Čtyřikrát TIPA 2024 pro Nikon

Tisková zpráva

Amsterdam, Nizozemsko, 18. dubna 2024: Společnost Nikon s potěšením oznamuje, že byla úspěšná ve čtyřech kategoriích letošní soutěže TIPA World Awards. Nejnovější stylový mirrorless fotoaparát Nikon Z f, byl oceněn jako „Best Full Frame Expert Camera“ (Nejlepší FX fotoaparát pro odborníky), zatímco fotoaparát Nikon Z 8 získal prestižní cenu „Best Full Frame Professional Camera“ (Nejlepší profesionální FX fotoaparát). Pokud jde o kategorie objektivů, získala společnost Nikon dvě ceny za objektiv NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena oceněný jako „Best Professional Portrait Lens“ (Nejlepší profesionální portrétní objektiv) a objektiv NIKKOR Z 180–600 mm f/5,6–6,3 VR získal cenu „Best Super Telephoto Zoom Lens“ (Nejlepší superteleobjektiv se zoomem).

Porota TIPA ocenila fotoaparát Nikon Z f za to, že je „perfektním příkladem spojení klasického designu a moderních technologií“, a vyzdvihla přitažlivost tohoto fotoaparátu pro mladé i starší fotografické nadšence. Nikon Z 8 byl oceněn za širokou nabídku působivých funkcí převzatých z Nikonu Z 9 do „menšího a lehčího“ těla – což z něj pro fotografy a videografy činí perfektního společníka na cesty. Objektiv NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena byl oceněn za „jemnou reprodukci neostrých míst obrazu až do krajů obrazového pole“, zatímco NIKKOR Z 180–600 mm f/5,6–6,3 VR velmi zaujal porotu, která poznamenala, že „i na první pohled malé změny často znamenají velký rozdíl při nasazení v akci“.

Získání čtyř cen ukazuje úsilí společnosti Nikon o poskytování inovativního vybavení kombinujícího pokročilé technologie a vysoký výkon. Toto vybavení poskytuje fotografům vše potřebné k posouvání hranic tvůrčích možností a především k inspirativní tvorbě.


TIPA 2024 | Nikon Z f | Best Full Frame Expert Camera
TIPA 2024 | Nikon Z f | Best Full Frame Expert Camera

Komentáře TIPA k fotoaparátu Nikon Z f, vítězi kategorie „Best Full Frame Expert Camera“

Členové TIPA ocenili 24,5 MP fotoaparát Nikon Z f jako skvělý příklad spojení klasického designu a moderních technologií. Kombinací retro vzhledu a funkcí pro video, které podněcují k tvorbě, je fotoaparát Z f stejně přitažlivý pro mladé i starší fotografické nadšence. Ovládací prvky na fotoaparátu zahrnují přesné kruhové voliče a přepínač pro rychlou volbu mezi statickými snímky a záznamem videa. Možnosti tvorby kompozice a volby úhlu pohledu zlepšuje výklopný a otočný LCD monitor pro fotografování v živém náhledu, který lze rovněž použít pro rychlou volbu nastavení v menu. A navíc je zde hledáček OLED s krytkou ve tvaru pentagonálního hranolu, který nabízí 100% zobrazení obrazového pole. Pokročilé možnosti nahrávání a tvorby vlogů umožňují záznam v rozlišení UHD 4K 30p a Full HD 120p a navíc připojení SnapBridge, Bluetooth a WiFi.

TIPA 2024 | Nikon Z 8 | Best Full Frame Professional Camera
TIPA 2024 | Nikon Z 8 | Best Full Frame Professional Camera

Komentáře TIPA k fotoaparátu Nikon Z 8, vítězi kategorie „Best Full Frame Professional Camera“ 

Díky sdílení mnoha atributů s vlajkovou lodí Nikon Z 9 představuje fotoaparát Z 8 optimální nabídku z hlediska velikosti a hmotnosti pro pokročilé fotografy a pracující profesionální fotografy a videografy na cestách. Volba mezi těmito dvěma přístroji tak souvisí více se způsobem práce fotografa, profesními nároky, než s nějakými výraznějšími kompromisy v oblasti funkčnosti. Díky nízké hmotnosti (pouze 0,9 kg) je fotoaparát Nikon Z 8 ideální pro použití na gimbalu, a s rozměry o 30 % menšími je praktický pro celodenní využití, kdy je důležitým parametrem hmotnost brašny s vybavením. Menší rozměry a nižší hmotnost však neznamenají ztrátu funkčnosti oproti modelu Z 9, se kterým tento přístroj sdílí kromě jiných specifikací také velikost obrazového snímače, snímací frekvence a všechny funkce AI a sledování objektu.

TIPA 2024 | NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena | Best Professional Portrait Lens
TIPA 2024 | NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena | Best Professional Portrait Lens

Komentáře TIPA k objektivu NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena, vítězi kategorie „Best Professional Portrait Lens“

V případě společnosti Nikon je ojedinělé dát objektivu zvláštní jméno, takže jsme zapátrali a zjistili, že pojmenování Plena znamená „stav dokonalé kvality“. Pokud vezmeme v úvahu pochvaly vyjadřované tomuto objektivu fotografy z celého světa, jde o pojmenování zcela trefné. Objektiv je určen pro reklamní fotografy, svatební fotografy, portrétisty i krajináře a fotografy přírody, a reakce profesionálů z celého světa jsou jednoznačně pozitivní. Zejména je oceňována skvělá měkká reprodukce neostrých míst obrazu až do krajů obrazového pole u statických snímků i videí díky 11lamelové cloně. Dále je vyzdvihován vyrovnaný jas až do krajů a minimalizace vzniku odlesků a projevů barevné vady díky speciálním optickým prvkům a povrchovým úpravám. Dále jsou to přizpůsobitelné ovládací prvky a funkční tlačítka, což je výhodné pro kameramany, kteří oceňují plynulé přechody nastavení clony a výkonnost automatického ostření systému Nikon.

TIPA 2024 | NIKKOR Z 180–600 mm f/5,6–6,3 VR | Best Super Telephoto Zoom Lens
TIPA 2024 | NIKKOR Z 180–600 mm f/5,6–6,3 VR | Best Super Telephoto Zoom Lens

Komentáře TIPA k objektivu NIKKOR Z 180–600 mm f/5,6–6,3 VR, vítězi kategorie „Best Super Telephoto Zoom Lens“

Tento objektiv s velkým rozsahem zoomu je speciálně konstruován pro fotografy přírody, divokých zvířat a sportu, kterým poskytuje velký rozsah ohniskových vzdáleností, rychlé a responzivní automatické zaostřování, krokový motor STM pro tiché a plynulé zaostřování videa a konstrukce utěsněná proti vnějším vlivům včetně fluorové vrstvy na přední čočce, která je připravena na častá otírání. TIPA ví, že u profesionálních produktů často i na pohled malé změny provedení mohou mít velký význam při praktickém nasazení výrobku. V případě tohoto superteleobjektivu jde o možnost pracovat i v kombinaci s telekonvertory 1,4× a 2×, stále stejnou velikost objektivu i během zoomování, přechod celého rozsahu ohniskových vzdáleností otočením zoomového kroužku pouze o 70 °, redukci vibrací 5,5 EV a množství ovládacích prvků na objektivu pro přepínání nebo blokování režimů a nastavení.

Ceny TIPA World Awards jsou všeobecně považovány za vrcholné hodnocení špičkových firem a nejkvalitnějších výrobků v oboru. Slouží rovněž jako důležité kritérium a vodítko pro spotřebitele při jejich rozhodování o koupi.

Pro získání dalších informací navštivte webovou stránku TIPA: www.tipa.com

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *