Tvořivé siluety 2. kola Fotky Nikonblogu. Kdo vyhrál?

Druhé kolo soutěže Fotka Nikonblogu roku 2024 je krásným důkazem toho, že žádné téma se nemá podceňovat nebo, dialektickou logikou dodáno, přeceňovat. Ano, byl jsem to já, kdo si od tématu Objevujeme siluety zpočátku nic moc nesliboval. Sice jsem to netroubil do světa veřejně, ale bůhvíproč to ve mně bylo. Jak šel čas a já se občas kouknul na soutěžní fotky, můj omyl se začínal ukazovat čím dál více. Dnes už vím, že téma 2. kola dopadlo jednoduše skvěle!

Kreativita neboli tvořivost

Siluety soutěžící objevovali jednak hodně, protože soutěžních fotografií se sešlo skutečně velké množství, ale hlavně se ukázala nekončící kreativita účastníků Fotky Nikonblogu – tedy to, co zde tak rád zdůrazňuji. Mezi soutěžními fotkami tak lze vidět nejrůznější pojetí, od „klasiky“ čili černé „vystřižené“ siluety proti zapadajícímu slunci, až po skutečně umělecké pojetí (jakkoliv to slovo nemám rád) siluetních snímků. Velké díky tedy patří všem účastníkům do jednoho. Ale vítězné fotografie v každém kole mohou být jen tři. Ve 2. kole Fotky Nikonblogu 2024 jsou jejich autory dvě ženy a jeden muž. 

Lenka Krejčová si jedno ze tří prvenství zasloužila „siluetou v siluetě“ – v podstatě duotónovou černožlutou fotografií muže, držícího nafukovaný horkovzdušný balón (který je zároveň také siluetou). Tento snímek je jedním z příkladů popření dvojdimenzionální podstaty fotografie, protože diváka doslova vtahuje do děje. Zde je všechno jenom dobře. A to je dobře :-)

Vítězná fotografie 2. kola soutěže Fotka Nikonblogu 2024 na téma Objevujeme siluety | Foto Lenka Krejčová
Vítězná fotografie 2. kola soutěže Fotka Nikonblogu 2024 na téma Objevujeme siluety | Foto Lenka Krejčová

Druhá žena první trojice, Květa Novotná, zaujala až mysteriózní atmosférou, jakoby vystřiženou z hororového filmu. Nicméně fotografie je o světle a jeho vidění, plus samozřejmě o kompozici a dalších prvcích – a to všechno se autorce podařilo do snímku dostat vrchovatou měrou.

Vítězná fotografie 2. kola soutěže Fotka Nikonblogu 2024 na téma Objevujeme siluety | Foto Květa Novotná

Třetím mistrovským dílem 2. kola Fotky Nikonblogu 2024 je pak snímek s názvem Výlovová od Zdeňka Dvořáka. Přestože bych jej měl, stejně jako předchozí fotografie, okomentovat, tentokrát se omezím jen na prostý výkřik: skvělé! Nemám co dodat… 

Vítězná fotografie 2. kola soutěže Fotka Nikonblogu 2024 na téma Objevujeme siluety | Zdeněk Dvořák: Výlovová
Vítězná fotografie 2. kola soutěže Fotka Nikonblogu 2024 na téma Objevujeme siluety | Zdeněk Dvořák: Výlovová

A další navrch

Jak už jsem napsal, výborných fotografií bylo ve 2. kole Fotky Nikonblogu skutečně přehršle čili hafo. Proto také na závěr vyhodnocení druhého klání připojujeme více snímků, než bývá obvyklé. Můžete si za to sami a my vám za to moc děkujeme!

Od května do června… probouzení

V pravou chvíli, kdy v přírodě všechno pučí a kvete, rodí se mláďata a slunce je na obloze déle než skryté za obzorem, přichází téma 3. kola Fotky Nikonblogu – Probouzení. Všechno o něm najdete v tomto článku, a své „jarně pozitivní“ snímky už nyní můžete vkládat do příslušného příspěvku na facebookové stránce Nikon. Čas máte až do konce června, ale znáte to: Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek :-)

Těšíme se na vaše fotografie!

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *