RAWy nativně a další – podzimní aktualizace ZPS X

Brněnský Zoner software vydal minulý týden obvyklou půlroční aktualizaci svého programu pro digitální fotografii (video nevyjímaje) Zoner Photo Studio X. Ne, že by se vývojáři v předchozích updatech nesnažili, to bych jim křivdil, nicméně u podzimní aktualizace 2022 museli, alespoň podle mého názoru, pěkně zabrat. Nativní podpora RAWů v ZPS X totiž není žádný drobný upgrade, nýbrž novinka, za kterou je obrovská spousta práce. A to ještě není všechno.

Novinky v kostce

Pojďme si na začátku představit všechny novinky ZPS X ve stručnosti. Co je tedy v ZPS X od minulého týdne nového?

  • Nová nativní podpora RAW souborů – ZPS X podporuje vybrané bezzrcadlovky i DSLR
  • Nový plný náhled – maximální plocha monitoru pro práci s fotkou
  • Individuální nastavení složek – každá složka, včetně podsložek, se může zobrazovat jinak
  • Metadata tokeny – intuitivní práce se zobrazováním metadat v okolí fotek
  • Novinky na Zoneramě – sdílená alba pro společné nahrávání více lidí


RAWy nativně a další – podzimní aktualizace ZPS X


RAWy bez Adobe DNG Converteru

Představte si, že vymyslíte postup, jak velmi přesně analyzovat RAW soubory jednotlivých fotoaparátů (protože výrobci toto know-how neposkytují); poté postavíte testovací laboratoř, postupně seženete hromadu nejmodernějších fotoaparátů, a všechny modely se všemi jejich funkcemi zde do nejmenšího detailu „rozeberete“. Je to – alespoň z mého pohledu – dost šílená práce, která však přináší své ovoce v podobě vlastních DCP profilů jednotlivých foťáků, jež jsou nově využívané k práci s RAWy v modulu Vyvolat. 

Aktuálně se jedná o více než 50 modelů, převážně fullframových mirrorless fotoaparátů, mezi kterými samozřejmě nechybí ani Zetka (a DSLR) od Nikonu. Nyní jsou podporované Nikony Z 5, Z 6/Z 6II, Z 7/Z 7II, Z 9 a (zatím) jediný DX model – Nikon Z 50. Ze zrcadlovek je to pak Nikon D5100, D7500, D500, D850 a D5.

ZPS X Zoner software pochopitelně hodlá v této patrně nikdy nekončící práci pokračovat, a postupně přidávat další fotoaparáty. Protože téma nativní podpory RAWů je pro fotografy velmi zajímavé, ještě se k němu vrátím v samostatném článku, ve kterém samozřejmě přinesu také praktické ukázky.


Úplně plný náhled

Logicky lze očekávat, že funkce Plný náhled zobrazí fotografii (nebo i více snímků) v celém okně bez jakýchkoliv ovládacích prvků. Můžete si říct, že to není žádná převratná vychytávka. Ale… v případě ZPS X tím plný náhled nekončí. Protože je tato funkce dostupná v modulech Správce, Editor a Vyvolat – není to jen prohlížeč – ovládací prvky dostupné jsou, byť skrytě. Stačí najet myší k okraji obrazovky, panely se vysunou, a vy můžete – v plném náhledu – snímek editovat.


Složky sofistikovaně

ZPS X má sice svůj Katalog, nicméně stále je zde dominantní klasická práce se systémovými složkami. Přestože už předchozí verze tohoto programu umožňovaly poměrně komfortní nástroje například pro způsoby řazení souborů, podzimní aktualizace přichází s novinkou, která umožňuje různá uživatelská nastavení jednotlivých složek (včetně podsložek) – nezávisle na sobě.

Na první pohled se trochu obtížně chápe využití – alespoň já jsem to tak zpočátku měl –, nicméně jakmile si funkci vyzkoušíte, možná budete nadšení. Malý příklad: Hlavní složky svých fotografií mám pojmenované podle roků – a logicky je tak chci mít i seřazené. Uvnitř nich jsou složky jednotlivých „akcí“ či projektů. Zde už nastává otázka, zdali je chci mít seřazené podle data, nebo podle názvu. Dříve to šlo pouze stejně jako nadřazená složka (tedy podle data), nicméně nyní si je klidně můžu – nezávisle na nastavení nadřazené složky – seřadit klidně podle názvu či jinak. No a samotné fotografie pak mohu řadit třeba podle datového souboru – typicky, pokud fotím RAW + JPEG, a/nebo ještě třeba fotky exportuji z RAWu do TIFFu.


Digitální fotka není jen obraz

Pojem token by se dal vysvětlit jako řetězec (slov) či možná v našem případě přesněji identifikátor. Každý fotograf ví, že v datovém souboru digitální fotografie se nenachází jen samotný obrázek, ale v hlavičkách EXIX a IPTC také mnoho dalších textových informací. S nimi umí ZPS X – a uměl i dříve – výborně pracovat jak při zobrazování v prostředí programu, tak například i při vkládání uživatelských informací do snímků. V minulých verzí se to však dělo pomocí ne příliš uživatelsky přívětivých formátovacích řetězců – které nyní nahrazují ony tokeny. Jak to funguje? Více ve videu.


Sdílení nadruhou

Sdílení je klíčové slovo dnešní doby, a tak není divu, že vývojáři brněnského Zoner software „sáhli do“ své online fotogalerie Zonerama, a přidali možnost sdílení alb. Ovšem pozor nejde o klasické sdílení, kdy vy, jakožto „majitel“ alba někomu nasdílíte své fotky. Tato funkce pracuje opačně – vy můžete jiným uživatelům Zoneramy povolit vkládání jejich fotografií do svého sdíleného alba. To se hodí!

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *