Nikon D3400 – mrňous s duší dravce

Nejnižší model digitálních zrcadlovek Nikonu, který byl představený loni v létě, nese označení Nikon D3400. Je to nástupce Nikonu D3300, se kterým má samozřejmě mnoho společného. Ale najdou se i novinky a nejsou vůbec bez zajímavosti. Co je však nejpodstatnější – i tento nejnižší model DSLR je vybaven snímačem, shodným s Nikonem D7200, tedy zrcadlovkou střední třídy. A když k tomu připočteme skutečně překvapivě výborný setový zoom, zjistíte, že za příznivou cenu dostáváte do rukou výborný nástroj kreativního fotografa.

Nikon D3400


Klíčové vlastnosti Nikonu D3400

DX snímač bez low-pass filtru s rozlišením 24 Mpx
CMOS snímač o rozměrech 23,5 × 15,6 mm zaznamenává fotografie o velikosti 6 000 × 4 000 pixelů.

Rychlé DSLR video
Záznam videosekvencí Full HD – s možností plného manuálního řízení záznamu. Nejvyšší kvalitou je Full HD 1 080/50p nebo 60p.

Obrazový procesor EXPEED 4
Obrazový procesor Nikonu, který zajišťuje rychlé a kvalitní zpracování fotografií i videa. Zároveň se ale také podílí například na nižší spotřebě energie, která zde byla velmi dobře optimalizovaná.

Velký rozsah citlivostí snímací soustavy
Nikon D3400 disponuje nastavením citlivosti ISO 100 až 25 600, a míra šumu je velmi malá.

Přesné a rychlé automatické zaostřování
11bodovému autofokusu MultiCAM1000DX se středovým křížovým bodem nechybí kromě obvyklých ostřicích režimů ani dynamická volba či mód 3D sledování objektu.

Jasný LCD monitor s vysokým rozlišením
3palcový (úhlopříčka 7,6 cm) displej s pozorovacím úhlem 170° má rozlišení 921 000 obrazových bodů (RGB 640 × 480 px).

Bezdrátová konektivita pomocí Snap Bridge
Díky úsporné technologii Bluetooth můžete být třeba celý den propojeni se svým smartphonem nebo tabletem, do kterého se vám budou automaticky stahovat pořízené fotografie.

Nikon D3400
Nikon D3400 si budete moci pořídit buďto v klasické v černé barvě nebo v kombinaci červené a černé
Podrobné technické parametry Nikonu D3400 najdete zde
Doporučené prodejní ceny

Nikon D3400 + 18–55 mm VR: 15 490 Kč
Nikon D3400 + 18–105 mm VR: 19 790 Kč
Nikon D3400 + 18–55 mm VR + 70–300 mm VR: 23 990 Kč

Nikon D3400


…ale je lehčí

Nikon D3400 je sice v žebříčku DX zrcadlovek Nikonu nejnižším modelem, nicméně není nejmenší. Modely D5500 a D5600 jsou ještě menší. S rozměry těla 124 × 98 × 75,5 mm odpovídá D3400 na chlup přesně svým dvěma předchůdcům – Nikonu D3200 a D3300 –, ovšem snížila se hmotnost. 395 gramů Nikonu D3400, to je přesně o 65 g méně nežli D3300.

Design je téměř stejný jako u Nikonu D3300. Podívejte se na následující srovnání obou zrcadlovek.

Nikon D3400 vs D3300

Nikon D3400 vs D3300

Nikon D3400 vs D3300

Fotoaparát se dobře drží – tedy v rámci svých malých rozměrů. Mimo jiné to například znamená, že malíček pravé ruky budou mít ve vzduchu nejen majitelé větších rukou, ale i lidé s takříkajíc konfekční velikostí.

Pohled do hledáčku nabídne z mého pohledu docela slušně velký obraz (zvětšení je 0,85× čili 0,57× po přepočtu na DX). Ano, vím, co je opravdu velký obraz. Nikon D3400 jsem kombinoval s D810 a střídání foťáků mně nepřipadalo nijak dramatické. To mně víc vadí podsvícení ostřicích bodů, které je realizováno opravdu jen titěrnou červenou tečkou uvnitř ohraničení každého z 11 bodů v hledáčku. Už při běžném denním světle se zvolený ostřicí bod poměrně špatně identifikuje natožpak v jasném slunečném dni.

Nikon D3400

Hledáček pokrývá 95 % záběru, což je v této třídě obvyklá klasika. Ostatně jde o zrcadlovku pro začátečníky, pro které to může být i výhoda. Vždy je totiž lepší mít na fotografii více záběru – ořez můžete udělat vždy, chybějící části ale už jaksi nevykouzlíte.

Zadní displej má velmi pěkné rozlišení 921 000 obrazových bodů, tedy VGA. Při patřičném zvětšení lupou lze pomocí něj krásně manuálně zaostřovat v režimu Live View – typicky při natáčení videa. Displej je dobře čitelný i v poměrně silném osvětlení. V této kategorii však nečekejte ani „dotykáč“ ani provedení na kloubovém uchycení nebo alespoň výklopnou konstrukci.

Nikon D3400

Ovládání Nikonu D3400 je opět v intencích dané třídy fotoaparátu. Přístroj má jen jeden roller – a to zadní, pod palcem pravé ruky. Pracujte-li tedy v manuálním expozičním režimu, nastavujete kolečkem čas a clonu pak po stisknutí tlačítka pro korekci expozice poblíž spouště. Jako výborné však hodnotím pohotovostní menu, dostupné po zmáčknutí tlačítka „i“ vlevo dole na zadní stěně fotoaparátu. Poblíž bajonetu objektivu na levé straně těla najdete také jedno funkční tlačítko Fn, kterému lze uživatelsky přiřadit jednu ze čtyř funkcí: Kvalita obrazu, ISO, Vyvážení bílé nebo Active D-Ligting. Takže si samozřejmě nastavíte ISO…

Jinak je třeba počítat s tím, že i některá „meníčka“ jsou zjednodušená. Zrovna třeba zmíněný Active D-Ligting nebo redukce šumu neumožňují nastavení více hodnot – pouze dva stavy – zapnuto a vypnuto.

Nikon D3400

Pokud o Nikonu D3400 uvažujete – a vlastníte některé starší objektivy Nikkor – měli byste vědět, že toto tělo akceptuje pouze objektivy typu AF-P, AF-S a G. Už to není jen o tom, že se staršími skly fotoaparát vzhledem k absenci ostřicího motorku v těle nezaostřuje – on s nimi nepracuje vůbec. Zkoušel jsem nasadit několik starších „Déček“ nebo pancake pětačtyřicítku a nepochodil jsem.

Buďte online

Nemohu samozřejmě nezmínit novou funkci Nikonu D3400, kterou je technologie pro bezdrátovou komunikaci mezi smartphony nebo tablety – Snap Bridge. V principu jde o to, že dříve pro tento účel používanou energeticky „žravou“ konektivitu Wi-Fi nahradila technologie Bluetooth Low Energy čili „nízkoenergetické“ připojení. Jak Snap Bridge funguje a co umí, to jsem popsal v samostatném článku – čtěte zde. Na tomto místě ale musím s čistým svědomím uvést, že s D3400 propojeným s iPhonem SE jsem chodil „po světě“ cca 8 hodin v kuse a na akumulátorech obou zařízení to bylo znát jen velmi málo. Snap Bridge je navíc skvělý v tom, že nemusíte neustále obě zařízení párovat. To uděláte jednou a po dalším zapnutí se oba přístroje po několika sekundách „najdou“ sami aniž byste museli cokoliv konfigurovat.

Nikon D3400
První obrazovka rozhraní Snap Bridge ve smartphonu

Jedno specifikum ale přesto Nikon D3400 má. Není totiž vybaven technologií Wi-Fi, která se Snap Bridge spolupracuje při dálkovém ovládání fotoaparátu – to tedy v případě D3400 není možné. Také stahování snímků v plném rozlišení přes Bluetooth funguje mnohem pomaleji. To ale třeba mně osobně vůbec nevadí, protože k tomu, abych mohl sdílet z ajfounu fotografie na sociálních sítích, mně stačí (a stačí každému) snížené 2Mpx rozlišení, s nímž Snap Bridge pracuje slušnou rychlostí i bez Wi-Fi.

Zoom s překvapením

Jakkoliv je Nikon D3400 malý fyzicky, ale i třeba funkční výbavou, jeho devizy se projevují v parametru pro fotografii nejdůležitějším – v obrazové kvalitě. V tomhle musím vývojáře Nikonu velmi pochválit – všechny DX modely (vyjma Nikonu D500) totiž mají stejný snímač i obrazový procesor. Což samozřejmě znamená, že všechny modely od tohoto D3400 až po D7200 mají také shodnou obrazovou kvalitu.

Abych ale řekl pravdu, mně nejvíce překvapil nový setový zoom AF-P DX Nikkor 18–55 mm F3,5–5,6G VR. Samozřejmě mile. Než přistoupím k obrazové kvalitě, dopustím se krátkého komentáře ke konstrukci. Stejně jako myslím, že dvě předchozí AF-S verze tohoto „seťáku“, jde o tzv. „skládací“ objektiv, který je v přepravní poloze maximálně zasunutý. Pokud s ním chcete fotit, pootočíte se stisknutým aretačním tlačítkem tubusem objektivu a ten se vysune do provozní polohy. Přední člen se neotáčí, lze tedy naprosto bez problémů používat polarizační filtr nebo jiné filtry, u kterých záleží na jejich natočení (např. přechodové filtry).

Nikon D3400

Ať už se jedná o verzi s optickou stabilizací nebo bez ní, na tubusu objektivu nenajdete žádné přepínače! Chcete-li tedy vypnout autofokus a ostřit ručně nebo chcete-li deaktivovat stabilizaci – pro oboje musíte do menu fotoaparátu. To mně osobně připadá poněkud nešikovné. Chápu, že typický uživatel tohoto fotoaparátu, respektive objektivu, bude v 99 % případů fotit s autofokusem a zapnutým VR, ale když pak třeba fotíte ze stativu, je vhodné stabilizaci vypnout. U všech ostatních skel prostě sáhnete na přepínač na boku objektivu a je to. V tomto případě musíte lovit v menu…

Nicméně, to v čem objektiv AF-P DX Nikkor 18–55 mm F3,5–5,6G VR exceluje, je optická kvalita a ostření. Na Nikonblogu už jste mohli číst, že objektivy typu AF-P používají pro zaostřování krokové motorky. Jestliže se o běžně používaných SWM ultrazvukových motorcích říká, že jsou tiché, pak krokový motorek tohoto skla je ultratichý. Neslyšíte vůbec nic! Ale kdyby jen to – on je navíc extrémně rychlý. Uvědomíte-li si, že jsme v kategorii nejlevnějších zoomů a tento objektiv ostří tak rychle jako profesionální skla Nikonu, nebude vám nic jiného než dát klobou dolů.

A optická kvalita? Musel jsem udělat několik testů, abych tomu uvěřil, ale je to tak. Perfektní ostrost! Kromě nejširšího ohniska kreslí až do rohů záběru už na „plnou díru“. Opět jen na širokém konci má obvyklé soudkovité zkreslení, jinak podává de facto přesně obdélníkový obraz. Vinětace je zvládnutá taktéž výborně, stejně jako odolnost na chromatickou vadu (i když na její eliminaci se do značné míry podílí firmware fotoaparátu). Prostě nádhera! Tomuhle objektivu chybí jen jedno – světelnost. Ale co bychom za ty prachy ještě chtěli, že ano?

Šumí jako…

Z parametrů kvality obrazu bývá kladen velký důraz také na odolnost vůči šumu. Jak je na tom Nikon D3400? V recenzi předchůdce D3300 jsem testy šumu nedělal a spokojil se s lakonickým konstatování, že šumí stejně jako například Nikon D7100. Resumé bylo takové: „Do ISO 1 600 naprosto v pohodě, ISO 3 200 u jak kterého motivu a osvětlení, vyšší citlivosti pak při zmenšení také nejsou k zahození.“ Jaký je závěr u D3400? Úplně stejný…

U Nikonu D3400 jsem ale pro klid duše testy šumu udělal, takže se přesvědčete sami. Jako obvykle první výřez představuje JPEG se zapnutou redukcí šumu, prostřední je RAW se standardními hodnotami odšumování tak, jak je fotoaparát nastavuje, poslední výřez pak ukazuje RAW s vypnutým odšumováním.

Nikon D3400

Co vidělo naše video

Video je skvělé, Nikon D3400 umožňuje maximální kvalitu 1 080/50(60)p, ale… Záznam zvuku je pouze monofonní, a bohužel zmizel konektor pro připojení externího mikrofonu, který předchůdce D3300 měl. A pak je tu daň ze snímače shodného s D7200 – ořez 1,3× v případě využití rychlejšího frameratu 50 nebo 60 sn./s.

Nikon D3400

Zatímco při snímkové frekvenci 25 nebo 30 sn./s využívá Nikon D3400 při natáčení videa celou plochu snímače, při dvojnásobné frekvenci plochu „cropne“. Nepřišel jsem na to, proč tomu tak je u D7200, nevím to ani v tomto případě. Je však nutné přiznat, že jde o vlastnost, která využití videa tak trochu limituje.

Celkové hodnocení

Ano, Nikon D3400 má několik omezení. Většina z nich je ovšem daná třídou fotoaparátu. Jsme v nejnižší kategorii digitálních zrcadlovek – podle toho je potřeba například funkční vybavení posuzovat. Mně však tato malá zrcadlovka dostala obrazovou kvalitou, která je skutečně vynikající! A takové překvapení, jaké přichystal setový zoom AF-P DX Nikkor 18–55 mm F3,5–5,6G VR, to už jsem po pravdě dlouho nezažil. Z tohoto pohledu jde o skvělý fotoaparát.

A ještě jednu věc bych rád zmínil: výdrž akumulátoru. Malé zrcadlovky mají malé baterky a obvykle nevydrží na jedno nabití pořídit tisíce snímků. Mno…, většinou spíše ani jeden tisíc. Nikon D3400 však tisícovku hravě překročí – výrobce udává až 1 200 snímků. Já jsem při testování s výdrží nešel „až na krev“, ale moje zkušenosti odpovídají tomu, že údaj výrobce rozhodně není „vycucaný z prstu“. Tak foťte až se z vás bude kouřit!


Galerie snímků pořízených Nikonem D3400

Snímky byly pořízeny objektivem AF-P DX Nikkor 18–55 mm F3,5–5,6G VR a jsou publikovány bez jakýchkoliv úprav.

Stáhněte si fotografie bez úprav v NEFu v plném rozlišení
1. část (177 MB)
2. část (153 MB)


Sdílej

2 komentáře

  1. K Nikonu d3400 se vyjádřit nemůžu, Nikon má ale entry ůevel rzrcadlovky dobře zvládnuté (možná až na to video), obecně se tenhle foťák nebojím doporučit jakémukoli začátečníkovi. Rád bych ale vyzvedl, že nový teleobjektiv 70-300mm AF-P je fakt pecka. Fotil jsem s ním teď v řecké Meteoře, když jsem balil, měl jsem těžké dilema, zda doma nechat famózně ostrý Nikkor 200-500mm (na FX), a nakonec jsem volby 70-300mm (na DX) nelitoval. Doporučuji vyzkoušet, jen holt nefunguje na starších tělech (na d7100 ale třeba jo)!

  2. AF-P 70–300 mm zrovna testuji, recenze bude už brzy. Ale mohu předeslat, že je to výjimečné sklo… :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *