Červnové FotoVideo na hranici wildlife a abstrakce

Z obálky červnového vydání časopisu FotoVideo vás sleduje tygr. Realistická fotografie šelmy, kterou byste asi nechtěli jen tak potkat ve volné přírodě. Snímek vyfotil Vladimír Čech ml., který se ve svém článku vyznává z lásky k monitoru EIZO. Tím ale svět divokých zvířat v šestém FotoVideu tohoto roku nekončí. Mě zaujal titulek na obálce Quo vadis wildlife foto? s podtitulem Vladimír Šoltys a Jiří Hřebíček uvažují. O čem přemýšlí tito wildlife fotografové?

FotoVideo 06/2020

Vladimír Šoltys a Jiří Hřebíček doslova uvádí, že fotografie divoké přírody ve své podstatě tak trochu přešlapuje na místě, aby vzápětí dodali: Scény a pózy zvířat v nejrůznějších prostředích a světelných podmínkách jsou si čím dál víc podobné. Jako by se za ta léta tento fotografický žánr logicky trochu vyčerpal a dosáhl svého vrcholu.

Aby to ale nebyla jen kritická slova, přichází tito autoři s řešením, které se dá zkrátit na dvě slova: mudly a doubly. Mudly najdete v Harry Potterovi, od nějž tento pojem převzali i geocacheři, kteří jím označují nezasvěcené osoby, vyskytující se v okolí při hledání cache (zdroj wiki.geocaching.cz). Řečí Šoltyse a Hřebíčka však mudla představuje šmouhu, a jde tedy o fotografie pořízené dlouhým časem závěrky. A doubly? To jsou jednoduše dvojexpozice. Autoři vše samozřejmě ukazují na fotografiích. Popisují, jak se liší tato tvorba od realistické wildlife fotografie, co je snadnější, co těžší…

FotoVideo 06/2020

Těžko říci, co na tyto snímky řekne pravověrný wildlife fotograf, jehož cílem je zachytit divoce žijící tvory řezavě ostře do nejmenšího detailu. Mně osobně se ale tyto výtvarně pojaté mudly a doubly moc líbí. Jen si říkám, že toto není hlavní cesta. Je to jen jedna z mnoha pěšinek, vyšlapaných zvěří mezi stromy v lese. Nedovedu si dost dobře představit třeba celou knihu nebo výstavu v tomto pojetí wildlife fotografie. Ovšem jako doplněk, ozvláštnění obvyklých fotografií živé přírody, je to perfektní. Ostatně sami autoři v závěru článku přiznávají, že Je to cesta mimo dav, mimo mainstream… Fotografie na hranici wildlife a abstrakce.

FotoVideo 06/2020


Anonce: Červnové FotoVideo láká do přírody

Zdroj: FotoVideo

Fotit venku, a navíc v čisté přírodě, pokud možno nerušené aktuální lidskou činností, je zážitkem snad pro každého z nás. V červnovém vydání tohoto typicky českého fotografického měsíčníku se podařilo shromáždit autory, kteří se láskou k přírodě opravdu netají.
Také milujete nekonečné pohledy do krajiny rámované jasnou modří nebe a svěží zelení luk pozdního jara? Máte rádi poezii makrosvěta, kterou nelze snad nikdy obsáhnout? Chtěli byste střídat všechny druhy objektivů, abyste zachytili co nejvíce té krásy při každé výpravě či procházce?

Nabídka článků v červnovém FotoVideo patří snad k nejširším v letošním roce. Inspirativní rozhovory střídají praktické články, na dechberoucích snímcích snad všech autorů tohoto vydání se střídá fauna s flórou, široké záběry s těmi makroskopickými, denní i noční focení a vy si můžete číst a prohlížet a vracet se a srovnávat moudré a praktické odpovědi se svými fotografickými a filmařskými zkušenostmi. Vyjmenovat všechny laskavé přispěvatele, kteří se na červnovém FotoVideo podíleli je téměř nadlidský výkon.

Takže od začátku: Jan Stria, Pavel Krásenský, Attila Zinčak, František Tóth, Simona Nálepková, Kateřina Janišová, Martin Kamín, Zdeněk Bardon, Lenka Rondevaldová, Mario Sikora, Tomáš Kratochvíl, Petr Horálek, Petr Horký, Milan Škoda, Pavel Scheufler, René Tomaides, Radek Hamouz, Jan Kaiser, Vladimítr Šoltys, Jiří Hřebíček, Petr Březina, Petr Jan Juračka, Vladimír Čech mladší, Jan Tichý, Jiří Havel, Jiří Heller a samozřejmě úplně celá naše redakce. 

FotoVideo 06/2020

Myslíme si, že máte z čeho vybírat a můžete to vzít třeba i odzadu, kde narazíte na krásné a nejlepší snímky soutěžního tématu Cyklisté, běžci, cestovatelé a poutníci, do kterého přišlo 1110 uznaných fotografií a naše odborná porota z nich vyhodnotila dvacet nejlepších v hlavní kategorii a deset v kategorii juniorské. Všichni autoři této třicítky nejlepších získávají body do celkového pořadí, a kteří to jsou už posuďte sami. 

A to ještě opravdu není všechno! Tohle vydání je velké a jeho ambicí je uspokojit všechny, kteří si ho koupí nebo předplatí. Tak si prohlížejte, čtěte, čerpejte informace a účastněte se soutěže Fotograf roku!

FotoVideo 06/2020


Vybíráme pro vás z červnového vydání časopisu FotoVideo:

Fotíme přírodu: Jan Stria
„Vyrůstal jsem v malebném Podkrkonoší“ 

Makrofotografie: Pavel Krásenský
Každý fotograf má své vlastní a ověřené finty 

Minifolia: Attila Zinčak a František Tóth
Specialisté tématu měsíce soutěže Fotograf roku 

Soutěž: Eisa Photography Maestro 2020
Seznamte se s vítězi národního kola 

Hoya Starscape a Petr Horálek
Hvězdná obloha je opomíjené přírodní dědictví 

Test monitoru: Eizo Coloredge CS 2731
Vladimír Čech mladší testuje a bilancuje 

FotoVideo 06/2020

S naším předplatným ušetříte a ještě dostanete dárek zdarma

Předplaťte si nás, máte nové možnosti a jde to velmi rychle a můžete i po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti kusech, či… jak se vám to bude líbit. Je na čase ušetřit a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek zdarma dle vašeho výběru.

Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na: www.ifotovideo.cz, www.send.cz nebo foto-video.magaziny.cz

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve než se objeví ve volném prodeji a ještě k tomu ta cca 60% jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí!

FotoVideo 06/2020

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *