Černobílý život Alžběty Jungrové v Nikon Photo Gallery

Poté, co pražská Nikon Photo Gallery hostila událost světového významu, výstavu finalistů soutěže Nikon Photo Contest (ještě dnes 31. 10. se na ni naposledy můžete podívat), přichází od tohoto pátku s neméně zajímavou expozicí. Výstava Černobílý život fotografky Alžběty Jungrové je jakýmsi malým ohlédnutím této autorky za dekádou dokumentování nejrůznějších problémů současného, zejména třetího světa.

Tisková zpráva

Nikon Photo Gallery uvádí od 3. listopadu 2017 pro veřejnost výstavu fotografií Alžběty Jungrové – Černobílý život.

Alžběta Jungrová v Nikon Photo Gallery

Výstava Černobílý život je pouze částí rozsáhlého souboru, který vznikal po celé desetiletí. Fotografie byly pořízeny v různých částech světa od Pákistánu po Kolumbii a poukazují na problémy současného světa – dětskou práci, distribuci zbraní a drog na pákistánsko–afghánské hranici, války, uprchlíky, nedostatek vody, střet civilizací. Při výběru fotek Alžběta vycházela z deníků, které psala na všech cestách pro svoji maminku. Výstava je vlastně výchozím bodem pro plánovanou knihu, která by měla být kombinací oněch deníkových textů a fotografií.

Černobílý život / Black and white life © Alžběta Jungrová: Kolumbie / Colombia
Černobílý život / Black and white life © Alžběta Jungrová: Kolumbie / Colombia

Alžběta Jungrová začala fotografovat na základní škole. Vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou v Hellichově ulici a poté pracovala pro MF Dnes, Hospodářské a Lidové noviny. V letech 2000–2002 žila v USA a v Londýně. Jako základ své tvorby si Alžběta nejprve vybrala dokument a reportáže, protože ji zajímají lidé, jejich životy a osudy. Za reportáž o drogách na pákistánsko-afgánských hranicích obdržela čestné uznání Czech Press Photo, za sérii snímků o dětech pracujících v cihelně v pákistánském Péšáváru a za sérii fotografií z barmského uprchlického tábora v Bangladéši obdržela cenu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

V současnosti je na volné noze, zastupuje ji jedna z nejprestižnějších agentur v oboru komerční fotografie 4D Photo. Pracuje na několika vlastních uměleckých projektech, vytváří na zakázku reportážní fotografie, fotí reklamy, fashion story, portréty.


Kde

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otevřeno:
Úterý–neděle: 12–19 hodin
Vstup zdarma

Kdy

od 3. 11. do 10. 12. 2017

Fotografie z výstavy Černobílý život

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *