Nikon Z 6II a Z 7II – o novinkách podrobně

Sledovali jste včera na YouTube představení nových fullframových mirrorless fotoaparátů Nikon Z 6II a Z 7II? Jestli jste to nestihli, nevadí – v tomto článku se pokusím shrnout hlavní novinky, plus několik dalších zajímavých vychytávek. A co víc, záznam z včerejšího dvouhodinového videopředstavení najdete na konci tohoto článku. Tak do toho!

Portfolio Nikon Z – říjen 2020
Portfolio Nikon Z – říjen 2020

Pokud jste ještě o nových Nikonech Z 6II a Z 7II neslyšeli či nečetli vůbec nic, pak vězte, že jde o následníky prvních fullframových mirrorless fotoaparátů Nikonu, tedy modelů Z 6 a Z 7. Mají s nimi mnoho společného, ale samozřejmě také spoustu nových funkcí a vychytávek. 

Těla starších a nových Zetek od sebe téměř nerozeznáte – designové změny jsou skutečně jen kosmetické. Opět jde o dvě shodná těla, která se liší zejména rozlišením snímače, počtem autofokusových bodů a dalšími funkcemi. Každopádně u Z 6II zůstává CMOS snímač s low-pass filtrem o rozlišení 24 Mpx, a u Z 7II pak 45Mpx CMOS bez antialiasingového filtru. Oba snímače jsou typu BSI, tedy čipy se zadním podsvícením, a oba jsou zároveň také v pěti osách stabilizované. 

Jsou to Zetka, tudíž mají nový (přesněji dva roky starý) větší bajonet, který je však kompatibilní se zrcadlovkovými objektivy přes redukci FTZ. Ale to všechno nejspíš víte, takže pojďme k novinkám a změnám u modelů Nikon Z 6II a Z 7II.

Nikon Z 6II s objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/4 S
Nikon Z 6II s objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/4 S

Konečně použitelný na svatby ;-)

Promiňte mi malé popíchnutí, ale jeden slot na paměťové karty u původních modelů bez římské dvojky na konci označení zhusta kritizovali hlavně svatební fotografové. Sice nevím v čem jsou svatební fotografie tak extrémně důležité, nicméně dobrou zprávou je, že oba nové modely mají sloty dva – jeden opět na karty XQD/CFexpress, druhý pak na obligátní SD karty, přesněji řečeno až SDXC standardu UHS-II.

Dva paměťové sloty představují hardwarovou inovaci, další vylepšení tohoto typu pak představuje možnost použití vertikálního bateriového gripu s ovládacími prvky pro focení na výšku. Grip Nikon MB-N11 pojme dva akumulátory EN-EL15c a měl by – kromě výrazně lepší ergonomie ovládání fotoaparátu při focení na výšku – umožnit pořízení téměr dvojnásobku fotografií na jedno nabití. Nový grip má také port USB-C, který umožňuje nabíjet baterie v něm vložené, i když je odpojený od fotoaparátu. Takže zároveň taková externí nabíječka :-)

Nikon Z 6II s objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/4 S a battery gripem MB-N11
Nikon Z 6II s objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/4 S a battery gripem MB-N11

Mimochodem, všimli jste si, že nové modely mají stejnou baterku jako Nikon Z 5? A jaká kouzla s ní Z 5 umí? Ano, je to nabíjení například z powerbanky i při zapnutém fotoaparátu – a nové modely to samozřejmě podporují také. Výborně! Ale pokud se ještě vrátím k výdrži na jedno nabití, pak testy Nikonu podle standardu CIPA slibují tyto hodnoty:

Nikon Z 6II
340 (400 LE) snímků přes hledáček
410 (450 LE) snímků přes LCD
100 minut videa

Nikon Z 7II
360 (380 LE) snímků přes hledáček
420 (440 LE) snímků přes LCD
100–105 minut videa

Že se vám to nezdá mnoho? Pamatujete si na dva roky staré představení původních modelů Z 6 a Z 7? Oficiálně uváděné počty fotek byly podobně malé, nicméně v praxi se ukázalo, že reálně lze pořídit dvoj- až trojnásobek snímků na jedno nabití. Nepředpokládám, že nyní by to bylo jinak. A co že je to LE v závorce? Jde o nový režim Low Energy čili ještě větší než normální šetření energie. Ještě zpráva pro majitele starých Zetek Z 6 a Z 7: Koupíte-li si nový akumulátor EN-EL15c, mělo by vám taktéž fungovat nabíjení přes USB za chodu.

Dvojice obrazových procesorů EXPEED 6
Dvojice obrazových procesorů EXPEED 6

Zdvojený počítač

Že jsou digitální fotoaparáty kromě optického zařízení také malými počítači, ví každý. Nové modely Nikon Z 6II a Z 7II byly díky implementaci druhého obrazového procesoru EXPEED 6 požehnány vyšším výpočetním výkonem. Kromě toho dostaly novinky také větší buffer neboli vyrovnávací paměť. To vše se nejvíce projevilo na zrychlení sériového snímání a počtu pořízených snímků v sérii. Opět přehledně:

Nikon Z 6II
14 sn./s
max. 124/200 snímků (12bit RAW/JPEG) v sérii

Nikon Z 7II
10 sn./s
max. 73/200 snímků (12bit RAW/JPEG) v sérii

S rychlejším sériovým snímáním souvisí také vylepšení elektronického hledáčku, u nějž byl oproti starším modelům minimalizovaný blackout čili zatmění a zpoždění zobrazení při focení rychlé série. Fotograf tak má přesnější náhled na snímanou scénu i v tomto režimu.

Dva sloty na paměťové karty
Dva sloty na paměťové karty

Ostření na oči i ve videu

Vylepšení doznal také autofokus obou modelů. Počty ostřicích bodů zůstaly (Z 6II – 273 bodů v matici 21 × 13 bodů, Z 7II – 493 bodů v matici 29 × 17 bodů), byla však zvýšená jejich cilivost – a to o 1 EV u každého z nich. Nikon Z 6II se tak chlubí citlivostí –4,5 EV, Z 7II pak o něco méně –3 EV. 

Ke stávajícím režimům zaostřování nově přibyl mód Wide-L kombinovaný s automatickým ostřením na oči lidí nebo zvířat. Jak to funguje? V současné době pracuje detekce očí v režimu automatického výběru ostřicího bodu. Autofokus tedy hledá oči na celé ploše záběru (přesněji na ploše pokryté ostřicími body – 90 % záběru). Nový režim představuje středně velký rámec – jímž můžete po záběru pohybovat – přičemž EyeAF pracuje pouze uvnitř něj. Jednoduše tak můžete omezit oblast, v níž bude automatika oči vyhledávat. A to se hodí.

Natáčíte video? Dostaneme se k němu za moment. Ale před tím ještě zůstaneme u detekce očí – ta totiž bude nově fungovat i při natáčení pohyblivých obrázků. Super!

Nikon Z 6II s objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S a externím mikrofonem
Nikon Z 6II s objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S a externím mikrofonem

Rychlejší 4K UHD

Nové modely Nikon Z 6II a Z 7II dostaly také vylepšení pro natáčení videa, byť tato problematika je trochu složitější. Full HD je jasné – tam zůstalo vše při starém – tedy snímková frekvence až 120p včetně režimů slow motion se čtyř- nebo pětinásobným zpomalením. 

V rozlišení 4K UHD se zvýšila snímková frekvence na 50/60p, ale… u Z 6II bude vyšší framerate podmíněný upgradem firmwaru, který by měl být uvedený až v únoru příštího roku. Nikon Z 6II bude mít podle všeho také ve videu 4K/50|60p bohužel crop 1,6×. Při natáčení na externí rekordér přes HDMI je podporované 10bitové video, N-log, HDR (HLG) video a po servisním zásahu také 12bitový ProRes RAW. Při natáčení v 10bitové hloubce ale nebude dostupný rychlejší framerate 50/60 sn./s.

Oba modely mají, stejně jako jejich předchůdci, výklopný dotykový LCD monitor
Oba modely mají, stejně jako jejich předchůdci, výklopný dotykový LCD monitor

S prázdným displejem

Zajímavé drobné, ale užitečné vylepšení dostaly funkce zobrazovačů – čili elektronického hledáčku a zadního výklopného displeje. Začněme u něj: Pokud jej vyklopíte, vypne se optické čidlo automatického přepínání displej/hledáček. Hurá! Nevím jak vás, ale mě citlivost tohoto čidla u první verze Z 6 a Z 7 (potažmo Z 5 a Z 50) docela silně iritovala – stačilo přiblížit prst (či cokoliv jiného) a obraz se přepnul do hledáčku. Nejspíš jsem nebyl sám, Nikon pravděpodobně vyslyšel nářky dalších uživatelů, a učinil toto jednoduché, ale užitečné opatření. 

Pak tu máme dvě novinky v zobrazování. Opět kvituji s povděkem novou možnost „holého“ zobrazení – funkce Info Off – tedy odstranění všech informací z hledáčku či displeje. Myslím, že zejména ti uživatelé, kteří se Zetky natáčí video, budou velmi rádi. Další drobností je takříkajíc kompaktnější zobrazení vodováhy, která již tolik nepřekáží výhledu.

Firmware přes Snap Bridge

Nové modely samozřejmě podporují bezdrátové propojení s mobilními zařízeními přes aplikaci Snap Bridge. Novinkou zde ale je možnost upgradu firmwaru fotoaparátů – právě přes Snap Bridge. Doufejme tedy, že tuto funkci budou podporovat i původní Zetka Z 6 a Z 7, protože jak známo, při dosavadním způsobu upgradu firmwaru přes paměťovou kartu potřebujete mít čtečku. A čtečka XQD karet není žádná láce. Nechme se překvapit, protože v době vydání tohoto článku Snap Bridge ještě nebyl aktualizován.

Nikon Z 7II s objektivem Nikkor Z 70–200 mm f/2,8 S
Nikon Z 7II s objektivem Nikkor Z 70–200 mm f/2,8 S

Ceny a dostupnost

Ceny na českém trhu jsme sice publikovali už včera, ale malé opáčko neuškodí. Od 14. 10. 2020 do 10. 1. 2021 se na Nikon Z 6 II a Z 7 II vztahuje akční nabídka se slevou 7 000 Kč. Zahájení prodeje Z 6II – 5. 11. 2020 a Z 7II – 10. 12. 2020.

Ceny v rámci akční nabídky
Z 6II tělo: 49 990 Kč
Z 6II + FTZ: 53 990 Kč
Z 6II + 24–70 mm f/4 S: 66 990 Kč
Z 6II + 24–70 mm f/4 S + FTZ: 70 990 Kč
Z 6II + 24–200 mm f/4-6,3 VR: 71 990 Kč
Z 6II + 24–200 mm f/4-6,3 VR + FTZ: 76 990 Kč

Z 7II tělo: 77 990 Kč
Z 7II + FTZ: 81 990 Kč
Z 7II + 24–70 mm f/4 S: 94 990 Kč
Z 7II + 24–70 mm f/4 S + FTZ: 98 990 Kč

Sdílej

8 komentáře

  1. Dobrý den pane Lindner, pokud nechápete proč jsou svatební fotografie tak důležité, tak vězte, že po celodenním focení předstoupit před nevěstu a sdělit jí, že mi selhala karta a nejsou žádné fotky, no nevím, zda by jste si koupil cameru s jedním slotem… To byla fatální chyba jak Nikonu a tak i Canonu. A samozřejmně oblastí, kde nesmíte selhat, tzn. zálohovat snímky na druhou kartu bude jistě více. Například vrcholová utkání ve sportu…
    Jen na okraj, nejsem svatební fotograf a nikdy jsem svatbu nefotil a fotit nebudu…. A fotí na Nikon…

  2. Dost dobře nevím, proč jste bez jediného uvedeného důvodu neuveřejnili můj komentář, který vysvětloval ,proč svatební fotografové lpí na dvou slotech. Myslím, že komentář byl naprosto korektní.
    Tímto se stává Nikonblog v mých očích neseriózním.
    Pane Lindnere, vyjádřete se! Třeba i na můj mail!

    Vlastimil Mandík

    1. Dobrý den pane Mandíku,
      komentáře je nutné schvalovat, a mně se občas stane, že nejsem online 24/7. Tudíž se vám omlouvám, že jsem váš příspěvek neschválil neprodleně. Za svůj názor se vám ale omlouvat nebudu. Svatební fotografie skutečně nepovažuji za nejdůležitější na světě a netrápí mě ani absence dvou slotů v prvních Nikonech Z 6 a Z 7. To, že mají různí lidé na různé věci odlišné názory, je zcela přirozené – ale to jistě víte :-)

      1. Pane Lindnere, přece není vůbec podstatné, jaké fotografie považujete či nepovažujete Vy za nejdůležitější, ale podstatné je, jako fotografie považuje za nejdůležitější fotograf a zadavatel zakázky..
        Honza

    2. Poznámka k tématu, XQD karta není SD karta. Za 2 roky používání jsem nepřišel o jedinou fotku. Obavy o snímky na XQD mi tak přijdou trochu přehnané.

      1. Super argument!!! Představte si, že já jezdím 30 let v autě a nevyboural jsem se – k čemu mi tam jsou bezpečnostní pásy? Mám je odříznout? A nechat odstranit airbagy?

  3. Na tohle téma by se daly už psát romány. Když Nion vyšel se Z 6 a Z7, byl jsem jeden z těch, kteří tady napsali, že jeden slot je totální chyba a že se tak manažérům Nikonu podařilo zaříznout oba foťáky hned na startovní čáře. Tehdy jsem se obrazně ptal, jestlii se ambasador Nikonu pan Juračka nečervená hanbou, když uvádí, že jeden slot je oukej a že bohatě stačí. Nejde vůbec jen o svatby – ale jestliže jde o profi foťák, tak dva sloty jsou základní nezbytnost – na rzodíl od jiných zbytečností. zákazník si objedná foto z akce – což nemusí být jen svatba, ale třeba jiná důležitá akce – a po ni fotograf oznámí, že nula neboť karta…atd. to svědřilo o naprosto neprofesionálním přístupu vrcholových manažérů Nikonu, když něco takového uvedli na trh – dělali si blázny z fotografů? A že „soudruzi“ nakonec pochopili, že udělali chybu, o tom svědčí uvedení amatérské přístroje Z 5, který – EJHLE – má dva sloty! Akorát to trvalo dva roky. No, někdo má delší vedení. Takže jakoby vtipné „rýpnutí“ pana Lindnera do svatebních fotografů jaksi nebylo vůbec na místě, a bylo by slušné, kdyby tady napsal aspoň jedno slovo: SORRY. Honza

  4. Kupujete kvalitni karty a neni duvod delat z komára velblouda … pozn: pokud neumíte zapnout bezpečnostní pas v aute, nepomuzou vám ani dva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *