Bokeh killer. NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena v testu Nikonblogu

Řekne-li se „Plena“ u příznivců značky Nikon, nejspíš toto označení vyvolá uznalé pokývání hlavou, avšak lidé neznalí se mohou pozastavit nad nezvyklým přívlastkem objektivu NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena. Jakkoliv v češtině plena nutkavě připomíná hygienické pomůcky, v případě portrétního NIKKORu jde o slovo odvozené od latinského plenus, což znamená kompletní nebo úplný. V přeneseném významu slova to může naznačovat, že si výrobce hodně věří. Jaký je tedy NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena v praxi?

Bumbrlíček

Pevné sklo s ohniskem 135 mm je obecně vnímané jako klasický delší portréťák a tak není divu, že se výrobce zaměřil nejen na obligátní ostrost a přenos kontrastu, ale také – a možná hlavně – na podání obrazu v rozostřených částech záběru. Na bokeh, komu, odolnost vůči přezáření a protisvětlu, atd. Jak se mu to podařilo, budete moci sami posoudit na ukázkových fotografiích. My nyní začneme u konstrukce.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena se standardně dodávanou sluneční clonou na Nikonu Z 7II
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena se standardně dodávanou sluneční clonou na Nikonu Z 7II

Na firemních produktových fotografiích je Plena prezentovaná skoro výhradně na Nikonu Z 8, jehož tělo patří mezi středně velké mirrorlessy Nikonu. Když tento objektiv nasadíte na běžný Nikon Z 6 nebo Z 7, lépe se ukáže, jaký je to… bumbrlíček :-) Ale není sám – Plena jakoby z oka vypadla supersvětelné pětaosmdesátce NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S (naše recenze zde). Ta je doslova jen o milimetry kratší a má menší průměr, ovšem zase je o 165 gramů těžší. Tudíž NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena exatně: délka 139,5 mm, průměr 98 mm a hmotnost 995 g. Průměr filtrového závitu činí 82 mm (shodně s 85mm objektivem).

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena na Nikonu Z 7II
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena na Nikonu Z 7II
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena se sluneční clonou na Nikonu Z 7II
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena se sluneční clonou na Nikonu Z 7II

Oproti pětaosmdesátce má Plena na svém tubusu dvě tlačítka Fn – jedno klasicky vlevo, druhé nahoře, pro focení na výšku. Musím říct, že jsem si je při focení pochvaloval. V menu fotoaparátu jsem jim přiřadil funkci AF-ON a můj palec levé ruky byl vždy na správném místě. Jinak jde o obvyklou konstrukci objektivů NIKKOR řady S – tedy kovové provedení, široký ostřicí a subtilní multifunkční kroužek, plus přepínač autofokusu A/M. Ano, NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S má navíc ještě gravírované, žlutě vybarvené logo Plena.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena je samozřejmě utěsněný proti stékající vodě a prachu
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena je samozřejmě utěsněný proti stékající vodě a prachu

Ostření zajišťují jako u všech objektivů NIKKOR Z krokové STM motorky, tudíž můžete očekávat vysokou rychlost a téměř žádný hluk. V tichém prostředí zaslechnete pouze jakési „šustění“ v objektivu. Nejkratší ostřicí vzdálenost činí 0,82 m (zvětšení 0,2×). V tomto ohledu je na tom NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena o fous lépe než jeho supersvětelný 85mm kolega, u kterého je minimální vzdálenost 0,85 mm, což spolu se širším ohniskem neumožňuje pořizovat detailnější záběry.

Plena nemá optickou stabilizaci VR, což na FX tělech Nikon Z se stabilizovaným snímačem není problém. Stejně tak clona je ve shodě s ostatními zetkovými skly elektromagnetická, v tomto případě však dostala díky 11 lamelám téměř kruhový tvar.

Při plném zaclonění (F16) nebo při vypnutém fotoaparátu/sundaném objektivu vytváří lamely clony efektní „květinu“
Při plném zaclonění (F16) nebo při vypnutém fotoaparátu/sundaném objektivu vytváří lamely clony efektní „květinu“

16 čoček musí stačit

Optická konstrukce objektivu NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena se skládá z 16 čoček, uspořádaných ve 14 skupinách, kdy jedna z nich je asférická, čtyři typu ED a jedna SR. Antireflexní vrstvy jsou typu Nikon Meso Amorphous Coat a ARNEO.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – optická konstrukce
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – optická konstrukce
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – MTF křivky
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – MTF křivky

K obrazové kvalitě nejprve čistě technicky. MTF křivky jasně napovídají, že s ostrostí zde není jediný problém a taková je i realita. Pokud byste snad Plenu chtěli používat k technické fotografii a mít rovnoměrnou ostrost skutečně až do rohů záběru, je třeba zaclonit na F2,8 nebo F4. Nicméně pro „běžné používání“ jsou fotografie řezavě ostré i na plně odcloněný objektiv – o tom se můžete přesvědčit v galerii na konci článku, kde je většina fotografií pořízená na F1,8.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena je prvním objektivem NIKKOR Z, u kterého se výrobce zaměřil mimo jiné také na korekci vinětace, kterou, nebojím se napsat, u ostatních skel „obětoval“ kvůli ostatním parametrům. U Plena se dílo podařilo – tento objektiv vinětuje pouze zanedbatelně na plnou díru a trochu ještě na F2. Od clony F2,8 je vinětace téměř 100% odstraněná. Podotýkám, že bez jakékoliv softwarové či firmwarové korekce. Zkrátka opticky.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – vinětace
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – vinětace

Malé geometrické zkreslení toto sklo vykazuje, ovšem hodnota –0,64 % čili lehké poduškovité prohnutí obrazu je taktéž zanedbatelné, nehledě k tomu, že jej efektivně odstraňuje korekce ve fotoaparátu nebo při postprodukci.

Kouzelná kolečka

Bokeh, rozostření, koma… zaklínadla Pleny. Jak jsou na tom v reálu? Opět vás odkážu na ukázkové fotografie, nicméně i tak jsem připravil jednoduchou demonstraci toho, jak se chová tento objektiv, respektive rozostřené pozadí, při různém zaclonění.

Kouzelná kolečka, která NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena vytváří, se sice od určitého clonění logicky mění v sotva znatelné jedenáctiúhelníky, nicméně díky korekci zklenutí pole čili komy, toto sklo netrpí na tzv. kočičí oči. Porovnejte s podobným záběrem z objektivu NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – korekce „kočičích očí“ v praxi. Clona F1,8
NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – korekce „kočičích očí“ v praxi. Clona F1,8

No a samotný bokeh? Za mě prostě paráda. V mnoha situacích vůbec nemusíte přemýšlet, jaké pozadí máte za objektem svého zájmu, protože malá hloubka ostrosti a podání neostrých částí obrazu jej mnohdy až úplně vymažou. Nebo spíše rozmažou :-) Bokeh je jemný, pozvolné rozostření vytváří krásný 3D efekt, zkrátka radost fotit.

Nekončící dilema

Když byl loni na konci září NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena představený, napsal jsem, že bych vážně nechtěl řešit dilema, jestli si pořídit tento objektiv nebo NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S. Naštěstí ho řešit nemusím, protože nejsem ani portrétní, ani svatební fotograf – což jsou, myslím, typičtí uživatelé těchto špičkových skel. Ale ani tak bych nevěděl, jak se zachovat. Oba objektivy jsou totiž skvělé. Pětaosmdesátka mně osobně z čistě praktického pohledu vyhovuje více – s Plenou jsem, zejména při focení polopostavy nebo dokonce celé postavy, stál už dost daleko od modelky a tak trochu jsme na sebe museli při komunikaci zvýšit hlas. Pokud často fotíte například v ne zrovna velkém ateliéru, i toto byste měli mít na paměti při rozhodování. 

Každopádně NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena je jednoduše skvělý portrétní objektiv, který si své označení Plena – kompletní nebo úplný – zaslouží plným právem.

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena

Podrobné technické údaje najdete zde
Doporučená prodejní cena: 75 990 Kč (02/2024)

NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – demosnímky na těle Nikon Z 7II

Portrétní fotografie jsou upravené běžnými nástroji v programu NX Studio. Ostatní demosnímky jsou bez úprav (Picture Control Standard). U všech snímků bylo zmenšené rozlišení na 24 Mpx.

Sdílej

Jeden komentář

  1. Ano, Plena je to nejlepší sklo, co jsem u Nikonu za více než 3o let měl. Řečeno s „klasikem“ tady soudruzi chybu neudělali. A jsem rád, že konečně v Nikonu po docela dlouhé době zvolili ohnisko 135 mm, což je (dle mého soudu – nikomu nevnucuji svůj názor) pro portrét opravdu to ideální. Dobře se hodí i na reportáž, kde z různých důvodů nelze být moc blízko a záleží hlavně na určitých osobách…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *