Do knihovny: Petr Jan Juračka – Ostrovy Atlantiku

Je doba digitální, naprostá většina fotografií je tudíž prezentovaná na internetu. Tomu dominuje pomíjivost sociálních sítí, na nichž se fotky střídají jako na běžícím pásu, denně zde přibývají statisíce nových snímků, mezi kterými je občas nutné hodně pečlivě hledat opravdovou kvalitu. Není divu, že mezi „správnými“ fotografy stále přetrvává názor, že dobrá fotografie patří na papír. Papír se sice nedostane mezi tolik lidí jako fotografie na internetu, nicméně už jen ona fyzická podstata z něj dělá „něco víc“. Ostatně významné galerie také nekupují fotografickou tvorbu „na fleškách“, nýbrž v podobě kvalitních printů či snímků, zhotovených fotochemickou cestou. No a jakýmsi vrcholem, majstrštykem „hmatatelné fotografie“, je pak autorská kniha. Ambasador Nikonu Petr Jan Juračka letos vydal svou druhou fotografickou publikaci – Ostrovy Atlantiku s podtitulem Očima extrémního fotografa… Seznamte se.

Petr Jan Juračka: Ostrovy Atlantiku
Petr Jan Juračka: Ostrovy Atlantiku

Cestovní deník 

Budu předpokládat, že Petra Jana Juračku není třeba na Nikonblogu znovu představovat. Zadáte-li jeho jméno do vyhledávacího políčka, dostanete docela dlouhý seznam článků. Tudíž se omezím jen na suché konstatování, že je to člověk, který pravděpodobně skoro nikdy není doma :-) Permanentně cestuje světem se svými Nikony, drony, a hromadou dalšího příslušenství, aby odsud vozil kromě výborných fotografií také videa, časosběry a… velmi čtivé povídání. PJJ je totiž, kromě všeho čím je – a že tento seznam je hodně dlouhý – také tak trochu grafoman :-) Což je ale pro vydání vlastní knihy jen dobře. Kniha fotografií z cest, doplněná autorovým textem, který je nejen čtivý, ale i vtipný, tím zkrátka dostává správné grády.

Velmi chválím důsledné využívání popisků k fotografiím, v nichž nechybí ani technická data snímků
Velmi chválím důsledné využívání popisků k fotografiím, v nichž nechybí ani technická data snímků

Island, Irsko, Velká Británie, Azory a Kanárské ostrovy – pět ostrovů či souostroví v Atlantském oceánu, pět příběhů, stovky fotografií. Tak by se dala jednoduše charakterizovat tato kniha. Fotky jsem tedy nepočítal, ale vzhledem k tomu, že nejde o žádný paperback, ale „pořádnou“ knihu v pevné vazbě na kvalitním matném papíru vyšší gramáže, kdy stran je více než tři stovky, asi nebudu daleko od pravdy.

PJJ patrně nikdy necestuje sám, takže je kniha zároveň příběhem pěti přátelství s různými parťáky, byť jistou výjimkou je část věnovaná Azorským ostrovům, na které Petr vzal svou rodinu. Omlouvám se, ale nemohl jsem si nevzpomenout na repliku z filmu Slavnosti sněženek: „To je dost, žes nás taky jednou vyvez! Žes udělal něco pro rodinu!“ 

Jezdit na kajaku mezi ledovými krami a ještě se u toho ovládat dron – to je zkrátka typický Petr Jan Juračka… :-)
Jezdit na kajaku mezi ledovými krami a ještě se u toho ovládat dron – to je zkrátka typický Petr Jan Juračka… :-)

Nečekejte však jen krásy přírody – byť ty na fotografiích v knize Ostrovy Atlantiku jednoznačně dominují. Krátká epizoda z cesty autem do londýnského Přírodopisného muzea s celoživotní sbírkou perlooček profesora Vladimíra Kořínka, čtenáři této knihy připomíná, že PJJ je taktéž přírodovědcem. Nebojí se však ani stát se fotografujícím potápěčem, jak to udělal v Irsku – druhé domovině dalšího ambasadora Nikonu, George Karbuse, který ho zde seznámil se „svými“ delfíny. Mohli jste o tom číst na Nikonblogu v článku Extrémní fotograf v Irsku, v knize si pak fotografie můžete osahat. A to další… to už si v knize Ostrovy Atlantiku musíte přečíst, potažmo pak pokochat se fotkami, sami.

Šitá vazba dvoustránkovým fotografiím moc nepřeje, ale to už je jaksi úděl knih
Šitá vazba dvoustránkovým fotografiím moc nepřeje, ale to už je jaksi úděl knih

Tiráž

Petr Jan Juračka: Ostrovy Atlantiku
Formát 17 × 24 cm
335 stran, pevná obálka, šitá vazba
Náklad 3 000 ks
Vydal First Class Publishing a.s. 2022

Zdroj Petr Jan Juračka, First Class Publishing a.s.

Cena 499 Kč

Ilustracemi knihu opatřila Nataly Schättingerová
Ilustracemi knihu opatřila Nataly Schättingerová

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *