V tísni století. „Přítomné vydání“ časopisu FOTO č. 36

Nové vydání časopisu FOTO s číslem 36 jsem si koupil těsně před Vánoci s tím, že si jej o svátcích v klidu vychutnám. Sice jsem si vychutnal kapra, bramborový salát, hromadu cukroví, děti a rodinu, ale FOTO zůstalo osamělé pod hromádkou knih, které přinesl Ježíšek. My, co pracujeme z domu (to anglické slovo, začínající na f, po mě fakt nechtějte), máme zkrátka největší klid, když konečně dětičky zase začnou chodit do školy :-) Proto se omlouvám, že s upoutávkou přicházím až nyní. Ale on ten časopis ještě nějakou dobu v prodeji bude. A vám už teď doporučuji si ho určitě koupit.

Časopis FOTO č. 36
Časopis FOTO č. 36

Šestatřicáté vydání časopisu FOTO nese podtitul V tísni století – podle stejnojmenného článku Josefa Mouchy. Texty tohoto fotografa, teoretika fotografie, novináře, spisovatele a pedagoga nebývají často (spíše skoro nikdy) jednoduché a přímočaré. Ani zde Josef Moucha nedělá výjimku. Perex článku sice začíná krátkou úvahou o povaze fotografie v kontextu uplynulého času, nicméně na téměř celé délce jednostránkového textu, se následně zabývá historicko-politickými změnami, které se udály u nás i v okolních státech Evropy ve dvacátém století. Aby článek zakončil opět na téma fotografie těmito slovy:

„Načrtnuté politické souřadnice ovlivňovaly rovněž tvůrčí spády českých a slovenských fotografů. A nejenom dokumentaristů, kteří se vzhledem k okolnostem orientovali na osobní svědectví. Socialistický realismus si zároveň říkal o vzdor estetickými prostředky. Reprodukce v přítomném vydání magazínu FOTO se tedy nabízí vnímat i jako připomínku stoleté rozmanitosti stylizace média fotografie.“

Časopis FOTO č. 36

Je pravda, že zatímco Josef Moucha ve svém článku pracuje s daty někdy od roku 1914, autoři fotografií v onom přítomném vydání magazínu FOTO, patří spíše ke klasikům „socialistické fotografie“ – přičemž slovo socialistické zde prosím berte jen jako časový údaj –, ale poznáte také tvorbu současných mladých autorů. Jména jako Jindřich Štrait, Tomki Němec, potažmo Josef Koudelka, Jan Lukas nebo Ibra Ibrahimovič, určitě budete znát. A s ostatními se zkrátka seznámíte :-)

Časopis FOTO jako obvykle přináší kromě výborné fotoeditorské práce, nadstandardní typografie a grafického zpracování obecně, také luxusní tisk. Myslím, že už jsem to někdy psal,  zatímco jiné časopisy nejrůznějším způsobem recykluji (nejčastěji obdaruji syna), magazín FOTO má u mě svoje místo v knihovně. Stejně jako v minulém čísle, i zde jeho tvůrci „zvýhodnili“ fotografie jednoho autora tiskem na vybraný papír Munken technologií stochastického rastru. Výsledná podoba tiskového materiálu postrádá bodový rastr typický pro technologii CMYK a je prakticky k nerozeznání od fotografie vyrobené chemickou cestou. Kdo je tím fotografem, jehož snímky si zasloužily zvýšenou péči? Nikdo jiný nežli klasik české dokumentární fotografie, Jindřich Štreit.

Časopis FOTO č. 36

Časopis FOTO č. 36

Fakticky

FOTO 35
_Vychází jako čtrvrtletník
_120 stran
_Fotopříloha 16 stran
 (vytištěno na papír Munken triplexem se stochastickým rastrem)
_Doručení zdarma

Předplaťe si časopis FOTO (zde), ušetřete 376 Kč a využívejte řady klubových výhod.

Časopis FOTO č. 36

Sdílej

2 komentáře

  1. ad @ Ale on ten časopis ještě nějakou dobu v prodeji bude. A vám už teď doporučuji si ho určitě koupit.@

    dnes jsem měl ve schránce 37 !
    karel

  2. Máte pravdu, já jsem si ani neuvědomil, jak ten čas letí, a kluci byli tentokrát přesní jako hodinky :-) Nicméně i toto číslo se bude dát koupit na webu časopisu ještě nějakou tu dobu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *