Dvakrát stativy Manfrotto pro rok 2014

Po novém roce jsem si řekl, že je na čase opět se podívat za hranice Nikonu, a jak jsem tak jel kolem brněnské Hamy, nakoukl jsem do vzorkovny Manfrotta, známého to italského výrobce stativů a příslušenství. Zaujaly mě tam dva stativy, respektive jedna inovovaná řada stativů a pak velmi zajímavá cestovní trojnožka v setu s kulovou hlavou.

V Česku jsou fotografové „Manfrottáři“, pak ještě trochu „Velbonáři“ a poté už je zbytek světa. To je samozřejmě dané aktivitou obchodních zastoupení jednotlivých značek, protože výrobců stativů je mnohem více a nedá se říci, že by ostatní byly „šunty“. Každopádně konkrétně Manfrotto má u nás velkou tradici, jeho produkty jsou špičkové kvality – ostatně většina produkce se vyrábí přímo v Itálii – to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, v továrně Manfrotta jsem se před lety byl podívat. Pro Manfrotto hovoří také jeden další velký plus – na téměř všechny stativy, a to i na modely starší produkce, se vyrábí a dodávají náhradní díly. Pokud se vám jakákoliv komponenta pokazí, upadne nebo ztratí, máte skoro stoprocentní šanci, že k vám po objednání z Itálie doputuje.

Stativy řady Manfrotto 190

Stativy řady 190 patří spolu s většími typy 055 k evergreenům Manfrotta. Nemám sice přesné informace, ale jistě se vyrábí už více než deset let. Za tu dobu došlo k několika modifikacím a na konci loňského roku tento výrobce představil zatím poslední upgrade „stodevadesátky“.

Manfrotto řady 190 pro rok 2014
Foto Manfrotto

Je-li řeč o nové řadě stativů 190, pak ta se skládá ze čtyř modelů: Dva hliníkové a dva karbonové, v každé dvojici pak vždy jeden typ s třísekčními nohami, druhý se čtyřsekčními. Všechny typy spojuje hodnota maximální velikosti a nosnosti, mírně se pak liší ve složených rozměrech a hmotnosti. A samozřejmě ceně…

Manfrotto řady 190 pro rok 2014
Údaje jsou bez stativové hlavy

Než se pustím do detailů, je třeba poukázat na to, že „stodevadesátka“ u poslední modifikace poměrně výrazně vyrostla. Ve složeném stavu to moc nepoznáte, tam je rozdíl jen dva centimetry, jakmile však stativ postavíte, zjistíte, že předchozí model (např. 190XPROB) je se zataženým středovým sloupkem o nějakých 12 cm menší a bezmála o patnáct centimetrů nižší v případě, kdy sloupek vysunete. Modely Manfrotto 190 tedy nyní atakují velikost vyšší řady 055 a její starší typy dokonce převyšují…

Manfrotto řady 190 pro rok 2014
Foto Manfrotto

Je-li jednou z hlavních novinek „nabobtnání“ velikosti (hmotnost samozřejmě nevyjímaje), druhou zásadní inovací je redesign mechanismu pro polohování středové tyče. Tu lze kromě svislého pohybu také otočit o 90 stupňů a pracovat s ní ve vodorovné poloze. Upevňovací mechanismus je nyní mnohem subtilnější, nezvětšuje vnější rozměry stativu, ale zároveň je výrazně pevnější. Červený elox navíc tomuto prvku přidává kousek elegance.

Krajináři nebo například kameramané uvítají vestavěnou vodováhu v upevňovací destičce na stativovou hlavu, která je vybavena drobností, jež ale potěší – vodováha je otočná. Pokud již vlastníte hlavu, kterou byste na tento stativ chtěli namontovat, měli byste vědět, že má větší upevňovací šroub s 3/8palcovým závitem.

Manfrotto řady 190 pro rok 2014
Foto Manfrotto

„Stodevadesátka“ dostala navíc několik dalších vylepšení a inovací. Zůstaneme-li ještě nahoře u středového složení stativu, pak zboku zde naleznete gumovou záslepku s nápisem Easy Link. Podle hesla „Každý šroubek si zaslouží speciální marketingové označení“ představuje Easy Link prostý otvor se závitem, do kterého lze zašroubovat příslušenství, sloužící jako „třetí ruka“. To uvítají zejména kameramané, kteří mohou tuto jednoduchou vychytávku využít například pro držení reflektoru, náhledového monitoru či třeba externího akumulátoru. Využitelnosti se meze nekladou…

Manfrotto řady 190 pro rok 2014
Foto Manfrotto

Zcela redesignovány byly aretační prvky noh stativů Manfrotto 190. Já osobně jsem se sice nad současným vzhledem neposadil, nicméně funkčnosti nelze nic upřít a díky větším rozměrům nebudete mít problémy s ovládáním ani v zimě v silných rukavicích. Úhel rozevření noh je aretován ve čtyřech polohách: 25°, 46°, 66° a 88 stupňů.

Co mě potěšilo, bylo nahrazení molitanových návleků noh gumovými. Jak totiž ukázal čas, molitan po pár letech „zteří“ a začne se drolit a rozpadávat. Navíc nemá dostatečnou mechanickou odolnost. Snad tedy gumové návleky vydrží déle.

Doporučené prodejní ceny Manfrotto 190

– MT 190XPRO3: 4 490 Kč
– MT 190XPRO4: 5 290 Kč
– MT 190CxPRO3: 8 990 Kč
– MT 190CxPRO4: 8 990 Kč

Zdroj: Hama, Brno, www.hama.cz
Manfrotto řady 190 pro rok 2014
Foto Manfrotto

Manfrotto Befree

Zatímco „stodevadesátka“ se může chlubit historií či rodokmenem, stativ se snadno zapamatovatelným názvem Befree (obchodní označení MKBFRA4-BH) představuje naprostou novinku v produkci Manfrotta. Název Befree má evokovat pocit svobody, volnosti, a tak není divu, že jde o lehký a skladný stativ určený zejména k cestování. Je dodáván jako celek s kulovou hlavou vybavenou rychloupínací destičkou Manfrotto 200PL, čili naprosto běžnou „kostkou“, kterou tento výrobce používá u mnoha svých oblíbených (nejen kulových) stativových hlav.

Manfrotto Befree
Foto Manfrotto

Co ještě je na Befree zvláštní? Složení stativu do transportní polohy. Nohy se totiž nesklopí takříkajíc klasicky dolů k sobě, nýbrž obráceně – nahoru přes vysunutou středovou tyč s hlavou, kterou tak skryjí mezi sebe. Od transportních rozměrů si tedy můžete rovnou odečíst výšku hlavy… Když jsme ale u toho, technická data stativu Manfrotto Befree jsou tato:

výška ve složeném stavu: 40 cm
max. výška – zatažený sloupek: 121 cm
max. výška – vytažený sloupek: 140,5 cm
minimální pracovní výška: 35 cm (vzhledem k tomu, že lze středovou tyč s hlavou otočit, lze se ve skutečnosti dostat vlastně až po úroveň základny)
hmotnost: 1,47 kg
nosnost: 4 kg

Manfrotto Befree
Foto Manfrotto

Materiálem Manfrotta Befree je hliníková slitina, nohy jsou konstruovány jako čtyřsekční a jejich rozevření lze díky jednoduchému mechanismu nastavit ve dvou polohách, v úhlech 25° nebo 51 stupňů. „Kulovka“ je aretována jedním šroubem, samostatné panorámování u takto koncipovaného stativu nečekejte. Nicméně i přes subtilní rozměry hlava perfektně drží – zkoušel jsem ji s Nikonem D610 a telezoomem 70–300 mm – a hlava se po utažení ani o chlup nepohla. Limity této sestavy jsou ale samozřejmě i tak dané…

Manfrotto Befree
Foto Manfrotto

Což o to, nosnost čtyři kilogramy je pro běžné použití možná i naddimenzovaná – nikdo nepředpokládá, že na stativ tohoto typu budete připevňovat „Dé čtyřku“ se 400mm sklem. Kde jsou tedy ony limity? Samozřejmě v materiálu. Aby byla zachována malá hmotnost, jsou zejména spodní segmenty noh Befree velmi tenké (nejslabší má průměr 12 mm), což na pevnosti a odolnosti vůči chvění nepřidá. Ale…

Fotil jsem s tímto stativem zmíněným Nikonem D610 s různými objektivy rozměrů a hmotnosti zvící běžného základního zoomu. Důsledně jsem dodržoval zásadu zasunuté středové tyče, protože její vysunutí pevnosti nepřidá. Pokud jsem měl pocit, že v aktuální poloze se sestava přece jenom mírně chvěje (to vidíte v hledáčku), udělal jsem ještě jedno opatření – nejtenčí spodní segment noh jsem zasunul. Sice jsem si pak ke stativu musel přičapnout, nicméně fotografie byly ostré, čili stativ dlouhé časy závěrky „udržel“.

Manfrotto Befree
Foto Manfrotto
Doporučená prodejní cena Manfrotto Befree: 3 990 Kč
Zdroj: Hama, Brno, www.hama.cz
Manfrotto Befree
Foto Manfrotto

Za sebe musím říci, že zejména Manfrotto Befree se mi líbí moc. Na cesty, kde potřebujete ušetřit každý gram zavazadel, jde o výborného pomocníka. V ceně máte kompletní set stativu a kulové hlavy, v krabici najdete také praktické měkké pouzdro. A samotná cifra na cenovce také není taková, abyste museli finančně „vykrvácet“. Prostě dobrá volba…


Sdílej

Jeden komentář

  1. Rozhodoval jsem se mezi řadou 190 a nebo 055. Nakonec jsem zvolil 3 sekční 055 v hlíníku spolu s kulovou hlavou BHQ2 a nelituji. Váha o 500gr. větší , ale stabilita super. K tomu polstrované pouzdro a jsem max. spokojen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *