FOTO 44 – Vidět Ukrajinu

Časopis FOTO popravdě na Nikonblogu trochu opomíjíme, což beru jako svou chybu. Nové číslo 44, které je od začátku prosince v prodeji už ale nemohu přejít bez povšimnutí. Tvůrci časopisu FOTO se chlubí tím, že jeho obsah nenajdete nikde jinde než na papíru. Nové číslo má těch „papírů“ hned 154, což už je spíše taková menší kniha, ne jen „obyčejný“ časopis. Ovšem nejde o žádný paperback. FOTO je špičkově vytištěné na velmi kvalitním papíru. Protože jeho obsah, plný výborných fotografií, si to jednoduše zaslouží, nebo spíš vyžaduje.

Časopis FOTO 44


Časopis FOTO vychází s podtitulem nebo přesněji sloganem či mottem Vidět fotografii. Což je myslím, příznačné. FOTO je o fotografii čili o výsledku práce s fotoaparátem. Samotnou fototechniku tvůrci tohoto časopisu přenechávají jiným. Zde hraje prim, fotka. Jak se píše v anotaci na webu, vzhledem k událostem minulých měsíců se redakce rozhodla sestavit speciální číslo a věnovat ho celé Ukrajině a válečným konfliktům. 

Nepochybně existují tisíce mnohem příjemnějších témat, a válka za humny ani není zrovna nejlepší způsob, jak oslavit 10 let vydávání časopisu, nicméně zavírat oči před tím, co se právě děje, dost dobře nejde. FOTO však nesbírá prvoplánové snímky mrtvých vojáků ani fotografie vztyčených vlajek na dobytých územích. Ostatně Martina Grmolenská si svém článku Ukrajina inter arma o válečné fotografii klade otázku Jak s tím žít a jak to reflektovat?

Časopis FOTO 44


Téma Слава Україні FOTO reflektuje na snímcích Sashi Maslova, Iriny Vaag či Nikity Terjošina, jehož soubor fotografií ze zbrojařských veletrhů, kterému redakce věnovala prostřední vsádku na pololesklém 150gramovém papíru, je jedním slovem… bizarní. K Ukrajině či focení válečných konfliktů se ale vážou také rozhovory (samozřejmě doplněné fotografiemi) – přičemž nemůže nechybět ikona české a světové fotožurnalistiky, Antonín Kratochvíl. 

Časopis FOTO 44


FOTO 44 ve zkratce

fotostory Iva Zímová
profil Sasha Maslov
téma Ukrajina inter arma
rozhovor Gerd Ludwig
rozhovor Martin Wágner
téma Irina Vaag
rozhovor Antonín Kratochvíl
soubor Nikita Terjošin
rozhovor Václav Vašků
festival Recontres d’Arles
ikona William Klein
talent Petra Bašnáková
útržek Kinga Wrona

Časopis FOTO na webu | Předplatné

Časopis FOTO 44

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *