Únorové novinky Nikonu 2015 ve znamení Wi-Fi a GPS. A něco je ve hvězdách…

Je desátého února a máme zde již třetí letošní várku novinek Nikonu. Pokud se vám zhruba před měsícem zdálo být Coolpixů pomálu, nastává čas přidat další – dnes rovnou sedm kousků rozvržených ve čtyřech modelových řadách. Přestože slova o Wi-Fi a GPS v titulku tohoto článku nepokrývají úplně všechny modely, výskyt těchto technologií rozhodně není výjimkou, naopak. Čili bez jakékoliv nadsázky lze říci, že letošní rok, bude rokem minimálně Wi-Fi, často ale Wi-Fi a GPS pohromadě. Abych ale nezapomněl – poslední dnes představený fotoaparát Nikonu rozhodně také není bez zajímavosti. Špičková zrcadlovka Nikon D810 upravená pro astrofotografii se jmenuje D810A…


Nikon Coolpix AW130

Nikon Coolpix AW130

Outdoorový Coolpix AW130 po svém předchůdci AW120 (čtěte recenzi na Nikonblogu) zdědil hned několik parametrů. Začít můžeme 16Mpx snímačem přes pětinásobný zcela zapouzdřený stabilizovaný zoom s rozsahem 24–120 mm F2,8–4,9. Nechybí ani pětiosá hybridní stabilizace a funkce Dynamic Fine Zoom, prodlužující nejdelší ohnisko na dvojnásobek. Po vzoru předchůdců tohoto odolného kompaktu byla zachována také možnost ovládání základních funkcí pouhým zatřesením přístrojem v kombinaci se dvěma tlačítky.

Nikon Coolpix AW130
Nikon Coolpix AW130 bude dodáván v pěti barvách předního krytu: černé, modré, oranžové, žluté a maskovací

U nového modelu lze počítat s větší odolností – bez nutnosti dalšího příslušenství se s tímto aparátem můžete potopit až do 30 metrů, vydrží pád z výšky 2,1 metru a neuškodí mu mráz až –10˚ C.

Nikon Coolpix AW130 je také stejně jako jeho předchůdce vybaven technologiemi Wi-Fi a GPS, nicméně u obou došlo k rozšíření funkčnosti. Wi-Fi je doplněno technologií NFC, na boku fotoaparátu najdete tlačítko pro přímý přístup k ovládání Wi-Fi a nově je zde také možnost předvýběru snímků určených k odeslání na chytré zařízení s operačním systémem iOS nebo Android™.

Nikon Coolpix AW130

„Džípíeska“ dostala kromě podpory standardů GPS a ruského GLONASS také kompatibilitu se systémem QZSS (Quasi Zenith Satellites System), který je používán v Japonsku a Austrálii. Funkce A-GPS (Assist GPS) umožňuje dosáhnout kratšího času pro nalezení satelitů (studený start). Jako u předchozích „ÁWéček“ najdete v menu také mapu, do níž si mimo jiné můžete uložit až 30 vlastních míst.

Kromě GPS je Coolpix AW130 vybaven také elektronickým kompasem a barometrickým výškoměrem s možností logování hloubky/ponoru. Nově v menu najdete funkci Časosběrné video.

Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix AW130: 8 990 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon Coolpix S33

Nikon Coolpix S33

Od modelu AW130 přeskočíme do řady S k novému Coolpixu S33. Byť jsou oba fotoaparáty značně odlišné, spojuje je odolnost. S Nikonem Coolpix S33 se sice můžete potopit „jen“ do deseti metrů a odolá pádu z výšky 1,5 m, snese však stejný mráz –10 ˚C.

Nikon prezentuje Coolpix S33 jako rodinný přístroj pro outdoorové aktivity, cestování a podobně. Oproti předchůdci nastal malý redesign těla, nicméně stále jde o typické esko řady 3x se symetrickou konstrukcí a dvěma spouštěmi na horní stěně (jedna pro foto, druhá pro video). Při rozměrech 109,5 × 67 × 37,6 mm a hmotnosti 180 g se v outdoorových kapsáčích Coolpix S33 ztratí v pohodě.

Nikon Coolpix S33
Nikon Coolpix S33 bude jakožto fotoaparát pro aktivní uživatele nabízen v pestrých barvách – modré, žluté, růžové nebo v uměřenějším bílém provedení

S loňským modelem S32 je shodný 13Mpx CMOS snímač a trojnásobný zoom 30–90 mm, nově je optika doplněna Dynamic Fine Zoomem. Nezměněn zůstal také 2,7palcový displej s rozlišením 230 000 obrazových bodů.

Velkými změnami prošlo ovládání fotoaparátu – nový firmware umožňuje vybrat mezi dvojím menu – pro dospělé nebo pro děti. Těm je určena také nová „pojistka“ proti smazání snímků, kdy je třeba mačkat dvě tlačítka zároveň (upřímně řečeno, jak znám děti, tak tuhle „fintu“ prohlédnou během pár minut).

Nikon Coolpix S33 je vybaven novou funkcí Podvodní detekce tváře s automatickým fotografováním – pro ty fotografy, kteří se sami nechtějí potápět. Jako snad u všech Coolpixů bude dostupná funkce retušovací Glamour k vylepšení portrétů. Funkce Movie miniature zajistí desetisekundové video s „diorama“ efektem.

Můžete také počítat se zrychleným nabíjením akumulátoru přes Mikro USB port. Celková doba by neměla přesáhnout 1:40 h.

Nikon Coolpix S33

Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix S33: 2 690 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon Coolpix S7000

Nikon Coolpix S7000

Předchozí Coolpix S33 není jediným „eSkem“, které je dnes představováno – pokračujeme u modelu S7000. Štíhlý kompakt je vybaven 16Mpx CMOS snímačem a dvacetinásobným zoomem o rozsahu 25–500 mm. Stejně jako u ostatních modelů nechybí Dynamic Fine Zoom, makro je možné zachytit už od 1 cm. Objektiv je samozřejmě stabilizovaný, při natáčení videa (max 1 080/30p nebo 60i) lze využít služeb 4osé hybridní opticko-elektronické stabilizace.

Nikon Coolpix S7000
Nikon Coolpix S7000 bude dodáván ve čtyřech provedeních kovem opláštěného těla: v černé, zlaté, růžové nebo bílé barvě

Nepsanou povinností fotoaparátů střední a vyšší třídy je přítomnost technologie Wi-Fi – a najdete ji také u Coolpixu S7000. Jako u všech nových Coolpixů nechybí tlačítko pro přímý přístup k Wi-Fi, možnost předvýběru snímků určených k synchronizaci s chytrým zařízením a také technologie NFC pro jednoduché spárování přístrojů.

Počítat můžete také s časosběrem a tzv. Short movie show, což je funkce, která ve třech volitelných variantách složí několik krátkých videí do jednoho 30s spotu.

Nikon Coolpix S7000

Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix S7000: 5 590 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon Coolpix S9900

Nikon Coolpix S9900

Nejvyšší model řady S představuje parádní kousek, který uspokojí i náročné fotografy, jež ale zároveň dbají na styl. Zejména titanově stříbrné provedení s lehkým retro designem je silně elegantní. 16Mpx CMOS snímači sekunduje 30× zoom 25–750 mm. Asi netřeba opakovat, že i zde najdete funkci Dynamic Fine Zoom.

Nikon Coolpix S9900 je vybaven třípalcovým RGBW displejem s rozlišením 921 tisíc obrazových bodů na kloubovém uchycení, což značně rozšiřuje variabilitu netradičních pohledů na snímanou scénu.

Nikon Coolpix S9900

Coolpix S9900 již není jen automatickým kompaktem vybaveným pouze motivovými programy (byť ani ty nechybí), ale na horním kruhovém voliči režimů najdete také klasické fotografické módy P/S/A/M. V pravém rohu horní stěny si také všimněte rozměrného ovládacího kolečka, což je opět znak vyšší třídy fotoaparátů.

Z nových vychytávek lze opět zmínit možnost pořizování časosběrných videí nebo funkci Short movie show. K tomu lze samozřejmě přičíst celou řadu vylepšovacích a retušovacích funkcí, pracujících jak rovnou při fotografování, nebo aplikovaných až na pořízené snímky.

Nikon Coolpix S9900

Odstavec o vybavení Wi-Fi a GPS, které ke Coolpixu S9900 také neoddělitelně patří, bych mohl vesele zkopírovat například z modelu AW130. Připravte se tedy na Wi-Fi s technologií NFC, přítomnost samostatného tlačítka pro aktivaci bezdrátové komunikace a opět také možnost předvýběru snímků určených k poslání na smartphone nebo tablet.

Lokátor polohy podporuje systémy GPS/GLONASS/QZSS, funkci A-GPS, přístroj je vybaven mapou s možností uložení až 30 vlastních bodů, nechybí ani elektronický kompas. Ve shodě s AW130 je také možné nechat logovat trasu, kterou jste prošli, projeli, propluli či proletěli…

Nikon Coolpix S9900
Coby „nejserióznější“ model řady S bude Nikon Coolpix S9900 dodáván pouze v černé barvě nebo titanově stříbrném provedení
Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix S9900: 8 990 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon Coolpix L340

Nikon Coolpix L340

Dostáváme se k tzv. ultrazoomům. Nejnižší model z únorových novinek – Nikon Coolpix L340 – disponuje 28násobným zoomem 22,5–630 mm, přibyl opět Dynamic Fine Zoom, virtuálně prodlužující nejdelší ohnisko na 1 260 mm. Optická redukce vibrací má účinnost 3,5 EV. Za objektivem pracuje CCD snímač s rozlišením 20 Mpx.

Nikon Coolpix L340

Protože jde o základní model ultrazoomu, napájení obstarávají čtyři tužkové baterie nebo akumulátory, třípalcový pevný displej má rozlišení 460 tisíc obrazových bodů, elektronický hledáček zde nečekejte. Nově v menu najdete funkci Scene Auto Selector, video je vzhledem k CCD snímači pouze HD.

Nikon Coolpix L340
Nikon Coolpix L340 bude dodáván pouze v černé barvě těla
Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix L340: 4 490 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon Coolpix L840

Nikon Coolpix L840

U vyššího „eLka“ z rodiny ultrazoomů už můžete počítat s lepší vybaveností a funkcemi nežli u základního modelu. Zoom je 38násobný s rozsahem 22,5–855 mm, Dynamic Fine Zoom pak „udělá“ z nejdelšího ohniska 1 710 mm… Nově je na boku tubusu objektivu kromě zoomovací páčky také tlačítko Snap-back, které zajistí rychlou změnu ohniska z teleobjektivu na široký záběr – pro lepší zacílení vzdáleného objektu. K původnímu ohnisku se pak vrátíte „ťuknutím“ do páčky zoomu.

Nikon Coolpix L840

Snímač typu CMOS má rozlišení 16 Mpx, zpracování obrazových dat zajišťuje procesor EXPEED C2. Coolpix L840 je sice „bezhledáčkový“ ultrazoom, nicméně třípalcový displej s výborným rozlišením 921 tisíc obrazových bodů je konstruován jako výklopný, což umožňuje větší variabilitu snímání hlavně z nadhledu a podhledu. Přístroj je stejně jako Coolpix L340 napájen 4× AA bateriemi nebo nabíjecími akumulátory.

Nikon Coolpix L840
Nikon Coolpix L840 si budete moci pořídit buďto v celočerném provedení nebo v kombinaci černá/červená, případně černá/fialová

Ve shodě s „doktrínou“ dnešní doby je také Nikon Coolpix L840 vybaven bezdrátovou technologií Wi-Fi a stejně jako u předchozích modelů můžete očekávat podporu NFC, samostatné tlačítko aktivace Wi-Fi nebo volbu předvýběru snímků určených k „odeslání vzduchem“.

Nikon Coolpix L840

Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix L840: 6 590 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon Coolpix P610

Nikon Coolpix P610

Královská třída ultrazoomů hlásí stejně jako u loňského předchůdce 60× zoom 24–1 440 mm, jak jinak než s možností Dynamic Fine Zoom, což obnáší ekvivalent ohniska 2 880 mm. Kdybychom šli ještě do většího extrému, pak další digitální zoom zúží obrazový úhel na polovinu, odpovídá potom ohnisku 5 760 mm… Oproti minulému P600 byla alespoň vylepšena stabilizace VR, která nyní zvládne až 5 EV. Také zde ve shodě s modelem L840 najdete tlačítko Snap-back zoom.

Nikon Coolpix P610

S loňským modelem je shodný také 16Mpx snímač CMOS nebo například třípalcový RGBW displej s rozlišením 921 tisíc pixelů na kloubovém uchycení. Významného upgradu doznal elektronický hledáček s očním senzorem, který nyní u Coolpixu P610 nabízí stejné rozlišení jako zadní LCDéčko.

Pokud se nepletu, je Nikon Coolpix P610 prvním kompaktem této značky, který umožňuje natáčet video v maximální kvalitě 1 080/60p a velmi nezvyklý je také vestavěný stereofonní mikrofon, který je zoomovací – mění směrovou charakteristiku podle nastaveného ohniska objektivu.

Mezi nové funkce patří časosběry nebo režimy Měsíc či Sledování ptáků, které by měly pomoci s optimálním nastavením při obtížném snímání s dlouhými ohnisky.

Nikon Coolpix P610

Také Nikon Coolpix P610 je vybaven technologiemi Wi-Fi a GPS a tentokrát už skutečně z velké části kopíruji z předchozího textu, protože funkčnost je téměř shodná:

Připravte se tedy na Wi-Fi s technologií NFC, přítomnost samostatného tlačítka pro aktivaci bezdrátové komunikace a opět také možnost předvýběru snímků určených k poslání na smartphone nebo tablet.

Lokátor polohy podporuje systémy GPS/GLONASS/QZSS a funkci A-GPS. Je také možné nechat logovat trasu a vytvářet vlastní body, nicméně z dostupných informací není úplně zřejmé, zdali P610 obsahuje také mapu, jako například AW130 nebo S9900.

Nikon Coolpix P610
Stejně jako Coolpix L840 si budete moci také Nikon Coolpix P610 zakoupit buďto v celočerném provedení nebo v kombinaci černá/červená, případně černá/fialová
Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix P610: 10 990 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Nikon D810A

Nikon D810A

Digitální zrcadlovka D810A je speciálně upravenou verzí Nikonu D810 pro astrofotografii. Tato specializovaná DSLR s přepracovaným infračerveným filtrem (IR) je čtyřikrát citlivější v oblasti spektrální čáry vodíku H-alfa (vlnová délka přibližně 656 nm). Poprvé tak lze fotoaparátem Nikon zachytit skutečné barvy mlhovin emitujících v oblasti vlnové délky čáry vodíku H-alfa bez nutnosti dalších úprav fotoaparátu.

Aby se předešlo červenému barevnému závoji, jsou obrazové snímače běžných digitálních jednookých zrcadlovek vybaveny optickými filtry omezujícími propustnost červeného světla ve viditelném spektru. Charakteristickou vlastností upraveného optického filtru Nikonu D810A je naopak přibližně čtyřnásobně zvýšená propustnost červeného světla u vlnové délky spektrální čáry vodíku H-alfa. Výsledkem je, že fotografové mohou nyní pořizovat krásné snímky emisních mlhovin vyzařujících okolo vlnové délky spektrální čáry vodíku H-alfa s „věrnou červenou barvou“.

Nikon D810A
Mlhovina Kalifornie | © Takyuki Yoshida

Nikon D810A poskytuje účinná řešení dalších problémů, se kterými se astrofotografové musí potýkat. Kromě časů závěrky Bulb (B) a Time (T) je k dispozici nový režim Long Exposure Manual (Manuální expoziční režim s dlouhými expozicemi), který umožňuje provádět expozice v délce až 900 sekund. Pro minimalizaci vibrací během expozice mohou uživatelé aktivovat na fotoaparátu závěrku s elektronickou první lamelou a snížit tak riziko mikroneostrostí i v jemných detailech.

Při fotografování v režimu živého náhledu pomáhá virtuální funkce kontroly expozice pro časy Bulb (B) a Time (T) se zaostřením a kompozicí obrazu. A stejně jako u D810 lze i u tohoto přístroje zvětšit až 23násobně obraz v živém náhledu pro možnost kontroly naprosto přesného zaostření. Při fotografování s využitím hledáčku umožňuje nová červeně osvětlená indikace virtuálního horizontu ověřit správné vyrovnání fotoaparátu.

Nikon D810A
Mlhovina Orion | © Takyuki Yoshida
Doporučená prodejní cena Nikonu D810A: 97 990 Kč
Podrobné technické parametry najdete zde

Sdílej

8 komentáře

  1. Také netrpělivě čekám na nástupce D300 :-(.

    Pokud se Nikon v dohledné době na nic nezmůže, tak přejdu na Canon 7D Mark II.

  2. No, na D400 si myslím, že čekáte marně – já osobně k tomu ani nevidím důvod. Řada D7000 a D7100 je podle mě dostatečně důstojnou náhradou …. :)

  3. Čekání na D300:)
    Je otázkou, co je a není nástupce D300, zda to je model D7100 či očekávaný 7200 – většině těchto povzdechů moc nerozumím. Je třeba si uvědomit, v jaké době byl D300 uveden na trh – bylo to v době, kdy D300 používala i řada profesionálních fotografů – tj. v roce 2007, ve stejném roce, jako byl ohlášen fotoaparát D3. A v červnu 2008 byl uveden fotoaparát Nikon D700 v roce 2009 (červen) byl ohlášen D300s. Zároveň s tím se staly fotoaparáty s plnoformátovými snímači cenově daleko dostupnější (třeba modely D600, D610). Domnívám se, že dát na trh „profesionální“ přístroj na DX formát není z hlediska množství prodejů moc rozumné. Z DX formátu se zkrátka stalo spotřební zboží (á la zrcadlovka s objektivem za 9.990). Mohlo by se totiž stát, že „profi“ DX bude stát více, než nejlevnější model s FF snímačem. Čekání na nástupce D300 se stalo tak trochu zaklínadlem – je otázkou, co tak závažného chybí např. D7100 proti D300?

  4. ad Makofoto: já osobně na D 400 nečekám, měl jsem D 300 a vystřídaly jej D 800 a 810 – cesta zpět nevede, proč taky, jsou to super stroje. Ale chápu ty povzdechy – to hlavní co chybí D 7100 a asi i nástupci bude chybět – je „normální“ ovládání, jako měla D 300 a ostatní „profi“ foťáky a nikoli to amatérské, které je u low lend – jinak výkon atd. je jistě na úrovni, ale proč to pitomé ovládání? Chtěl jsem si pořídit jako záložák D 750 – když jsem však viděl, jaké je ovládání – tak děkuji, nechci (to jsem samozřejmě ještě netušil o tom reflexním průšvihu). Takže čekatelům na D 400 držím palce, i když také moc nevěřím, že se ho dočkají…
    Dobré světlo všem.

  5. ad Michal Kupsa, makofoto, Honza: Přesně to je to co bych chtěl. Klidně i střeva a výkon D7100 ale nacpané do těla D300s. Protože ovládání a ergonomie mi naprosto sedí a je pro mě dokonalá. Nepotřebuji žádné další programy, efekty a další… I když si v drtivé většině zatím s D300s vystačím, přeci jen v rozlišení, videu, které občas využívám a dalším malinko zaostává… Jinak jsem s ní na 136 000 expozic a zatím ani jednou nezazlobila a o servisu jsem jí jenom vyprávěl… :-) Nicméně to tušení o postupném vyklízení pole v této kategorii beru jako naprosto reálné. Jenže investovat do FF, záklaďáku a širokáče se mi zatím opravdu nechce, i když to asi bude kvalitativní rozdíl. Navíc jsem před necelým rokem pořídil Sigmu 18-35 ART a do tohohle kousku se ´zamiloval´. :-)

  6. D300s kontra nové modely…
    Bohužiaľ, ani jeden z nových modelov DX/FX nespĺňa jeden parameter a to 8 fps, čo pre športové a WL fotenie je veľmi dôležitý parameter! Vymenil som D300s za D7100 a už som to veľakrát oľutoval. Okrem toho, že sa to nedá držať v ruke s veľkým teleobjektívom (aj s gripom), tak mi ušlo kopec záberov, lebo D7100 je pomalá (fps), k tom ešte buffer je plný skôr ako človek stihne stlačiť spúšť…
    Všetky argumenty k novým DX/FX sú parádne, ale toto mi nikto nevyhovorí. Keby som nemal N 200-400/4 tak už veselo fotím s Canonom 7D M II !!!!

  7. Kdy už konečně Nikon vyvine nový makro objektiv, který bude konkurovat objektivu Canon MP-E 65mm f/2,8 1-5x MACRO? Nebo kdy inovuje zastaralý objektiv Nikon AF 200mm f/4,0 D IF-ED MICRO NIKKOR?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *