Nikon D780 podruhé… jako videozrcadlovka

Zatímco v první recenzi Nikonu D780 jsem tento přístroj zkoumal převážně jako fotoaparát, v tomto článku naopak nebude o focení snad ani čárka. Budeme se totiž zabývat jen a pouze videem. Možnost natáčet digitálními zrcadlovkami také video je v současné době samozřejmostí, takže to nemůžeme opomíjet ani na Nikonblogu. Mimochodem, věděli jste, že to byl právě Nikon, kdo jako první na světě vyrobil „videozrcadlovku“? Ano, byl to Nikon D90, který v roce 2008 zavedl do té doby neznámý pojem – DSLR video. Zlí jazykové mohou tvrdit, že zrovna v „Dé devadesátce“ nebylo video moc povedené. Budiž, dnes jsme však o dvanáct let dál a Nikon D780 dost možná startuje další historický mezník. Čtěte dále!

Testovací sestava – Nikon D780 s objektivem AF-S Nikkor 24–70 mm f/2,8E ED VR a externím mikrofonem Rode VideoMicro
Testovací sestava – Nikon D780 s objektivem AF-S Nikkor 24–70 mm f/2,8E ED VR a externím mikrofonem Rode VideoMicro


Full HD jako minimum

Nejprve se pojďme podívat na to, jak je Nikon D780 pro pořizování videí vybavený. Pro natáčení videa se využívá celá plocha fullframového snímače, ani v nejvyšším rozlišení 4K nedochází ke cropu, jak tomu bývalo u starších DSLR. Malý ořez zde ale přece jenom je – pouze však v případě, že se rozhodnete používat elektronickou stabilizaci, která obraz „cropne“ zhruba na 90 % původní plochy. Fotografickou mluvou je to jako byste místo 24mm objektivu nasadili osmadvacítku – tedy nic zásadního.

Než abych zdlouhavě vypisoval, jaké rozlišení Nikon D780 při natáčení videa podporuje, uvedu přehled dostupných kombinací velikosti obrazu a snímkové frekvence včetně maximálního datového toku:

4K UHD – 3 840 × 2 160 px
2 160/30p (max. datový tok 144 Mbit/s)
2 160/25p (144 Mbit/s)
2 160/24p (144 Mbit/s)

Full HD – 1 920 × 1 080 px
1 080/120p (max. datový tok 144 Mbit/s)
1 080/100p (144 Mbit/s)

1 080/60p (max. datový tok 56 Mbit/s | kvalita Normal: 28 Mbit/s)
1 080/50p (56 Mbit/s | kvalita Normal: 28 Mbit/s)
1 080/30p (max. datový tok 28 Mbit/s | kvalita Normal: 14 Mbit/s)
1 080/25p (28 Mbit/s | kvalita Normal: 14 Mbit/s)
1 080/24p (28 Mbit/s | kvalita Normal: 14 Mbit/s)

slowmotion 1 080/30p ×4 (max. datový tok 36 Mbit/s)
slowmotion 1 080/25p ×4 (36 Mbit/s)
slowmotion 1 080/24p ×5 (29 Mbit/s)

Určitě jste si všimli, že nejmenší rozlišení videa je Full HD, už tedy žádné HD nebo snad menší velikost videa. Ještě poznámka k „rychlým Full HD videím“ a slowmotion. Slowmotion videa jsou de facto ona „rychlá videa“ 100p nebo 120p, pouze s tím rozdílem, že jsou zpomalená už při uložení na paměťovou kartu a neobsahují zvukovou stopu. Čili klasická videa 1 080/120p nebo 1 080/100p mohou (ale nemusí) sloužit jako zdroj pro zpomalené záběry, byť natočený materiál má normální rychlost, slowmotion videa už jsou zpomalená přímo ve fotoaparátu (a bez zvuku).

U všech těchto pěti možností záznamu navíc lze pracovat pouze s FX formátem. Nasadíte-li na Nikon D780 objektiv pro DX zrcadlovku (například pokud potřebujete díky crop faktoru zúžit ohnisko), bude i tak použitá celá plocha snímače a obraz tedy bude silně vinětovat. U ostatních nastavení není při používání DX objektivů žádné omezení, fotoaparát obraz jednoduše ořízne na menší formát.

Krátká ukázka natočená v režimu slow-motion 1 080/25p ×4 
Části videa jsou zrychlené ve střižně


Přes Ninju do N-logu

Jako všechny moderní Nikony, má i D780, víceméně speciálně pro natáčení videa, v nabídce profilů Picture Control volbu FL (Ploché). Tento flat profil se mně osobně zdá u nových generací Nikonů poněkud méně plochý než předchozí, přirovnal bych ho k profilu Portrét, který byl o něco více „zploštěn“. Ale nevadí, hlavně pro natáčení kontrastních scén je i nový profil FL výborný pomocník.
Pro zvláště „kreativní“ tvůrce je k dispozici také hned 20 Creative Picture Control profilů. Názvy jako Sépiové, Denim, Neděle, Grafické, nebo třeba Sen či Pop, mluví za vše :-)

Pokud si k Nikonu D780 pořídíte ještě externí rekordér Atomos Ninja, připojený přes rozhraní HDMI, budete moci natáčet do N-logu, čili pořizovat obraz s dynamikou až 12 EV v 10bitové barevné hloubce. A kromě toho podporuje Nikon D780 – opět přes HDMI – také HDR (HLG) video nebo záznam timekódu. Natáčení RAW videa bohužel tato digitální zrcadlovka neumožňuje, můžete volit mezi formáty MOV nebo MP4.

Při pořizování videa můžete používat také funkce, které jsou běžné pro fotografii – Active D-Lighting, redukci šumu, korekci ohybu světla, a co je velmi důležité při umělém osvětlení, také redukci blikání obrazu (volby Automaticky | 50 Hz | 60 Hz).

Ukázka natáčení v režimu 2 160/25p. Picture Control FL (Ploché), barveno ve střižně


Němé filmy vyšly z módy

Zvuk je zaznamenáván buďto dvojicí interních stereofonních mikrofonů, pomocí 3,5mm konektoru je ale samozřejmě také možné připojit externí mikrofon. Zvuk je digitalizován pomocí lineární PCM modulace s vzorkovací frekvencí 44,1 kHz a rozlišením 16 bitů, kompresi zajišťuje AAC kodek. Nikon D780 umožňuje buďto automatické nebo manuální řízení zisku mikrofonu, kromě toho je zde (nepříliš účinný) elektronický protivětrný filtr, dvě možnosti frekvenční charakteristiky – Wide (široký rozsah frekvencí a Voice (rozsah pro lidský hlas), plus ještě volba atenuátor, určená pro nahrávání ve velmi hlasitém prostředí. Na jednom ze čtyř pracovních režimů displeje při natáčení videa se zobrazuje také indikace záznamu zvuku (vodorovný graf – „teploměr“)

Kromě mikrofonu můžete připojit také sluchátka pro odposlech zaznamenaného zvuku. Hlasitost sluchátkového výstupu lze nastavit samostatně, nezávisle na nastavení citlivosti mikrofonu.

Nikon D780 s externím rekordérem Atomos Ninja
Nikon D780 s externím rekordérem Atomos Ninja

Nikon D780 ve videopraxi

Hned v úvodu této části musím zvolat „Haleluja, ono to zaostřuje samo!“ Díky duálnímu autofokusu, kdy zaostřování v režimu živého náhledu je naprosto stejné jako u Nikonu Z 6, umí Nikon D780, na rozdíl od všech předchozích zrcadlovek Nikonu, naprosto plnohodnotně pracovat s autofokusem. Včetně přesné detekce tváře a detekce očí, včetně spolehlivého přeostřování v režimu AF, a to jak při pohybu fotoaparátem, tak při změně AF bodu klepnutím na displeji – při klasickém přeostření v nehybném záběru. Zde bych ale přesto měl jednu malou výhradu. V menu sice lze nastavit rychlost autofokusu v rozmezí ±5 kroků, nicméně ani nejpomalejší rychlost pro mě nebyla dost pomalá – přeostření bylo zbytečně rychlé.

Počítejte také s tím, že u zrcadlovkových objektivů typu AF-S Nikkor bude při používání autofokusu záznam rušit zvuk ostřicího motorku a celého ostřicího mechanismu, který – zvláště při ostření na krátké vzdálenosti – téměř permanentně pracuje. Například při natáčení ve městě na ulici pomůže externí mikrofon, ale v  tichém prostředí zaznamená rušení autofokusem i on, o vestavěných mikrofonech ani nemluvě. Tento neduh je eliminovaný pouze u objektivů s krokovým ostřicím motorkem čili u objektivů typu AF-P, kterých je ale bohužel pro fullframové DSLR Nikon jako šafránu.

Natáčíte-li s manuálním ostřením (nebo jste k tomu donuceni :-)), počítejte s možností aktivace focus peakingu, coby výkonného pomocníka pro tuto činnost. V menu si můžete vybrat mezi čtyřmi barvami indikace ostrých míst (červená, žlutá, modrá nebo bílá) a třemi úrovněmi citlivosti focus peakingu.

Nikon D780 s externím rekordérem Atomos Ninja
Nikon D780 s externím rekordérem Atomos Ninja

Skvělá je také možnost motorického – a naprosto plynulého – ovládání clony. Stačí si tuto funkci uživatelsky přiřadit například dvěma funkčním tlačítkům na přední stěně fotoaparátu, a pak můžete ovládat clonu i v průběhu natáčení, aniž by to bylo rušivé.

Správnou expozici lze kontrolovat pomocí reálného histogramu, zapnout si můžete také zebru – indikaci přeexponovaných míst. Výborné je, že se dá nastavit práh indikace nejvyšších jasů, a to až od hodnoty 180 (do 255 samozřejmě). Zebra bohužel nepracuje zároveň s focus peakingem, takže pokud ji budete mít zapnutou – a budete zároveň ostřit manuálně –, musíte se spolehnout na indikaci zaostření v místě ostřicího bodu (bod po zaostření svítí zeleně).

I když je to u zrcadlovek Nikonu standardem už nějakou dobu, moc se mi líbí oddělené nastavování parametrů obrazu a dalších funkcí fotoaparátu pro video a zvlášť pro fotografování. Díky tomu není třeba neustále měnit hodnoty nebo to minimálně nosit v hlavě. Jde pochopitelně pouze pro funkce, které se nastavují elektronicky. Třeba volič expozičních režimů na horní stěně fotoaparátu se vám automaticky nepootočí :-) Dobré je také, že některé funkce v Menu videosekvencí umožňují volbu „Stejné nastavení jako pro fotografování“.

Testovací sestava – Nikon D780 s objektivem AF-S Nikkor 24–70 mm f/2,8E ED VR a externím mikrofonem Rode VideoMicro
Testovací sestava – Nikon D780 s objektivem AF-S Nikkor 24–70 mm f/2,8E ED VR a externím mikrofonem Rode VideoMicro

Zrcadlovkovideofoťák

Pokud jste si při čtení první recenze Nikonu D780 nebyli úplně jistí k čemu je vlastně dobrý onen duální autofokus, jak jsem jej poněkud nepřesně nazval, pak myslím, že po přečtení tohoto článku je vám to už jasné. A není to jen autofokus à la Nikon Z 6, jsou to i další funkce a možnosti ovládání fotoaparátu při natáčení videa, které z něj dělají… nebojím se to říci – první plnohodnotnou videozrcadlovku. Nebo možná zrcadlovkovideofoťák – záleží na tom, co preferujete více – jestli focení nebo natáčení videa. Ale, uznejte sami, druhý název zní divně :-)

Nicméně já jsem spokojen, velmi spokojen! Nikon D780 skutečně představuje skvělé kombo – výbornou klasickou zrcadlovku s optickým hledáčkem, plus výbornou digitální kameru s mnoha pokročilými funkcemi a velmi kvalitním výstupem. A to jsem se ani nerozepsal (už tak je to dlouhatánské) o možnostech pořizování časosběrů nebo třeba o užitečné drobnosti, kterou je bezdrátové spouštění videozáznamu pomocí Snap Bridge. Nicméně Nikon D780 v každém případě doporučuji, nemohu jinak!

Sdílej

Jeden komentář

  1. 144MBit/s su velmi dobre datove toky! Celkovo tento tah Nikonu, ked sa mu podarilo vyhody Z rady (okrem vacsinou nevyhody EVF hladacika) implementovat do DSLR tela, je „game changer“. Konkurencia ma co zas kopirovat.. ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *