Fotka Nikonblogu 2023 – velké finále!

Dvě třetiny ledna roku 2024 máme za sebou, nicméně z roku minulého zbývá splatit ještě jeden dluh. Ano, je jím vyhlášení absolutního vítěze naší tradiční celoroční soutěže Fotka Nikonblogu s vročením 2023. Ti, kdo se soutěže zúčastnili a účastní, vědí, že zatímco ze každého z šesti dílčích kol vychází tři semifinalisté, absolutní vítěz může být jen jeden. Kdo se jím stal ve Fotce Nikonblogu 2023?

Dobré světlo pro dobrou fotografii

Než se dostaneme k vítězi, pojďme si krátce – slovem a hlavně obrazem – minulý ročník zrekapitulovat. Ze šesti kol roku 2023 sice vzešlo 18 fotografií (počítáme-li série 3. kola jako jednu fotku), ale autorů bylo pouze 12. Někteří z účastníků byli zkrátka tak dobří, že se v semifinálové trojici umístili vícekrát. Hana Pešková a Zdeněk Dvořák měli své fotografie na prvním místě třikrát(!), Lucie Mojžíšová a Lukáš Najman ve dvou kolech, přičemž ve 4. kole – Minimalistická fotografie – se dokonce ve vítězné trojici potkali. (Lucka se pak ještě potkala ve 3. kole – Fotodeník – s Hanou Peškovou a Zdeňkem Dvořákem). 

Ani to však není klíčem k celkovému vítězství, protože – jak můžeme prozradit – ani jeden z těchto čtyř autorů v absolutním hodnocení nezvítězil. Přesto však gratulujeme k úctyhodnému výkonu, který mnohé napovídá o všestrannosti nebo obecně vysoké úrovni těchto fotografů. 

Ostatně vysoká úroveň provázela naši soutěž v průběhu celého roku nejen v případě zmíněných semifinalistů. Vysloveně špatné snímky by se daly napočítat na prstech jedné ruky, dominovala kvalita a kreativita. Troufám si dokonce napsat, že úroveň soutěže rok od roku stoupá a jsem za to moc rád. Fotka Nikonblogu tím představuje (spolu s dalšími dobrými fotosoutěžemi) jakési dobré světlo v záplavě milionů (pod)průměrných snímků, které se na nás v době internetové ze všech stran hrnou. Redakce Nikonblog.cz, Nikonblog.sk a pořadatel soutěže, společnost Nikon, si toho velmi váží a všem účastníkům bez výjimky děkujeme!

A nyní se už pojďme podívat na semifinálové trojice podle jednotlivých kol.

1. kolo – Food fotografie – fotíme jídlo

Semifinalisté: Zdeněk Dvořák, Renata Králová a Soňa Šerá


2. kolo – Moderní architektura

Semifinalisté: Zdeněk Dvořák, Honza Mrákota a Jiří Čondl


3. kolo – Fotodeník (série)

Semifinalisté: Lucka Mojžíšová, Hana Pešková a Zdeněk Dvořák


4. kolo – Minimalistická fotografie

Semifinalisté: Olga Arune, Lukáš Najman a Lucka Mojžíšová


5. kolo – Příroda v zajetí člověka

Semifinalisté: Hana Pešková, Jan Martinek a Lukáš Najman


6. kolo – Kresba pohybem

Semifinalisté: Hana Pešková, Miroslava Trusková a Květa Novotná

A vítězem se stává…

Věřím, že jste předchozí obrazové shrnutí Fotky Nikonblogu 2023 nepřeskočili, abyste zjistili, kdo je tím jediným, absolutním vítězem. Nebo ano? :-) Nevadí, napětí už bylo dost. Absolutním vítězem 9. ročníku soutěže Fotka Nikonblogu 2023 se stává Jan Martinek se svou semifinálovou fotografií z 5. kola na téma Příroda v zajetí člověka. Gratulujeme!

Absolutní vítěz soutěže Fotka Nikonblogu 2030 – Jan Martinek: Jak jsme synovi zasadili lípu nad městem
Absolutní vítěz soutěže Fotka Nikonblogu 2023 – Jan Martinek: Jak jsme synovi zasadili lípu nad městem

Jak jsme synovi zasadili lípu nad městem – tak Jan Martinek svou vítěznou fotografii pojmenoval. Příběh tohoto snímku zatím ponecháme „v utajení“, ale neochudíme vás o něj – zveřejníme ho na Nikonblogu později v rozhovoru s autorem. Na tomto místě se ale sluší napsat, co porotu vedlo k udělení nejvyššího ocenění.

Za sebe se musím přiznat, že tento snímek byl mým favoritem nejen pro 5. kolo, nýbrž hned jsem si říkal, že má velkou naději také na celkové vítězství. Snažil jsem se trochu vžít do jednání Jana Martinka. Zasadit strom pro svého syna je velká věc, byť mám trochu obavy, že v dnešní době se to už moc „nenosí“. Jak to ale pojmout fotograficky, aby nešlo jen o běžnou dokumentární nebo spíš dokumentační fotku? Takže se zrodil nápad, pojmout snímek z perspektivy matky Země. Nebo krtka, jak píše níže Julo Kotus :-) Ale možná tak autor neuvažoval. Jednoduše chtěl jen pořídit neobvyklou fotografii. Každopádně se to podařilo a navrch se podařilo také – možná nechtěně čili neplánovaně – dostat do tohoto snímku hned několik významových přesahů. S jedním Jan Martinek určitě počítal – s přesahem ekologickým nebo environmentálním. Jinak by asi neposlal tento snímek do 5. kola Fotky Nikonblogu :-) Já osobně zde pak vidím krásné spojení rodiny, Země, možná i biblického stvoření. Když k tomu přičteme výbornou technickou kvalitu fotografie, vítěz je jasný. 

Jakou barevnou verzi Nikonu Z fc s objektivem NIKKOR Z 28 mm si asi vítěz Fotky Nikonblogu Jan Martinek vybere?
Jakou barevnou verzi Nikonu Z fc s objektivem NIKKOR Z 28 mm si asi vítěz Fotky Nikonblogu 2023, Jan Martinek, vybere?

Ještě jednou gratulujeme a přejeme Janu Martinkovi spoustu dalších skvělých fotografií, pořízených tentokrát už fotoaparátem, který mu jakožto absolutnímu vítězi právem náleží!

Shoda v porotě

Jak vítězný snímek viděli někteří členové poroty Fotky Nikonblogu 2023? Přečtěte si alespoň dvě hodnocení:

Fotografie hned zaujme na první pohled nevšední kompozicí a umístěním fotoaparátu. Přesah na téma života a přírody se mi zamlouvá. Symbol zasazení stromu svému dítěti je v dnešní době milý a pozitivní čin. V podstatě tím začíná nejeden příběh. Jednoznačně a stručně vyhrává originalita a kreativní nápad.
Michal Ciml, marketingový specialista Nikon

Z fotky Jana Martinka sála radosť a nadšenie a to je presne ten prístup, ktorý vo vzťahu k prírode a Zemi potrebujeme. Fotka má dynamiku vďaka bláznivej kompozícii – mamička so synom na rukách v polohe netopiera a zdola zas vystreľuje lipa ako raketa či smerovka k nim. Sadí otec, ktorý sa takto stará o budúcnosť svojich najbližších. Orámovanie hlinou a pohľad z pozície krtka je veselý. Takto asi začudovane „pozerá“ dážďovka, ktorú pri tom vykopali. 
Podhľad a fotenie „cez dieru“ nevidíme prvý krát, ale táto realizácia je veľmi podarená a vyzerá, že foťák (možno akčná kamera alebo mobil) bol naozaj vo vykopanej jame a spustený diaľkovo alebo samospúšťou. Expozične je záber zvládnutý výborne, vidíme množstvo detailov v hline, tráve a samozrejme aj v tvárach a postavách. Fotku môžeme pozorovať aj dlhšie a stále objavíme zaujímavé detaily. Napríklad, že ide o modernú rodinku, čo naznačujú smart hodinky na ruke mamičky. Zadobočné svetlo krásne presvetľuje listy stromu. Perfektná fotografia vhodná aj na propagačné materiály do kampane „Staráme sa o našu zem“.
Julo Kotus, šéfredaktor Nikonblog.sk

Jedeme dál!

Fotka Nikonblogu pokračuje dál ve svém 10. ročníku. Článek se všemi šesti tématy pro rok 2024, plus vyhlášení a zadání 1. kola, najdete zde, a my se těšíme na další spousty výborných fotografií, kterými nás v této soutěži letos příjemně překvapíte.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *