zároveň zdôrazňuje jediné osoba obraze. Dievča. Samo uprostred obrovskej knižnice, na tvári rúško… Silná a vysoko aktuálna fotografia o osude veľkých priestorov, človeka.

„Na svojich cestách sa snažím navštevovať aj rôzne architektonické zaujímavosti. V posledných rokoch som si veľmi obľúbil práve knižnice. Do Štutgartu som sa vybral práve kvôli tejto mestskej knižnici. Svojimi farbami na mňa pôsobila veľmi sterilne a zároveň upokojujúco. Práve línie, ktorých je v nej dostatok, mi akosi samovoľne viedli oči – kam sa pozerať. Nechcel som však len prázdny interiér, ktorý by mohol pôsobiť chladno. Čakal som teda na nejakú postavu, ktorá oživí fotku. Chvíľu to trvalo, no nakoniec sa to podarilo a mladá študentka si urobila fotku presne na takom mieste, ktoré veľmi vyhovovalo aj mojej kompozícii,“ takto popísal Aleš ako vznikla fotka.

Ako som už spomenul na začiatku porota pri jej výbere bola vo vzácnej zhode a tejto fotografii sa ušiel hlas od každého zo 7 porotcov. Jitka Spoustová Staňková, PR manažérka českého zastúpenia Nikon, o fotke povedala: 
„Při pohledu na fotografii opravdu cítím prostor té ohromné knihovny (zadané téma bylo tedy splněno do puntíku) a uvědomuji si, že nemusí být vůbec jednoduché toto místo vyfotit tak, aby z toho nevznikl jen chaos. Fascinuje mě schopnost člověka vidět v tom velkém prostoru před sebou krásné pravidelné linie ochozů, schodišť a polic naplněných knihami a zarámovat záběr tak, že z toho vznikne čistá a jednoduchá fotografie. A přitom na první pohled mám pocit, že se dívám na nějaký labyrint. Zajímalo by mě, jak dlouho autor čekal na okamžik, kdy se prostor vyprázdní.“

Michal Ciml, fotograf a marketingový špecialista Nikon, výber víťaznej fotografie obhájil takto: 
„Na první pohled vynikající zachycení prostoru, linie rovné a prostor v podstatě bez lidí, kromě hlavní aktérky. Možná to způsobila doba, ve které byla fotografie pořízena nebo jde jen o náhodu? Krásně promyšlená kompozice evokující touhu místo navštívit a nasát atmosféru knihovny a především touhu vytvořit vlastní fotografii, místo je to opravdu fotogenické. Na druhou stranu může působit na někoho místo až sterilně dokonale. Jsme v digitální fotografii a tak oceňuji i postproces – především zvýraznění modré, která spojuje objekty. Technicky čistá práce, co splnila zadání na jedničku.“

Členom poroty bol aj Petr Lindner z Nikonblog.cz:
„Nejsem příznivcem fotografií, u nichž musím hledat skryté významy (které v nich mnohdy vidí jen samotný autor). Zároveň mě ale neoslovují ani prvoplánové snímky, které jsou velmi často pouze… líbivé. Ovšem pokud se někomu – jako v tomto případě Aleši Tvrdému, autoru vítězné fotografie – podaří spojit estetiku a sdělení do jednoho harmonického celku, je to pastva pro oko i pro imaginaci. Všechno to vědění, příběhy, a dějiny, skryté v tisíci knihách, působí v téměř sterilním, geometricky přísném prostoru, potažmo pak v neviditelném kontextu „internetové konkurence“ všech těch gúglů, wiki-stránek a bezduchých sociálních sítí, tak strašlivě osamoceně. K tomu pak jediná postava s rouškou na obličeji, už jen příslovečně sčítá a podtrhuje svým focením na mobil, nebo možná také „sjížděním“ některé sociální sítě, paradox dnešní doby.“

A Honza Kozák, ktorého môžete poznať zo seriálu Z show na adresu Alešovej fotky povedal: 
„Vítězná fotografie by se měla pro mne vymykat a být výjimečná! Této se to daří díky výjimečné kompozici, barevnosti, čistotě… a navíc vystihuje dobu, ve které se nyní nacházíme, jedinečnou výtvarnou formou.“

Aleš Tvrdý dlhodobo žije v Ázii, cestuje po svete a zo svojich ciest si vždy prinesie množstvo záberov úžasných miest. „K foteniu, ktorému som sa začal venovať viac, som sa dostal počas univerzity. Je to už teda viac ako desať rokov. Spolubývajúci z internátu mi začal rozprávať viac o fotení a editácií fotografií. Veľmi ma to zaujalo, lebo som skutočne videl, že to má reálny dopad na výsledné fotky. Odvtedy som sa čoraz viac zaujímal o fotografiu ešte viac. Tak je tomu dodnes. Ešte raz vďaka Majo! Nefotím jeden konkrétny žáner. Milujem fotenie celkovo. Je mi jedno, či mám pred objektívom východ slnka, ulicu, zvieratá, ľudí, jedlo, alebo som na športovom podujatí. Pre mňa sú magické všetky tie momenty, pri ktorých môžem byť s fotoaparátom. Tým, že veľa cestujem, o rôznorodé situácie nie je núdza. V angličtine je pre to vhodný výraz „travel photographer“, no v slovenčine sa mi ten preklad veľmi nehodí. Odkedy som si kúpil svoju prvú zrkadlovku Nikon D800, som jej stále verný. Bola to láska na prvý pohľad.  Používam dva objektívy – pevné ohnisko 24 mm f/1,8 a zoom 28–300 mm. Dá sa však povedať, že odkedy mám pevné ohnisko, tak 90 % fotiek vzniká práve ním.“

Ďalší ročník súťaže je teda týmto úspešne ukončený. A ďalší pre rok 2022 sa čoskoro otvorí. Sledujte naďalej Nikonblog a súťažte s nami! Tento rok máme pre vás ešte krajšiu cenu :-)

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *