Němé filmy už netáhnou – mikrofon ME-1 podrobně. Plus videotest s D5200

Zvuková složka videozáznamu je naprosto samozřejmá, jen těžko si dovedeme představit dobu, kdy tomu bylo naopak. Stejně jako se už obraz nezaznamenává na „celuloid“ (až na „výjimky“ zejména v kinematografii), ani zvuk už není uchováván na magnetickém proužku. Nicméně ani v digitální době se neobejdeme bez mikrofonů coby vstupní brány pro zvukové vlny. Dnes mají všechny fotoaparáty, vybavené nahráváním videa, vestavěný mikrofon. Proč se tedy prodávají externí mikrofony? Proč má třeba Nikon v nabídce model ME-1?

mikrofon Nikon ME-1

Stereo versus stereo

Uznávám, že předchozí otázky byly zvoleny poněkud jednoduše. Je vcelku jasné, že externí mikrofony jsou zde, protože zjednodušeně obvykle poskytují lepší kvalitu zvuku než jejich vestavění kolegové. Pod slovním spojením kvalita záznamu ale nehledejte jen například citlivost mikrofonu a barvu zvuku. Ve hře je také odstup signálu od šumu, stereofonní efekt, ale také hardwarové vlastnosti, jako je směrová charakteristika mikrofonu nebo „odolnost“ vůči rušení větrem.

Představme si nyní externí mikrofon Nikon ME-1 podrobněji. Jedná se o takříkajíc klasickou konstrukci, kdy samotné tělo mikrofonu je pružně uchyceno v držáku tak, aby nedocházelo k přenosu případných vibrací z těla zrcadlovky na mikrofon. V určitém rozsahu lze také polohovat úhel mikrofonu vůči optické ose objektivu.

K fotoaparátu se ME-1 připevňuje pomocí bleskových sáněk s aretací pojistnou maticí. Ještě je třeba dodat, že dole najdete také běžný čtvrtpalcový stativový závit, což znamená, že mikrofon nemusí být nutně umístěn přímo na těle fotoaparátu. Pokud se vám tato varianta líbí, počítejte s tím, že budete navíc potřebovat prodlužovací kabel k mikrofonu. Stávající je dlouhý o něco více než třicet centimetrů.

mikrofon Nikon ME-1

Konektor je běžný 3,5milimetrový jack s pozlacenými kontakty a vrátíme-li se ještě ke kabelu, pak je třeba upozornit na zajímavou konstrukční vychytávku, kterou je drážka v zadní části držáku mikrofonu. Drážka neslouží k ničemu jinému, než k upevnění kabelu. Cílem je tedy zamezit případnému tření kabelu o tělo nebo držák mikrofonu, což by mohlo způsobovat rušení zvukového záznamu.

mikrofon Nikon ME-1

V zadní části mikrofonu si ještě všimněte kulatého přepínače s polohami Flat a L-cut. Zatímco volba Flat představuje takříkajíc normální nahrávání, L-cut neboli Lowcut zapíná nízkofrekvenční filtr, který potlačuje hluk nejrůznějších ventilátorů počítačů a jiných elektrospotřebičů, klimatizace, ale také v exteriéru vzdálený hluk městského provozu nebo i šumění slabého větru v přírodě. Byla-li ale řeč o větru, pak důležitou součástí standardního balení mikrofonu ME-1 je také molitanový windscreen, tedy ochrana proti rušení záznamu větrem. I toto si vyzkoušíme v testu na vlastní uši.

Na závěr představení mikrofonu ME-1 snad ještě doplníme informaci o tom, že tento mikrofon nevyžaduje samostatné napájení a také mimo jiné díky tomu je na rozdíl od srovnatelných výrobků specializovaných firem, jako například Sennheiser nebo Rode, celkově poměrně výrazně menší.

Mikrofon ME-1 v praxi

Proč jsme se rozhodli vyzkoušet – porovnat – externí mikrofon Nikon ME-1 s vestavěným mikrofonem nové digitální zrcadlovky Nikon D5200? Důvod je jednoduchý – Nikon D5200 je první DSLR této značky s vestavěným stereofonním mikrofonem. A právě tento fakt nás přiměl k poznání, že jsme vlastně ještě nevyzkoušeli ME-1 v praxi. Pojďme jej tedy porovnat s vestavěným mikrofonem zrcadlovky D5200.

Pokud jste pozorně poslouchali, museli jste nutně dojít k názoru, že záznam zvuku externím mikrofonem ME-1 je o třídu kvalitnější než zvuková stopa pořízená vestavěným stereofonním mikrofonem Nikonu D5200. Protože jsme ve videu zvuk nijak neupravovali, není ani nahrávka mikrofonem ME-1 ideální – zejména vyšší šum je zde znát na první poslech. Ten a stejně tak další parametry zvuku však jdou vcelku snadno upravit v počítači – to je ostatně běžná praxe – málokdo nechává v nahrávce syrový zvuk bez úprav.


Technické parametry externího mikrofonu Nikon ME-1 najdete zde.
Doporučená prodejní cena: 4 090 Kč

mikrofon Nikon ME-1


Sdílej

11 komentáře

  1. Vyborny clanok, resp. hlavne video.

    Skoda, ze ste nevyskusali este variantu s low-frequency filtrom na externom mikrofone (prepinac L-Cut). Zaujimalo by ma, ci sa zmensi miera sumu, a ako sa to prejavi na kvalite hovorenej reci.

    Ale inak paradny testik ;)

  2. steki : Díky za pochvalu :) K L-cut: Změna je de facto nepostřehnutelná. Na kvalitě se to neprojeví ani negativně, ani pozitivně. Rozhodně se nezmenší míra šumu.

  3. Externí mikrofon má dozajista lepší parametry co do kvality a rozsahu zvuku. Co mě ale zaráží, je šum na pozazí při použití externího mikrofonu, který jde výrazně slyšet (zejména s nasazenými sluchátky). Nebude to pravděpodobně problém externího mikrofonu, ale samotného fotoaparátu.

    Zrovna dnes testoval externí mikrofon na své D600 a šum na pozadí je obdobný, jako na této nahrávce. Při nahrávání přes interní mikrofon tento šum slyšet není, byť je ostatní zvuková kvalita nižší.

    Čím to je? Lze to nějak řešit.

    Díky. Petr H.

  4. Test byl názorný, srozumitelný a prokazuje jesně výhody ME-1 proti v D5200 integrovanému (internímu) mikrofonu, je ale podle mého neúplný. Chybí předvedení jak M1E v porovnání s interním mikroonm potlačuje hluk od objektivu vznikající při automatickém ostření. Je to škoda, je to jedna z podstatných výhod externího mikrofonu nejen u zrcadlovek.

    PetrF

  5. Petr Fischmann: Vzhledem k tomu, že u současných DSLR není autofokus na takové technologické úrovni, aby se dal používat ke kontinuálnímu ostření jako např. u videokamer, test, který vy popisujete, jsem nedělal.

  6. Je možné využít mikrofon i na Nikon 1 J1 + 10-30? Je u tohoto typu fotoaparátu také znatelný rozdíl nebo to platí jen u zdcadlovek? Díky

    1. Protože jsme ve videu zvuk nijak neupravovali, není ani nahrávka mikrofonem ME-1 ideální – zejména vyšší šum je zde znát na první poslech. Ten a stejně tak další parametry zvuku však jdou vcelku snadno upravit v počítači – to je ostatně běžná praxe – málokdo nechává v nahrávce syrový zvuk bez úprav.

      Běžná praxe? Můžete prosím poradit jak se toho příšerného šumu zbavit anebo ho alespoň ztlumit ? Myslím u hotových nahrávek.

  7. Tak sum je na externom mic strasne velky oproti Rode, za tu cenu nic moc a to som si ho chcel obstarat na moj Nikon D4s .Na Rode mic nemusim nic odsumovat. Skoda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *