Industriální fotografie Viktora Máchy v Nikon Photo Gallery

Jistě jste se už někdy pozastavili nad tím, kolika rozličnými žánry fotografie oplývá. Od klasiky typu portrétu, krajiny či dokumentu, až po nejrůznější mnohdy až obskurní „disciplíny“. Možná by vás ale nenapadlo, že bude mít někdo vášeň pro fotografování hutí, válcoven, sléváren, zkrátka těžkého průmyslu. Ale je to tak – Viktor Mácha patří mezi pár světových fotografů, kteří s vynaložením nemalého úsilí dokumentují konec průmyslové revoluce v těžkém průmyslu. Pravidelní čtenáři Nikonblogu se o tom už mohli přesvědčit v rozhovoru s tímto autorem, od středy 11. července 2018 navíc můžete zhlédnout výstavu Viktora Máchy v pražské Nikon Photo Gallery.

HUTĚ / THE MILLS © Viktor Mácha: Krivoj Rog – odběr vzorku / sampling
HUTĚ / THE MILLS © Viktor Mácha: Krivoj Rog – odběr vzorku / sampling
Tisková zpráva

Nikon Photo Gallery uvádí od 11. července 2018 pro veřejnost výstavu fotografií Viktora Máchy – Hutě.

Viktor Mácha (1984) pochází z Prahy, kde také vystudoval teologii a religionistiku na Univerzitě Karlově. Od roku 2006 na své vlastní náklady cestuje po světě a dokumentuje závody těžkého průmyslu, jakými jsou železárny, ocelárny, válcovny, kovárny, slévárny, nebo koksovny. Jeho archiv v současné době tvoří několik stovek hutí od amerického Středozápadu po asijskou část ruského Uralu. Souběžně již několik let spolupracuje s Výzkumným centrem průmyslového dědictví pod FA ČVUT v Praze a Národním památkovým ústavem v Ostravě.

Jeho fotografie si za cíl kladou jediné – objektivní dokumentaci krásy těžkého průmyslu a nenávratně mizejících technologických procesů spjatých s výrobou a zpracováním kovů. Je totiž možné, že naše generace bude jednou z posledních, která tento fascinující svět temně dunících továrních hal na vlastní kůži pocítí.

HUTĚ / THE MILLS © Viktor Mácha: Moskva – U komory / by a chamber
HUTĚ / THE MILLS © Viktor Mácha: Moskva – U komory / by a chamber


Levná čínská ocel, politicky motivovaná touha po zelenějších kontinentech i převratné pokroky technologií výroby posledních let mění náš svět k nepoznání. Průmyslová revoluce skončila a dinosauři v podobě majestátních vysokých pecí a kovově vrzajících těžních věží jsou před vyhynutím. S postupným útlumem průmyslu nám před očima mizí i podstatná součást kultury, která spoluutvářela celé 20. století. Možná, že za nedlouho budou Máchovy industriální fotografie posledním svědectvím těžkého průmyslu minulého století.

HUTĚ / THE MILLS © Viktor Mácha: Ruda Slaska – na válcovně / in a rolling mill
HUTĚ / THE MILLS © Viktor Mácha: Ruda Slaska – na válcovně / in a rolling mill

Kde

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otevřeno:
Úterý–neděle: 12–19 hodin
Vstup zdarma

Kdy

od 11. 7. do 19. 8. 2018

Fotografie Viktora Máchy

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *