Funkce, o kterých jste možná nevěděli, ale určitě je chcete znát – III. díl – kolečka opět v akci

Hlavní a pomocný příkazový volič neboli zadní a přední ovládací kolečko u vyšší třídy digitálních zrcadlovek Nikonu byl ve hře v minulém díle našeho miniseriálu Funkce, o kterých jste možná nevěděli, ale určitě je chcete znát, a také v třetím dílu u těchto praktických ovladačů ještě zůstaneme. Nyní bude řeč o využití koleček v režimu prohlížení snímků. Opět dodávám, že návod je určen pro stroje se dvěma kolečky, tedy od Nikonu D7000 výše, byť fungovat bude i u některých starších strojů. Například u Nikonu D3 je tato funkce, i když v lehce omezené podobě, dostupná také.

Prohlížejte komfortně

Jak se listuje snímky při jejich prohlížení, to každý ví – sáhnete na čtyřsměrný (u některých modelů osmisměrný) volič a stisknete šipku doprava nebo doleva. Co dělají šipky nahoru a dolů? Mění způsob zobrazení: pouze snímek, zobrazení přepalů, histogram jasový či RGB a podobně… Jen dodávám, že zobrazovat se vám budou jen ty módy, které máte povolené v menu Přehrávání | Možnosti zobrazení pro přehrávání.

Ovládací kolečka při prohlížení snímků

A to by tak mohlo být vše. Ale já jsem vám slíbil funkci spojenou s ovládacími kolečky, takže pojďme na ni. Je to velmi jednoduché, roli šipek čtyřsměrného multifunkčního zadního ovladače mohou – při určitém nastavení, o kterém bude dále řeč – převzít ona kolečka.

Jak na to? V Menu uživatelských funkcí čili v menu označeném ikonkou tužky nalistujte sekci Ovládací prvky a zde pak Uživ. nastavení ovladačů. Zde nás v tomto případě zajímá poslední položka Menu a přehrávání. Tu otevřete klasicky pomocí šipky vpravo nebo tlačítka OK a vykouknou na vás tři možnosti: Zapnuto, Zapnuto (bez kontroly snímků) a Vypnuto. Nás pochopitelně budou zajímat jen dvě první volby.

Ovládací kolečka při prohlížení snímků

Volba Zapnuto znamená, že mezi snímky nyní můžete listovat zadním kolečkem – tento ovladač tedy pracuje stejně jako šipka vlevo a vpravo. Přední kolečko pak logicky nahrazuje šipky nahoru a dolů. To ale není všechno. Při tomto nastavení lze kolečka používat i pro listování v menu, byť zde se spolupráci s multifunkčním voličem nevyhnete. Zadní kolečko „jezdí“ v menu nahoru a dolů, přední kolečko aktuální položku otevírá. K potvrzení však musíte stisknout tlačítko OK nebo šipku vpravo. Však si to vyzkoušejte sami.

A co volba Zapnuto (bez kontroly snímků)? Funkčnost je naprosto stejná, pouze nepracuje v náhledu fotografií po pořízení snímku. Toto nastavení bych po pravdě ani moc nedoporučoval, protože pokud na něj zapomenete a začnete v náhledu po vyfocení snímku točit kolečky, „rozštelujete“ si aktuální nastavení fotoaparátu (např. v clonové prioritě clonu a korekci expozice).

Jen dodávám, že obě volby Zapnuto a Zapnuto (bez kontroly snímků) neruší funkčnost šipek multifunkčního ovladače, takže si můžete vybrat ovládací prvek dle vlastní libosti…

Minitip na konec

Bez ohledu na nastavení, respektive s jakýmkoliv nastavením popsaným v předchozím textu, funguje v režimu prohlížení ještě jedna „kolečková fintička“. Když snímek pomocí lupy zvětšíte – a stačí jen o jeden krok – můžete pomocí hlavního příkazového voliče, tedy zadního kolečka listovat dalšími fotografiemi. Ty budou stejně tak zvětšené jako první snímek. Jde o funkci, která se hodí, pokud například pořizujete sérii fotografií a chcete vybrat nejostřejší z nich.


Sdílej

3 komentáře

  1. Trochu od vedla skor sa trápim s AF napr. 9 bodov na D610 zobrazuje len jeden AF bod asi Up Down AF

  2. Tak to jsem vůbec netušil že to jde, akorát jsem to vždy Canonistům záviděl. :D
    Díky za užitečný tip!

  3. Tahle funkce je vážně dobrá, akorát zase nemám naopak rád, když si potřebuji něco upravit v nastavení fotoaparátu a místo toho začnu projíždět galerii fotek. Proto mám nastaveno Bez kontroly snímků.
    Jinak velice dobrý článek. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *