AF-S Nikkor 58 mm F1,4G – objektiv, který nejde s davem. Test s demosnímky

Jsou objektivy takříkajíc normální, běžné, nad kterými se skoro nikdo nepozastaví. Pak jsou ale jako u všeho také ve fotografické optice speciality, jež budí zvýšenou pozornost. A mezi takové objektivy patří pevné sklo AF-S Nikkor 58 mm F1,4G. Něco málo jsme už o něm publikovali při uvedení na trh – a také jsme zveřejnili pár snímků – nyní by vaše zvědavost měla být ukojena ještě lépe. Pojďte se podívat, jaký je AF-S Nikkor 58 mm F1,4G v praxi…

Z dobrého rodu

Vzorem pro současný AF-S Nikkor 58 mm F1,4G byl objektiv Noct-Nikkor 58 mm F1,2, který Nikon produkoval od druhé poloviny sedmdesátých let minulého století (ano, zní to blbě, je to fakt rok 1977) a měl jej v nabídce rovných dvacet let do roku 1997. V té době šlo o manuálně zaostřovaný objektiv typu AI, od konce roku 1981 pak typu AI-S. Nový AF-S Nikkor 58 mm F1,4G je už samozřejmě vybavený autofokusem a všemi dalšími moderními vychytávkami.

Nelze popřít, že ohnisko 58 mm je tak trochu „divné“. Po pravdě je ale spíš zvláštní, nezvyklé, není to zkrátka zaokrouhlené ani obvykle používané číslo ohniska. I já jsem ale k němu zpočátku přistupoval s trochou respektu, nicméně velmi brzy se ukázalo, že se není čeho bát – na rozdíl od běžné padesátky prostě jdete o kousek dál od vašeho objektu fotografického zájmu. Například při snímání celé postavy je třeba pro stejný záběr s objektivem 58 mm couvnout asi o 40–50 cm, tedy nic zásadního. Hloubka ostrosti se taktéž mění jen minimálně – jinak řečeno, pokud jste si AF-S Nikkor 58 mm F1,4G vyhlédli jako náhradu za klasickou padesátku, neměl by vám přechod na toto ohnisko dělat žádný problém.

AF-S Nikkor 58 mm F1,4G

Konstrukce

AF-S Nikkor 58 mm F1,4G je s průměrem 85 mm a stavební délkou 70 mm docela „bumbrlíček“. Hmotnost 385 gramů ale dává tušit použití plastů v konstrukci, byť důležité mechanické součástky jsou samozřejmě kovové. Přední příruba se nevysunuje ani neotáčí, filtrový závit má průměr 72 mm.

Zaostřování je tradičně řečeno pomocí ultrazvukového motorku SWM, takže tiché a rychlé, i když… Vzhledem k tomu, že se při ostření pohybuje celou optickou soustavou, nikoliv jen několika čočkami, jako například u zoomů, má autofokus pocitově o něco pomalejší náběh. Fotil jsem ale relativně rychlé scény (flatové BMX triky nebo protiběžnou jízdu na lanovce) s kontinuálním ostřením – a na těle Nikonu D600, který nemá zrovna „nejsportovnější“ autofokus – a objektiv stíhal v pohodě, na rychlost zaostřování jsem si rozhodně nestěžoval.

AF-S Nikkor 58mm F1,4G
Ani na nejmenším fullframovém těle Nikonu však nevypadá tento objektiv nepatřičně, naopak budí zasloužený respekt

Mimochodem, ostřicí prstenec má také nezvykle dlouhý krok – odhadem cca 120 stupňů – to je u současných autofokusových objektivů s krokem sotva 90 stupňů příjemný poznatek při požadavku přesného manuálního ostření. Nejkratší zaostřovací vzdálenost nové „osmapadesátky“ je 0,58 m od obrazové roviny, což odpovídá zvětšení 0,13×.

AF-S Nikkor 58 mm F1,4G
Ve standardní výbavě najdete tvarovanou sluneční clonu s bajonetovým uchycením a měkké pouzdro na objektiv
Obrazová kvalita

Kdybyste tento objektiv měli posuzovat jen podle laboratorních testů – zejména podle čárového obrazce k měření rozlišení – nejspíš by přišlo rozčarování. Rozhodně se nejedná o sklo, které by kreslilo od plné díry ostře až do samých rohů záběru. On průběh ostrosti je vůbec velmi netypický: Na plnou díru je objektiv opravdu hodně měkký, potřebnou ostrost najdete skutečně jen poblíž středu obrazového pole – aniž by to ale vadilo. Ne, nejde o alibismus – při maximálním využití světelnosti je totiž hloubka ostrosti tak malá, že kromě místa zaostření jsou ostatní části obrazu stejně rozostřené. Ostatně podívejte se na ukázkové fotografie – pár z nich je pořízeno na plnou díru.

AF-S Nikkor 58mm F1,4G
Optická konstrukce objektivu AF-S Nikkor 58 mm F1,4G se skládá z devíti členů v šesti skupinách, dvě čočky jsou asférické

Každopádně se zacloněním ostrost velmi výrazně roste a za sebe mohu říci, že od clony F4 se jedná o jeden z nejostřejších objektivů, jaké jsem kdy měl v rukou. Po velmi dlouhé době jsem při úpravách v počítači snižoval míru doostření, na kterou jsem běžně zvyklý, a to je co říct. Taktéž jsem lehce stahoval kontrast – vysvětlení následujícím textu.

Na celkové ostrosti se ale samozřejmě podílí také další faktory, především skvělý přenos kontrastu. AF-S Nikkor 58 mm F1,4G brilantně vykreslí oblasti s velmi nízkým kontrastem a korektně zachytí i ty nejjemnější přechody barev. To pak způsobuje nádherně plastické „renderování“ fotografií – vyšší prostorový dojem při stejných clonách oproti jiným objektivům.

AF-S Nikkor 58mm F1,4G
MTF křivky objektivu AF-S Nikkor 58 mm F1,4G

Výrobce při uvedení sliboval pěkný bokeh – a svoje sliby splnil. Nová „osmapadesátka“ v tomto ohledu poskytuje velmi příjemně rozostřené pozadí bez rušivých artefaktů. Na pěkném bokehu se samozřejmě mimo jiné podílí také devítilamelová clona, poskytující téměř přesný kruhový otvor (zvláště u malých zaclonění do cca F2,8).

Vrátíme-li se ještě k samotné kresbě objektivu AF-S Nikkor 58 mm F1,4G, pak na její kvalitě se podílejí také antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat, díky nimž toto sklo netrpí na žádné přezáření obrysů v protisvětle. Opět si vás dovoluji odkázat na demosnímky, kde se o tom několikrát můžete přesvědčit na vlastní oči. Díky všem uvedeným vlastnostem je tento objektiv skvělý také pro nasazení při natáčení videa – a to prosím neberte jako informaci jen tak na okraj – video začíná být pro DSLR dalším „levelem“, jehož důležitost se neustále zvyšuje.

AF-S Nikkor 58 mm F1,4G není zcela rovný, má malé geometrické zkreslení +0,56 %, čili soudkovité prohnutí. Vinětaci zde najdete – pochopitelně zejména při plně odcloněném objektivu. Na to, že jde o vysoce světelnou optiku, je ale relativně malá a plynulá, na cloně F2,8 pak víceméně mizí.

AF-S Nikkor 58 mm F1,4G
Vinětace při clonách F1,4; F2; F2,8 a F4

Jedinou optickou vadu, která je skutečně nepříjemná, tak představuje chromatická aberace, která se na silně kontrastních hranách v obraze vyskytuje na nejnižších clonách, cca do F2,8 až F4. Budete-li však fotit do RAWu, neměli byste mít problém ji při postprocessingu odstranit. Capture NX 2 to umí dobře.

Celkové hodnocení

AF-S Nikkor 58 mm F1,4G je lepší než jakákoliv současná padesátka Nikonu, o tom není sporu. Oproti vyšší třídě, objektivu AF-S Nikkor 50 mm F1,4G, je však čtyřikrát dražší a je otázkou, kolik fajnšmekrů bude ochotno za ty nejjemnější obrazové nuance zaplatit více než čtyřicet tisíc. Osobně to tipuji hlavně například na módní fotografy (toto ohnisko je výborné na polopostavu až postavu) ale také moderní filmové či spíše DSLR-video produkce – z videa pořízeného tímto sklem jsem byl skutečně nadšený.


Podrobná technická data objektivu AF-S Nikkor 58 mm F1,4G
Doporučená prodejní cena objektivu AF-S Nikkor 58 mm F1,4G: 42 990 Kč

S objektivem AF-S Nikkor 58 mm F1,4G v lanovém centru

Všechny snímky byly pořízené Nikonem D600

Stáhněte si fotografie v plném rozlišení

soubory JPEG bez úprav (146 MB)

Soubory NEF upravené v Capture NX 2 (v jiném softwaru se úpravy neprojeví):
soubory NEF – část 1. 182 MB
soubory NEF – část 2. 192 MB
soubory NEF – část 3. 187 MB


AF-S Nikkor 58 mm F1,4G


Sdílej

19 komentáře

  1. Myslím že zásadním problémem objektivu 58mm je cennová politika Nikonu. Věřím že spousta z nás, by si jej ráda pořídila namísto 50mm, nícméně cena 43tis je absurdní.

  2. Díky za recenzi, škoda jen, že nemůžeme porovnat výsledné fotky s fotkami třeba z Nikkoru 50mm 1.4G. Chápu, že by to byla jiná práce, nafotit každou scénu dvakrát, stejným tělem a jinými objektivy, a pak výsledky víceméně stejně zpracovat, ale jen srovnáním bychom mohli opravdu ocenit vlastnosti tohoto objektivu.

  3. No, hlavně když teď přijde na trh Sigma 50mm f/1,4, která bude dost pravděpodobně opticky lepší.

  4. Objektiv je to dobry,ale jak se pise vyse,cena je vic nez absurdni.I ma obycejna a levna 50 1,8G podava podobne vysledky a za minimalni cenu.Cenova politika Nikonu mi obcas unika.. No co uz.. I love Nikon,..:-)

  5. Myslím, že pokud udělají zlatou edici tohoto objektivu spolu s pozlaceným Nikonem Df, tak se jistě pár sběratelů najde, co si dají obojí do vitriny:) Stačí udělat limitovanou edici obojího v počtu tak 1.000 kusů a cena se může klidně zdvojnásobit a můžete si být jisti, že budou prodané do týdne:)

  6. pro me je tenhle objektiv zklamani co sem videl testy tak me nejlip vychazi nova sigma 50 f1,4 art ten je krasne ostry:-) jak pise autor jeto pouze pro lidi co vy co stim:-) co je paradox telo mam nikon, ale objektiv nemam ani jeden nikon by se mohl zamyslet nad cenovou politikou.

  7. Padesátkou fotím hodně a rád (1,8G). V sobotu jsem si vyzkoušel tuto novou 58 a musím dát zapravdu lidem, kteří ji chválí, výsledky jsou prostě takové „chutné“, není to věc čar na milimetr, technická dokonalost a přirozený charakter jsou dvě různé věci.
    Ovšem je to určitě hračka pro bohaté chlapce, mezi které se pohříchu neřadím:))

  8. Je to fake, obyčajný tuctový objektív s podpriemernou až priemernou optickou kvalitou za nehoráznych 1500€!!

  9. A zase nečtu ty předchozí komentáře. Ty demo snímky jsou k ničemu, ale opravdu k ničemu – stejně jako na Megapixelu. Kvalitu objektivu poznáte jedině na papírové velkoformátové zvětšenině, jinak ne. A to už nemluvím o nějaké postprodukci – zaostření, atd.

  10. Děkuji za velice solidní recenzi. A můžu jenom potvrdit, že objektiv má svůj nezaměnitelný vlastní „rukopis“ a výstupy jsou doopravdy moc pěkné. Rozhodně hezčí jako z 1,4/50 nebo 1,8/50. Mám ho již od prosince, nafotil jsem s ním přes 1000 fotek a používám ho s D4 a D800E. A myslím, že každý kdo s ním fotil mi v tomto směru určitě dá za pravdu. Trochu mi na něm vadí to plastové provedení (za ty nekřesťanské peníze by to mohlo být i lepší) ale s tím bohužel nic nenadělám …:-)

  11. Cena zklamání, v porovnání s mojí Nikoňáckou 50mm f1,4G nepoznám rozdíl. Ostrost – za 43 000,- je dost mizerná. Za deset tisíc bych to byl pochopil. Zlatý proužek ZA CO????

  12. …je však čtyřikrát dražší a je otázkou, kolik fajnšmekrů bude ochotno za ty nejjemnější obrazové nuance zaplatit více než čtyřicet tisíc.

    Pokud chci kvalitní ostrý a drahy, tak si koupím něco jiného
    https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Nikon-AF-S-Nikkor-58mm-F14G-on-Nikon-D800-versus-Zeiss-Carl-Zeiss-Distagon-T-STAR-Otus-55mm-F14-ZF2-Nikon___1254_792_1242_0

    Je sice opravdu „o něco“ ještě drahší ,ale je to opravdu neskutečné sklo. Mluvím z vlastní zkušenosti.

    Ta 58mm mi připadá jen pokus o něco neobvyklého a dobrého.

  13. Nedávno jsem 58 pořídil jako náhradu za pevnou 50 a 85 1.4G a doporučuji ji všem, kteří jsou ochotni těch 40tis (případně přes 30 za starší) zaplatit. Ideálně jak píši jako náhradu za zmiňované dvě skla. Na fotky do přírody, města, portréty, focení v horších podmínkách (zejména v noci) je prostě fantastická.

    Mám vyzkoušená i levnějí pevná skla 1.8, které jsou skvělá, kreslí ostřeji, mají rychlejší AF, o ceně nemluvě. Kdo však jednou vyzkouší 1.4 skla, pochopí co mám na mysli. Barvy 1.4 (pevnou 50 mezi ně nepočítám, protože clona 1.4 je v jejím případě prakticky nepoužitelná). Jediná 58 dosahuje kvality TOP 85 1.4 při daleko univerzálnějším využití a téměř poloviční hmotnosti.

    Navíc barvy jako 58 nemá žádná s 50/85 a na pro natáčení vide je jednoznačnou jedničkou.

    Pohodový den.

  14. Dobrý deň
    Kupil som si tento objektiv som velmi milo prekvapeny ako to foti páánečky, no niekedy sa mi zda ze nezaostruje dobre po bokoch treba dat vacsiu clonu ? no 2 moja otazka kamosi vravia preco si nesiahol po 85tke no bohuzial stale tak fotim v mensich priestoroch a 50 1,8G mi vyhovovala no chcel som zmenu. a co som bol n nikon den tak ten jeden vravel ze osobne si 58mm musi zakupit ? je to pre neho kráásne odanie boketu a ostrosti a do 85tky 1,4G to je jasne take diskutabilne ale ked tak 105m m to je cisto ze wow a verim no ze som spravi ldobru volbu ? za akciovu cenu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *