Fotka Nikonblogu – fotosoutěž pro rok 2021 právě spuštěna!

Je to tady! Nový ročník fotosoutěže Nikonblogu, která běží od roku 2015. Začínali jsme jako Fotka týdne, poté Fotka měsíce a nyní „jen“ Fotka Nikonblogu. Což napovídá, že pro letošní ročník nastaly změny. Jaké to jsou?

Z názvu vypadlo slovo „měsíc(e)“, hlavní změnou je tedy periodicita. Fotka Nikonblogu nebude mít v letošním roce měsíční periodicitu, celý ročník rozdělíme na 6 kol. To má několik výhod. Budete mít na zpracování tématu více času, a my vás v tom podpoříme návodnými články s daným tématem souvisejícími. Přineseme také inspirace nebo rozhovory – opět k aktuálnímu tématu. Fotosoutěž už nebude jen „přílepkem“ Nikonblogu, ale jeho větší součástí.

Dostanete nejen více času na zpracování jednotlivých kol, ale budete se moci také připravit dopředu. Jednotlivá témata na celý rok totiž zveřejníme… právě teď!

1. kolo: Černobílá fotografie
2. kolo: Světlo a stín
3. kolo: Pohyb
4. kolo: Prostor ve fotografii
5. kolo: Reflexy
6. kolo: Barva ve fotografii

V každém kole pak nevybereme jen jednoho, ale 3 výherce drobného reklamního předmětu Nikonu. Co je však důležitější – tito tři výherci zároveň postupují do celostátního finále. Takže letos budete mít i přes menší počet kol o polovinu větší šanci dostat se mezi nejlepší. Z osmnácti finalistů jednotlivých kol pak vybereme jednoho, který získá hlavní cenu, kterou je pro letošek set Nikon Z 50 s objektivem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR.

To je z novinek soutěže Fotka Nikonblogu 2021 vše, pojďme do prvního kola.

Svět je barevný, ale černobílá fotografie je nesmrtelná | Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR | 16 mm, 1/2 000 s, F5,6, ISO 100
Svět je barevný, ale černobílá fotografie je nesmrtelná | Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR | 16 mm, 1/2 000 s, F5,6, ISO 100

Do nového roku bez barvy

Jak jste si jistě všimli, jednotlivá témata představují do značné míry jakési stavební kameny fotografie. Každé z nich v sobě obsahuje ingredienci, která – pokud se dobře nadávkuje – dělá fotografii lepší, sdělnější, čitelnější, a tak dále. Však víte, jak to myslím. První téma je trochu výjimkou. Černobílá fotografie je odkazem na prazáklad této záznamové techniky, i tak ale přetrvala do dnešní doby. Čím to je? 

Obrazové sdělení, v němž je barva redukovaná do odstínů šedé, umožňuje fotografovi větší soustředění na obsah, kompozici, světlo a tvary, či dění v záběru. Zvláště pokud si pohrajete s kontrastem, působí černobílá fotografie navíc silně výtvarně a… nechce se mi to napsat, ale napíšu to – více umělecky. Černobílá fotka je zkrátka nesmrtelná, tudíž jí začínáme nový ročník. Ostatně podívám-li se nyní z okna, barev venku moc nevidím. Takže i do tohoto šedivého období se první téma hodí.

Jen tvary, světla a stíny… | Nikon Z 5 + Nikkor Z 24–50 mm f/4–6,3 VR | 50 mm, 1/40 s, F11, ISO 50
Jen tvary, světla a stíny… | Nikon Z 5 + Nikkor Z 24–50 mm f/4–6,3 VR | 50 mm, 1/40 s, F11, ISO 50

Soutěžíme stále na Facebooku, způsob zůstal nezměněný: Na stránce Nikonu (@NikonCzechRepublic) svoji fotografii nebo maximálně 5 snímků v jednom kole vložíte do příslušného příspěvku, přičemž nezapomeňte svoje snímky označit tagem – pro první kolo – #nikonblog12021.

Se svými černobílými snímky můžete vzhledem k nové dvouměsíční periodicitě soutěžit až do 28. února, nemusíte tedy nutně hledat ve svém archivu (což je ale jinak povoleno), nýbrž ukázat svoji nejnovější tvorbu.

Autoři tří nejlepších černobílých fotografií získávají diář Nikon 2021 s nezbytným psacím náčiním a… jak už jsme uvedli, všichni tři postupují do celoročního finále o Nikon Z 50 s objektivem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR.

Těšíme se na vaše černobílé fotografie!

Diář Nikon 2021 s propisovačkou

Podrobné podmínky soutěže Fotka Nikonblogu 2021 najdete zde

Sdílej

3 komentáře

  1. Dobrý den, píši ohledně nikonblogu2021 soutěže. V podmínkách jsem to nenašel, ale je možné vložit fotografie i když nejsou pořízeny fotoaparátem značky Nikon? Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Dominiku,
      soutěžit lze s fotografiemi pořízenými jakýmkoliv přístrojem jakékoliv značky :-)

  2. Dobrý den, píši ohledně nikonblogu2021.Právě čtu,že fotografie mohou být pořízeny jakýmkoliv přístrojem,ne tedy pouze Nikon.To jaksi nemá logiku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *