FotoVideo 1/2022 – s Nikonem na horách i na poušti

První FotoVideo roku 2022 se redakci tohoto časopisu podařilo nabít municí silného kalibru a ještě u toho procestovat velký kus světa. Obálce čísla 1/2022 vévodí fotografie východního předvrcholu nepálské hory Manáslu, snímek, který v bezmála osmi tisících metrech nad mořem nepořídil nikdo jiný nežli Petr Jan Juračka Nikonem Z 50 se setovým telezoomem Nikkor Z 50–250 mm f/4,5–6,3 VR. A pak, že na krajinu je třeba sebou tahat tu nejprofesionálnější techniku…

FotoVideo 01/2022

Ambasador Nikonu Petr Jan Juračka, který v lednovém FotoVideu dostal prostor osmi stran, plných napínavého textu a tradičně výborných fotografií, samozřejmě s sebou měl v září 2021 na výpravě v Nepálu celý kufr fototechniky. Úvodní poznámku o víceméně amatérském vybavení jsem si neodpustil jen proto, že stejnou techniku vlastním – a nedám na ni dopustit –, ale také z toho důvodu, abych jen lehce připomněl, jak se technologie ve fotografii stále vyvíjí… k lepšímu i menšímu. Tytam jsou doby, kdy se krajináři vláčeli po horách s měchovými velkoformátovými „deskáči“ (i když i takoví se stále najdou). Dnes dáte do kapsy Z 50 a jdete se nadýchat řídkého vysokohorského vzduchu jen tak nalehko :-)

FotoVideo 01/2022

PJJ je stálicí FotoVidea, pro změnu na poušti je jako doma další fotograf – Marian Chytka – kterého určitě budete znát jako autora snímků z Dakaru (mimo jiné). Marian byl jeden z prvních fotografů na světě, který měl možnost vyzkoušet nejnovější vlajkovou loď Nikonu – Z 9 v nejnáročnějším nasazení v písečných dunách při závodu Abu Dhabi Desert Challenge. Asi uhádnete výsledek: Nikon Z 9 obstál na výbornou. Marian Chytka v článku, který si určitě přečtěte, mimo jiné říká:

„…U Z9 mi vyhovuje rychlost, i když jsem nevyužíval ty nejzazší hodnoty, někdy ani 20 obr./s, většinou jen 15, a to i z praktických důvodů. Potřebuju zpracovávat a odesílat snímky rychle a tentýž den, a tak nechci mít zbytečně moc dat, jejichž množství by prodlužovalo zpracování. Rozlišení Z9 považuji za ideální a dostačující, dají se s ní fotit i reklamní sponzorské věci. Zvládá vše, navíc mi vyhovuje velikostí, takže spokojenost…“

FotoVideo 01/2022


FotoVideo – leden 2022

Zdroj: FotoVideo

Soutěž Fotograf roku se ve svém 22. ročníku rozjela úžasně, ty tisíce fotografií v každém jejím novém tématu jsou jen a jen vaší zásluhou. I proto jsme vám přidali další, speciální a hojně dotovanou soutěžní kategorii, o které se dočtete v tomto novém vydání. Fotografa roku organizuje časopis FotoVideo už 22 let, což je docela slušná porce a my v tomto vydání vyhodnotili první téma nového ročníku.

Šéfredaktor ve svém úvodníku děkuje všem, kteří nám píšou, kteří nás čtou a hodně i těm, kteří přispívají. Vždyť se na stránkách FotoVideo bavíme o našich společných koníčcích, které se nedají dělat se zamračenou tváří ani násilím, ať už se jedná o fotku či video. I ta sebemenší chmura či nepokoj by se hned do těch našich výtvorů promítla a přenesla na čtenáře, a to by opravdu nebylo dobře.

FotoVideo 01/2022

Výborným příkladem je třeba Petr Jan Juračka (přečtěte si ho určitě v tomto vydání), který si i v drsných podmínkách velehor zachovává věčný úsměv a vtip, který nezamrzá, i když coby fotograf přestane na chvíli vidět. Nebo třeba Luděk Bouška s Michalem Houdkem v jejich dokonalých živých streamech ze studia Centra FotoŠkoda (taky je sledujete jako my?), kteří se dokonce na svůj nedávný pořad „Jak si vybavit domácí i profesionální studio pro natáčení videa“ nechali dokonale ostříhat, aby tak ještě více vylepšili již vysoce estetickou stránku jejich zajímavého a pro nás všechny jistě objevného povídání.

Je fajn, když se smějeme, nebo alespoň usmíváme a svým kolegům přejeme úspěch a chceme, aby to tak bylo i nadále! Ostatně o všech foto a video úspěších rádi píšeme, tedy i v tomto vydání… 

V nastávajícím roce toho máme v plánu opravdu hodně a náladu nám nezkazí ani drastické zvýšení cen papíru a dalších věcí kolem výroby časopisu, které chceme spolu s vámi zvládnout. Budeme se těšit, že si nás i na další období předplatíte (to vás vyjde mnohem nejlevněji a nejpohodlněji) a přečtete si tak v klidu své FotoVideo každý měsíc. 

FotoVideo 01/2022

Mějte hodně zdraví, spousty úsměvů a krásných zážitků, ke kterým vám všem přeji vám Dobré světlo po celý rok 2022.

Určitě si nezapomeňte prohlédnout některé z videí, která vám v našich článcích nabízíme formou QR kódu už naprosto pravidelně. Dozvíte se další zajímavé věci!

Věnujte se také pokud možno pilně hned dvěma tématům 22. ročníku soutěže Fotograf roku:
Černobílý příběh – má uzávěrku 31. 12. 2021
Portrét je o lidech – má uzávěrku 30. 1. 2022

Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz 

FotoVideo 01/2022


Vybírejte s námi z prvního vydání časopisu FotoVideo roku 2022

Outdoor: Fotografem na osmitisícovce
Aneb když fotograf najednou nevidí! 

Rozhovor: Filip Nagy nemá rád polovičatou práci
Jak zvládá několik činností najednou tento aktivní fotograf? 

Soutěž: Vyhráli jste fotoaparát Canon?
Úplné výsledky fotografické soutěže Mysli na lesy 

FotoVideo 01/2022

Praxe: Foťte krajinu pomalu!
Marek Ondráček doprovází rady svými fotografiemi 

Technika: Boris Stojanov – Gitzo inspiruje
Rande s baletkou-Gitzo Traveler GK1545T-82TQD 

Fotograf roku: Máme pro vás novou soutěžní kategorii
Přečtěte o nádherných cenách na stranách, které věnovali naši partneři.

… a samozřejmě další na jeho stránkách…

FotoVideo 01/2022


Nové předplatné časopisu FotoVideo a další nové dárky

Chcete fotografickou knihu, batoh, tašku? Vyberte si některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro, módní tašku, knihu, nebo předplatné software ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/ 

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, která se asi bude muset ještě zvyšovat. To už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *