Dan Vojtěch fotografuje Vavřince Hradilka v „černé vodě“

Určitě si pamatujete článek Jak se fotí neexistující trik. Aneb „Slavík na laně“ z března tohoto roku, ve kterém jsme vám přiblížili vznik velmi zajímavého snímku fotografa Dana Vojtěcha. Neuběhlo ani půl roku a na světě je další skvělá fotografie či spíše série snímků. Zatímco u bikera Tomáše Slavíka hrála jednu z rolí země (spíše tedy bláto), u známého kajakáře Vavřince Hradilka to pochopitelně musel být další živel – voda.

„Vávru“ Hradilka nejspíš znají všichni, kteří se byť jen občas zajímají o sport. Český vodní slalomář a kajakář naposledy povzbudil hrdost českého národa na loňské Olympiádě v Londýně, kde získal stříbrnou medaili ve slalomu K1. Jeho sbírku však zdobí několik dalších „placek“ z cenného kovu, včetně dvou zlatých medailí – z Mistrovství světa 2009 a Mistrovství Evropy 2013 – oboje v kategorii K1 družstva.

Vavřinec Hradilek je na focení jako každá sportovní celebrita víceméně zvyklý, ovšem když mu letos v létě fotograf Dan Vojtěch zatelefonoval se slovy „Vávro, budeš u toho focení viset“, moc netušil, „která bije“.

Portrét Vavřince Hradilka – foto Dan Vojtěch
Portrét Vavřince Hradilka – foto Dan Vojtěch
Deset kilo v nohách

„Princip“ focení Vavřince Hradilka byl v podstatě stejný jako u Slavíka – opět byl sportovec zavěšen i se svým náčiním ve vzduchu na laně, a jak jsem již uvedl, nyní po něm asistenti nevrhali bláto, nýbrž stříkali vodu. Opět to byl neobvyklý sportovní výkon pro model i pro pomocníky. I focení bylo tentokrát „o fous“ náročnější.

Fotografovalo se v polovině července, venku, mezi halami hradecké firmy Fomei. Dan Vojtěch tak nemusel převážet blesky, pro ty se takříkajíc sáhlo rovnou do skladu Fomei. Mezi halami bylo nataženo černé pozadí, shora pak ocelové lanko pro „viselce“. Dostatek vody zajišťovala zahradní hadice se čtveřicí hubic napojená na vodovod. Mimochodem – voda byla teplá. I tak si Vávra – byť není žádná primadona – lehce postěžoval na zmrzlé nohy. Jak ale můžete vidět na snímcích, ke slovu přišly i obyčejné kbelíky s vodou. Ve videu pro změnu dobře uvidíte, že zavěšený byl kajakář, který tedy loď držel nohama. Desetikilogramový kajak se tak docela pronese…

Dan Vojtěch fotí Vavřince Hradilka
Kromě zahradní hadice byly použity i obyčejné belíky
Šest blesků a samé Nikony

Světlo dodávala šestice studiových blesků Fomei Digitalis Pro S400 DC. Ty jsou zajímavé dvěma parametry – jednak mají vestavěné Li-Ion akumulátory přímo v hlavě blesku, takže odpadají jakékoliv kabely. Za druhé pak disponují (mimo jiné) režimem High Flash Duration Mode, ve kterém lze nastavovat délku záblesku. Při nižším výkonu mají čas hoření až 1/8 000 s. Právě tato funkce byla potřebná pro zachycení vodních kapek bez pohybového rozmazání. Blesky byly odpalovány bezdrátově „rádiem“ – opět firemním Fomei, které navíc umožňuje na dálku nastavovat jejich výkon.

Dan Vojtěch fotil jako obvykle Nikonem D800E, zde s objektivem AF-S Nikkor 70–200 mm F2,8G ED VR. Celá řádka Nikonů se ale navíc uplatnila při natáčení videa z focení. To byla opět práce Martina Přívratského, jež použil Nikon D800, D3S a ještě i D7100.

…dá se říct i nadšený

Focení začínalo kolem 17. hodiny, čili ještě za světla – nejprve se pořizovaly „nevisící“ portréty, byť voda už i zde tekla proudem. Jakmile se setmělo, začala nejnáročnější část produkce, fotografování na laně. To trvalo až do dvou hodin po půlnoci, takže si jistě dovedete představit, jaký „záhul“ to byl pro Vávru i zbytek týmu. Když jsem se ale Dana Vojtěcha ptal, zdali náš kajakář nelitoval vynaloženého času a energie, a samozřejmě co řekl na výsledek, Dan jen lakonicky podotknul:

„S výsledkem byl Vavřinec spokojený a dá se říct i nadšený…“

Vavřinec Hradilek v akci – foto Dan Vojtěch
Vavřinec Hradilek v akci – foto Dan Vojtěch

Byla-li řeč o celém týmu, je třeba uvést také jména. Podporu ze strany Fomei zajišťovali René Tomaides a Ondřej Vrabec, Nikon zastupoval Filip Moško. Technická podpora Red Bull, to je Milan Formánek, na „place“ velkým dílem přispěli pomocníci Václav Zítek a Radek Pokorný. Backstage video, jak již bylo uvedeno, natáčel Martin Přívratský, který k němu složil také (spolu s Emilem Koptou) hudbu. Poděkování patří také firmě Disk multimedia, která pro natáčení zapůjčila příslušenství jako rigy nebo slider.

Nevím jak vy, ale já fotografie Vavřince Hradilka od Dana Vojtěcha hodnotím jako skvělé. Naprosto logicky jsem se jej ptal, zdali bude ještě další pokračování. Sice v duchu filmové hlášky nemůžu ani naznačovat, nicméně skoro jisté je, že pokračování bude a my se máme na co těšit!

Fotografie Vavřince Hradilka od Dana Vojtěcha
Snímky z fotografování

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *