Červencové novinky Nikonu – světelný DX základní zoom a dva superteleobjektivy

Pár měsíců jsme neohlašovali žádné novinky, je čas to napravit. Druhý červencový den by měl potěšit jak příznivce digitálních zrcadlovek formátu DX, tak profesionální fotografy, vyžadující dlouhé teleobjektivy s nekompromisní obrazovou kvalitou. Jen pro zajímavost – cena všech tří dnes ohlašovaných objektivů činí dohromady 660 880 Kč…

AF-S DX Nikkor 16–80 mm F2,8–4E ED VR

Pokud jste doposud láteřili na absenci světelného základního zoomu pro zrcadlovky Nikon se snímači DX formátu, mohla by být první novinka hodně zajímavá zrovna pro vás. Zoom s ohniskovým rozsahem 16–80 mm čili 24–120 mm po vynásobení crop faktorem a se světelností F2,8–4 je doslova nabit nejnovějšími technologiemi Nikonu.

AF-S DX Nikkor 16–80 mm F2,8–4E ED VR

Nový objektiv ve srovnání se starším oblíbeným DX Nikkorem 16–85 mm F3,5–5,6 pouze o 8 mm přibral na tloušťce, jinak je de facto stejně velký a dokonce o pár gramů lehčí (průměr 80 mm, délka 85,5 mm, hmotnost 480 g). Jde o první sklo pro DX formát, které je vybaveno elektromagnetickou clonou, jako první má také fluorové ochranné vrstvy a antireflexní úpravu Nano Crystal Coat.

Ostření, které zajišťuje bezhlučný ultrazvukový motorek SWM, je samozřejmě interní, posílena byla optická stabilizace VR, která má nyní účinnost 4 EV a dokáže automaticky rozeznat použití stativu.

AF-S DX Nikkor 16–80 mm F2,8–4E ED VR
Optická konstrukce se skládá ze 17 členů uspořádaných ve 13 skupinách, tři čočky jsou asférické a čtyři typu ED

Objektiv AF-S DX Nikkor 16–80 mm F2,8–4E ED VR bude standardně dodáván se sluneční clonou, která je nyní výrazně rozměrnější a hlubší. Upevňovací bajonet sluneční clony je navíc opatřen zámkem proti nechtěnému sejmutí. Dosedací plocha kovového bajonetu je podobně jako u většiny současných objektivů Nikkor opatřena gumovým těsněním.

AF-S DX Nikkor 16–80 mm F2,8–4E ED VR

Díky tomu, že jsme tento objektiv měli k dispozici již před jeho ohlášením, připravili jsme exkluzivně pro naše čtenáře kompletní recenzi. Čtěte zde na Nikonblogu.


Podrobné technické parametry objektivu
AF-S DX Nikkor 16–80 mm F2,8–4E ED VR najdete zde
Doporučená prodejní cena: 29 990 Kč
Dostupnost na trhu: 2. polovina července 2015

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR a AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR

Zatímco první ohlašovaný objektiv spadá řekněme do poloprofesionální kategorie, následující dva teleobjektivy nesnesou jiné označení nežli profi či rovnou superprofi. Oba mají dva, vlastně tři společné jmenovatele – maximálně sníženou hmotnost, lepší obrazovou kvalitu a zdokonalení dalších vlastností a funkcí, jako je například optická stabilizace nebo použití elektromagnetické clony.

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR a AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR

Nová „pětistovka“ je s hmotností 3 090 g o 790 gramů lehčí než její předchůdce AF-S Nikkor 500 mm F4G ED VR, „šestikilo“ pak zhublo hned o 1,25 kg oproti AF-S Nikkoru 600 mm F4G ED VR. Po pravdě řečeno, nosit na hřbetě místo pěti kilogramů jen 3,8 kg, to už je velmi citelný rozdíl… Úspory v hmotnosti obou objektivů bylo dosaženo jednak použitím lehké hořčíkové slitiny v konstrukci a také přepracovanou optickou soustavou s využitím fluoritových členů. Tyto optické členy rovněž snižují váhu přední části obou objektivů a posunují těžiště směrem dozadu, což zajišťuje lepší stabilitu při samotném fotografování.

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR a AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR

Oba objektivy jsou vybaveny prstenci se stativovým závitem obsahujícími zcela nová ložiska, která umožňují hladší změnu orientace fotoaparátu. Pro lepší manipulaci s rozměrnými objektivy byla patice určená k montáži na stativ přemístěna blíže k zadní části objektivu. Díky této změně lze na objektiv snáze nasadit sluneční clonu v obrácené poloze. Ke každému objektivu taktéž dostanete prstenec určený speciálně pro připevnění skla na jednonohý stativ čili monopod. Jak u nového 500mm, tak i 600mm objektivu zůstal zachován stávající zásuvný držák filtrů o průměru 40,5 mm.

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR a AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR

Zaostřování obstarává rychlý a bezhlučný ultrazvukový SWM motorek, objektivy jsou vybaveny limiterem pro omezení ostřicí vzdálenosti. Ve srovnání s předchůdci těchto teleobjektivů byla minimální ostřicí vzdálenost zkrácena na 3,6 m u 500mm objektivu a 4,4 m u 600mm objektivu.

Přepracovaná optická stabilizace VR má nyní účinnost 4 EV a kromě běžného režimu je vybavena také módem Sport, plus automatickou detekcí použití stativu. Režim Sport poskytuje při fotografování rychlých pohybů stabilní obraz v hledáčku a umožňuje dosahovat snímacích frekvencí sériového snímání a minimálního zpoždění závěrky na obdobné úrovni jako při vypnutém VR.

Písmeno E v názvech obou teleobjektivů označuje elektromagnetické ovládání devítilamelové clony s kruhovým otvorem. Tento mechanismus zaručuje stabilnější automatické řízení expozice, zejména při rychlém sériovém snímání.

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR a AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR
Optická konstrukce objektivu AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR

Oba objektivy mají zcela přepracovanou optickou konstrukci. Nově se skládá z 16 členů, které jsou uspořádány ve 12 skupinách. 600mm teleobjektiv obsahuje čtyři ED optické členy s extrémně nízkým rozptylem světla, objektiv 500 mm zahrnuje tři ED čočky. Jak jsme již uvedli, součástí optické soustavy jak pětistovky, tak šestistovky jsou dva fluoritové optické členy. Oba objektivy jsou opatřeny antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat a přední člen je chráněn odolnou fluorovou povrchovou úpravou.

Nové 500mm i 600mm Nikkory jsou kompatibilní s širokou nabídkou telekonvertorů AF-I/AF-S, včetně telekonvertorů řady TC-20E, které umožňují zachování automatického zaostřování při použití na fotoaparátech s autofokusem podporujícím světelnost F8.

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR a AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR
Ve standardní výbavě obou teleobjektivů je také karbonová sluneční clona a pevný skořepinový kufr

Podrobné technické parametry objektivů:

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR
AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR

Doporučené prodejní ceny:

AF-S Nikkor 500 mm F4E FL ED VR 287 990 Kč
AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR 342 990 Kč

Dostupnost na trhu: 2. polovina července 2015

Galerie demosnímků pořízených objektivem AF-S Nikkor 600 mm F4E FL ED VR
Stáhněte si fotografie v plném rozlišení (JPEG) zde (98 MB)

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *