Nikon Z 6III poprvé v ruce

U prvního představení Nikonu Z 6III jsem vám lhal. Napsal jsem, že jeho tělo se skoro neliší od prvních dvou generací Z 6. Není to pravda, omlouvám se, a tímto článkem bych svou chybu rád napravil. Dozvíte se zde také, které další funkce a vlastnosti mě zaujaly hned na první pohled, na první chycení do ruky. Čtěte dál…

Větší, těžší a robustnější

Když člověk nemá porovnání starší generace a nového Nikonu Z 6III takříkajíc „face to face“, mohou mu skutečně těla připadat skoro stejná. Je to stejný koncept, velmi podobný design, nejde o zcela jiné foťáky. Ale jakmile je postavíte vedle sebe, hned na vás začnou vykukovat tu menší, tu větší rozdíly.

Bližší pohled odhalí redesign v oblasti „kapličky“ hledáčku, jejíž tvar a návázání na spodní část těla je nyní podobnější Nikonu Z 8. To je ale jen řekněme estetická změna. Důležité je, že tělo nového Nikonu Z 6III je větší, těžší a robustnější než těla prvních dvou generací. Řečí čísel se má porovnání takto:

Nikon Z 6II: 134 × 100,5 × 69,5 mm; 705 g
Nikon Z 6III: 138,5 × 101,5 × 74 mm; 760 g

Zatímco výška těla se změnila zanedbatelně, téměř 5 mm navíc na šířce a hloubce už znát je, a o 55 gramů vyšší hmotnost je také poznat. Podívejte se, jak vypadá toto „generační srovnání“ v reálu:

Na fotografiích je dobře vidět, že nejzásadněji se projevuje větší hloubka těla Z 6III. Ovšem pozor, jakkoliv může pět milimetrů navíc pro někoho znamenat problém, z pohledu ergonomie jde o jednoznačný přínos. Nikon Z 6III se – alespoň mně tedy – lépe drží, tělo v rukou spočívá jistěji a bezpečněji. Samotný grip pro pravou ruku sice nedoznal výraznějšího redesignu, ale díky větší hloubce „směrem dozadu“ na něm ruka spočine skutečně velmi přirozeně.

Nikon Z 6III v ruce
Nikon Z 6III v ruce
Nikon Z 6III v ruce
Nikon Z 6III v ruce

Větší hloubka těla přinesla i další pozitiva. Je zde větší stavový displej, jemuž navíc přibyla možnost podsvícení. Stavový displej mohu jen kvitovat, ale zároveň si říkám, že když už přibylo tlačítko pro podsvícení, mohla být po vzoru vyšších modelů podsvícená i tlačítka. Tak snad příště…

Rozšířená horní strana gripu dovolila úpravu rozmístění tlačítek kolem spouště, takže mnohými uživateli proklínané nepříliš ergonomické umístění tlačítka ± pro korekci EV je nyní minulostí.

Malou změnu – na kterou si asi majitelé starších modelů budou muset chvíli zvykat – zaznamenáte na zadní stěně fotoaparátu. Po vzoru Nikonu Z 8 a Z 9 došlo k prohození tlačítka pro prohlížení fotografií a tlačítka „drive“. Ten, kdo byl dosud zvyklý pro prohlížení fotek sahat vlevo nahoru, bude muset nyní změnit směr na vpravo dolů :-) Tato změna má ale svůj význam v souvislosti se zadním displejem, který lze otočit lícem k tělu (viz dále v článku). Chcete-li totiž prohlížet pořízené fotografie v elektronickém hledáčku, takto je tlačítko lépe po ruce.

Navíc jde o jakési sjednocení ovládáních nových modelů, kdy Nikon Z 8 a Z 9 mají také takto „prohozená“ tlačítka. I když… trochu neplechu mi v tom dělá Nikon Z f, u nějž zůstalo tlačítko pro prohlížení fotek „klasicky“ vlevo nahoře. Ale Z f je úplně jinak designované tělo, takže je to asi v pořádku.

Příznivce natáčení videa, k čemuž je Nikon Z 6III vybavený vskutku skvěle, jistě potěší přítomnost „velkého“ HDMI konektoru čili HDMI typu A, plus line-in mikrofonního vstupu
Příznivce natáčení videa, k čemuž je Nikon Z 6III vybavený vskutku skvěle, jistě potěší přítomnost „velkého“ HDMI konektoru čili HDMI typu A, plus line-in mikrofonního vstupu

Ale abych nebyl jen pozitivní… Kvůli nově designovanému tělu není s Nikonem Z 6III kompatibilní vertikální grip MB-N11 (ani MB-N10), tudíž budete-li upgradovat tělo, musíte si koupit i nový grip MB-N14. Tedy pokud grip využíváte, protože jaksi nejde o nezbytné příslušenství.

LCD dilema

Poměrně výraznou změnou je konstrukce zadního LCD na kloubovém uchycení oproti výklopnému (v jednom směru) displeji starších generací Nikonu Z 6. Model Z 6III je tak již čtvrtým Zetkem s takto řešeným LCD (po DX Nikonech Z 30 a Z fc, plus FX Nikonu Z f ).

Focení na výšku s vyklopeným displejem
Focení na výšku s vyklopeným displejem

Osobně se pořád tak nějak nemůžu rozhodnout, jestli se mi více líbí toto řešení čili displej na kloubu umístěném vlevo, kdy po vyklopení je obrazovka „mimo“ tělo foťáku, nebo zdali bych chtěl raději provedení à la Nikon Z 8 či Z 9, tedy displej výklopný ve dvou osách. Z praktického pohledu mám raději variantu Z 8/Z 9, na druhou stranu si ale u displeje na kloubu cením možnosti otočit jej lícem k tělu foťáku. LCD je tím chráněný a elektronický hledáček jej dokáže téměř plně zastoupit. Pokud fotím s takto konstruovanými těly, v podstatě vždy mám displej „zavřený“ a nijak mi nechybí (kromě Nikonu Z 30, který nemá EVF). Tak nevím… Jak jste na tom vy? Která varianta vám více vyhovuje?

Špičkový elektronický hledáček

Zatímco změna u zadního displeje je vidět i takříkajíc zvnějšku, zcela zásadním upgradem prošel elektronický displej – jehož nové vlastnosti jsou vidět teprve až jej přiložíte k oku. Ale je na co se koukat! O více než polovinu se zvýšilo jeho rozlišení – z 3690k na 5790k bodů – čímž se Nikon Z 6III stává modelem s nejvyšším rozlišením hledáčku mezi všemi Nikony Z včetně vlajkových lodí Z 8 a Z 9. Aby toho ale nebylo málo, nabízí Nikon Z 6III navíc ještě zobrazování v barevném prostoru DCI-P3 a svítivost až 4 000 nitů!

Špičkový EVF Nikonu Z 6III
Špičkový EVF Nikonu Z 6III

Co to znamená v praxi? Tento skok je jednoduše nepřehlédnutelný. Hledáček poskytuje výrazně ostřejší obraz s obrovským množstvím detailů, a to až tak, že si můžete dovolit ostřit manuálně i bez funkce Zvýraznění pro zaostřování (funkce a12). Také umožňuje přesnější vizuální kontrolu hloubky ostrosti, kdy stejně jako u všech Nikonů Z, také Z 6III zavírá clonu do F5,6 bez nutnosti použít tlačítko pro manuální zaclonění.

V menu lze také zapnout otáčení informací v hledáčku/na LCD pro focení na výšku a nás poloslepé fotografy navíc potěší funkce mírného zmenšení obrazu v hledáčku, který se tak dá přehlédnout celý i při focení s brýlemi.

Liší se, a docela dost

Tolik Nikon Z 6III poprvé v ruce. Ještě jednou se omlouvám za svá slova o tom, že tělo nového Nikonu Z 6III se skoro neliší od předchozích generací Zet šestky. Liší, a jak asi sami uznáte, liší se docela dost. Osobně změny považuji za veskrze pozitivní, byť například k větší velikosti a hmotnosti se samozřejmě objevují ironické až vážně míněné komentáře o tom, že v době, kdy začínaly mirrorlessy, mluvilo se o zmenšení celého systému. Něco na tom je, to se nedá popřít. Nicméně vzhledem k tomu, že Nikon Z 6III se bez přehánění dá označit za profesionální fotoaparát, bych až tak kritický nebyl.

S novým modelem si budu ještě chvíli „hrát“, abych poté přinesl na stránkách Nikonblogu další praktické poznatky, plus samozřejmě ukázky výstupu. Zachovejte nám přízeň :-)

Související články

Nikon Z 6III na scéně. A ve velkém stylu!

Nikon Z 6III na scéně. A ve velkém stylu!

Po tom, co Nikon udělal docela velkou „mezeru“ mezi modely Z6 II, Z 7II a novými Z 8 a Z 9, logicky bylo potřeba ji „něčím“ vyplnit. Ono „něco“ právě nyní přichází a je jím nový Nikon Z 6III. Pro někoho je to možná trochu překvapení, protože třeba čekal úplně nový model Zetka. Nicméně třetí generace Nikonu Z 6III rozhodně není jenom nějakým povinným upgradem. Z 6III tu „mezeru“ vyplňuje skutečně dokonale…

Celý článek »

Sdílej

2 komentáře

  1. U té první fotky s oblouhou (foťák na šířku míří doprava) se vtipně povedla kompozice, vypadá to jako bílé halo kolem objektivu :(

    A ještě jedna věc se změnila (na pravé straně poblíží paty dvířek karet) – šroubky už nejsou v gripu, ale jaksi mimo grip, vypadá to na lepší řešení uchycení gripu,, jako kdyby guma byla u okraje ztenčené a „zasunutá“ pod konstrukci a až tam zajištěná šrouby.. Chytré zlepšení. Bohužel před měsícem se mi právě u Z6 začla odchlípávat grip., takže mám v pravé straně foťáku tajnou kapsičku na microSD kartu. Osobně z toho viním léto a teploty na 25°C v interiéru.

    1. Jj, čekal jsem, že si toho někdo všimne (toho „halo“ u sluneční clony) a bude mě podezírat, že je to vyfotošopované. Ale čestný pionýrský, že to tak prostě vyšlo :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *