Tajemný režim Q u digitálních zrcadlovek

Nikonblog.cz je tady proto, aby mimo jiné zodpověděl otázky čtenářů. Když se mi shodou okolností v mailové schránce sešly hned tři dotazy na stejné téma, řekl jsem si, že nebudu čtenáře rozčilovat zasíláním čísla strany, na které najdou odpověď v manuálu ke svému aparátu, a jal se spisovat odpověď. Pak jsem si to rozmyslel, jelikož jsem si uvědomil, že by to možná mohlo zajímat i další příznivce Nikonblogu – proto tedy tento krátký článek.

Dotazy měly společného jmenovatele: K čemu je dobrý provozní režim Q (quiet) neboli Tichá expozice u digitálních zrcadlovek? Velmi stručně jde o mód, který má za úkol minimalizovat provozní hluk DSLR.

Jak jistě všichni uživatelé ví, zvuky, které zrcadlovky vyluzují, se podobně jako u digikompaktů nedají vypnout, protože jsou zkrátka skutečné. Tím nechci dělat tento článek zbytečně vtipným, jen podotýkám, že i takový dotaz jsem jednou dostal – jak prý se vypne zvuk u DSLR?

Původci hluku, které zrcadlovky produkují, jsou mechanismy sklopného zrcátka (či spíše zrcátek) a pak také závěrky. Malé opáčko základní školy DSLR praví, že při expozici se nejprve zvedne nahoru zrcátko (1. zdroj hluku), poté se otevře a obvykle za zlomek sekundy zase zavře závěrka (2. zdroj hluku), a konečně se následně vrátí do spodní polohy zrcátko (3. zdroj hluku). V režimu Živého náhledu to pak není o moc jednodušší, protože i když se tolik nepracuje se zrcátkem, o to více cyklů udělá závěrka. A to navíc předpokládám, že máte objektivy s ultrazvukovým motorkem, jenž je jako (další) zdroj hluku naštěstí v podstatě zanedbatelný.

Aspoň nějaká pomoc

Zejména v tichém prostředí mnohdy působí zvuky vyluzované DSLR velmi rušivě. V divadle, na koncertech vážné hudby a při mnoha jiných příležitostech není zrcadlovka právě vzhledem ke svojí hlučnosti ideální nástroj.
Nicméně i tak se výrobce snažil zvuky vydávané mechanismem aparátu potlačit – a jsme u Q režimu. Funguje to velmi jednoduše – zmáčknete spoušť a držíte. Zvedne se zrcátko, závěrka odexponuje a… Nic. Hledáček je černý, tedy zrcátko zůstalo nahoře. A „spadne“ dolů teprve až pustíte tlačítko spouště. Ještě před tím se však můžete „uklidit“ do jiné místnosti nebo třeba aparát schovat pod sako, které zvuk vracejícího se zrcátka utlumí. Malý tip: osobně jsem tuto funkci nejednou využil při focení spících miminek.

Režim Q u Nikonu D5100
Režim Q u Nikonu D5100

Následuje tedy jen malá technická vsuvka – u polo- a profesionálních zrcadlovek tuto funkci, resp. režim Q, najdete na levém mezikruží otočného voliče, amatérské stroje ji mají v menu Snímací režim.

Režim Q u Nikonu D800
Režim Q u Nikonu D800
Z historie…

Jen abyste si nemysleli, že tichý mód je vynálezem digitální doby. Fotografové jej znají už od kinofilmu, kde byl navíc užitečnější ještě kvůli nutnosti přetáčení filmu. U Nikonu se jmenoval Silent mode a měla ho například ještě poslední „eF šestka“. První fáze probíhala stejně jako u DSLR, po puštění spouště se však navíc kromě „spadnutí“ zrcátka začal převíjet film, a to ještě sníženou rychlostí – s nižší hlučností.


Sdílej

7 komentáře

  1. Dobrý den píšete že u amatérských DSLR ji mají v menu Snímací režim ale po prozkoumání mé D3000 jsem nic takového nenašel má cenu vůbec něco takového tam hledat?

  2. Tomáši, D3000 je bohužel poslední amatérský model, který tuhle funkci ještě neměl. D3100 ji už má.

  3. Dobrý den,

    režim Q mě docela zklamal, na D7000 je hezky přístupný a po ruce. Ale moc tichý mi nepřijde. Zvednutí zrcátka a exponování je dost hlasité. Takže to že si jej podržím nahoře a sklopím zpět až někde mimo nebo utlumím pod bundou je už pak celkem jedno. A to jsem to nezkoušel při divadelním představení nebo v kostele, ale jen na ztichlé ulici při street photo.

  4. Dobrý den. Na mojom Nikone D7000 mi v režime P,A,S,M nepipne zaostrenie pri fotení cez hľadáčik. Keď fotím v týchto režimoch cez display, vtedy mi to počuteľne pípne. Ako nastavím pipnutie aj keď fotím cez hľadáčik? Chýba mi to….
    V´daka Miro

  5. Petra: Při namáčknutí nebo při expozici? Při namáčknutí (do 1. polohy spouště) by to nemělo dělat žádný zvuk. A co se týče zvuku závěrky a zrcátkového mechanismu při expozici, tak to opravdu nejde vypnout. Jde o mechanickou záležitost, to není umělý zvuk jako třeba na mobilu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *