Best Edit National Geographic podruhé – geny otce genetiky na fotkách Petra Jana Juračky

„Znáte nějakého Juračku? Jo, to je on – na co sáhne, to se mu daří. A že toho zvládne spousty…“ Dobře, tak vážně. Předpokládám, že jednoho z ambasadorů Nikonu, Petra Jana Juračku, na Nikonblogu už znovu představovat nemusím. Tento muž mnoha profesí a zájmů sbírá ocenění za svou práci nejen doma, ale i v celém světě. Jedním z posledních triumfů je ocenění Best Edit, udělené ústředím časopisu National Geographic za nejlepší neamerický článek na světě. Gratulujeme!

Jednou nestačí

Aby toho nebylo málo, tak musím dodat, že stejné ocenění obdržel PJJ už podruhé. Před dvěma lety se Petrovi splnil sen „někdy si zafotit pro National Geographic“, aby z toho hned byl Best Edit za fotografie z pražského Vyšehradu. A letos? Redakce NG byla jako jediný zástupce médií u exhumace a vědeckého zkoumání ostatků Johanna Gregora Mendela, které se konalo v rámci dvoustého výročí jeho narození – a Petr byl se svým Nikonem Z 7II u toho. Best Edit NG za nejlepší neamerický článek v červencovém vydání českého National Geographicu podruhé. Nikonblog gratuluje, Petře!

Lebka Johanna Gregora Mendela | Foto Petr Jan Juračka
Lebka Johanna Gregora Mendela | Foto Petr Jan Juračka

Podrobit ostatky otce genetiky, jak bývá Mendel nazýván, genetickému zkoumání, to je skutečně příznačné :-) Nebudu zde popisovat (spíše opisovat), jak vědci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně postupovali – to vše, a spoustu dalších informací o samotném Mendelovi, si můžete přečíst v PDF článku Nebát se času – nebo si červencové číslo National Geographicu koupit, a kochat se pěkně na papíře. Osmiměsíční práce nicméně přinesla své ovoce, a to jak v podobě nových poznatků o osobnosti Johanna Gregora Mendela, tak oceněním Best Edit pro autory článku s fotografiemi Petra Jana Juračky.

A když jsem začal s humorem, stejně i skončím. Mendel byl augustiniánským mnichem, opatem kláštera na Mendláku, jak my Brňané říkáme náměstí po něm pojmenovaném, dále vědcem, biologem, přičemž sám se údajně považoval za meteorologa. Zkrátka muž mnoha profesí, jímž se evidentně věnoval s plným nasazením. Nepřipomíná vám to někoho? Nápověda: V tomto článku se o něm také píše ;-)

Exhumace… | Foto Petr Jan Juračka
Exhumace… | Foto Petr Jan Juračka

Článek Nebát se času v PDF

Fotografie Petra Jana Juračky

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *