Největší z goril – Joby GorillaPod 5K Kit

Takzvané flexibilní stativy GorillaPod od firmy Joby jsou obecně vnímané nebo zařazované do kategorie ministativů či stolních stativů – byť kvůli svým ohebným nohám do značné míry představují svébytnou kategorii. Nicméně velikostně toto zařazení sedí. Tedy s výjimkou jednoho modelu. GorillaPod 5K, který jsme na Nikonblogu otestovali ve verzi 5K Kit s kulovou hlavou…

Joby GorillaPod 5K Kit | Zdroj foto Joby
Joby GorillaPod 5K Kit | Zdroj foto Joby

„Korálkové“ nohy

Koncepce stativu Joby GorillaPod 5K Kit se nijak neliší od ostatních GorillaPodů. Základ tvoří typické ohebné nohy, tvořené deseti samosvornými kulovými klouby s gumovým o-kroužkem po obvodu. U největšího modelu mají „korálky“ noh samozřejmě větší průměr než u menších modelů (o GorillaPodech 1K a 3K jsme psali zde) a vzhledem k větší kluzné ploše je také třeba vynaložit větší sílu pro jejich tvarování. Díky tomu ale zároveň lépe drží v požadované poloze, a tudíž také unesou větší zátěž. 

Výrobce udává maximální zatížení 5 kg, což je váha, které s běžným fotoaparátem hned tak nedosáhnete. Je ale důležité dodat, že nejde ani tak o zatížení, jako spíše o páku. Na stativ s ani ne 30 cm dlouhýma nohama dost dobře nemůžete dát sestavu s dlouhým teleobjektivem, protože se jednoduše bude převažovat. Nicméně já jsem jej kromě jiného testoval také s Nikonem Z 7II s nasazenou Plenou čili skvělým portrétním objektivem NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena – což je řekněme středně dlouhý teleobjektiv (délka objektivu 140 mm, celková hmotnost sestavy 1,7 kg) – a GorillaPod 5K Kit byl stabilní.

Porovnání GorillaPodu 1K (s Nikonem Z 50 a objektivem 12–28 mm) a GorillaPodu 5K Kit (Nikon Z 7II + Plena)
Porovnání GorillaPodu 1K (s Nikonem Z 50 a objektivem 12–28 mm) a GorillaPodu 5K Kit (Nikon Z 7II + Plena)

To stejné platí pro specifikum tohoto stativu – možnost upevnit jej na rozličné předměty. Jak už jsem uvedl,„zkroucené“ nohy si spolehlivě drží svůj tvar, takže nemusíte mít obavy ani těžkou fotografickou sestavu umístit na nejrůznější dostupná místa a předměty. Samozřejmě, že u tohoto typu stativu nelze očekávat „betonovou“ tuhost, takže exponovat je ideální bezdrátově přes Snap Bridge.

Joby GorillaPod 5K Kit + Nikon Z 7II a NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena
Joby GorillaPod 5K Kit + Nikon Z 7II a NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena
Joby GorillaPod 5K Kit + Nikon Z 7II a NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena
Joby GorillaPod 5K Kit + Nikon Z 7II a NIKKOR Z 135 mm f/1,8 S Plena

Hlava na jedničku

Kulovou hlavu, která je dodávaná v 5K Kitu, je třeba jen pochválit. Již na první pohled je vidět precizní dílenské zpracování a tomu také odpovídá funkčnost – aretace spolehlivě drží hlavu ve zvolené poloze, aniž byste museli šroub utahovat nadměrnou silou. Hodí se také samostatné panorámování. Rychloupínací destička je kompatibilní se standardem Arca Swiss. Samotná stativová hlava není pevnou součástí kitu (jako např. u GorillaPodu 1K), takže ji v případě potřeby lze nahradit hlavou jinou (upevnění běžným 1/4″ závitem s redukcí na 3/8″).

Joby GorillaPod 5K Kit | Zdroj foto Joby
Joby GorillaPod 5K Kit | Zdroj foto Joby

Stativové dilema

Všechno, co již bylo uvedeno, zní až podezřele moc dobře :-) Kde se skrývá příslovečný háček, je-li nějaký? V tom, s čím je třeba tak trochu logicky počítat – ve velikosti a váze. Zatímco „běžné“ GorillaPody jsou víceméně kapesní stativy, model 5K Kit je už s celkovou délkou 37 cm, o třičtvrtě kilové hmotnosti ani nemluvě, přece jenom „kousek“ fotografického příslušenství. Jak se k němu tedy „postavit“?

Je to vcelku jednoduché: Žádný GorillaPod, ani tento velký model, neaspiruje na pozici hlavního stativu. Vždycky jsou to doplňky k běžnému stativu a vzhledem ke konstrukci těchto tripodů jde navíc o řešení pro takříkajíc speciální situace. Jdu-li na krátkou podvečerní procházku do lesa s foťákem a jedním objektivem, obvykle se mi nechce nosit „normální“ stativ. GorillaPod 5K Kit, přestože je ve své kategorii velký, však vždycky unesu. I s malým a lehkým fotoaparátem, jako je třeba Nikon Z 50, můžu například použít málo světelný teleobjektiv NIKKOR Z DX 50–250 mm, který je sice lehký, ale úhel záběru už představuje „velkou páku“. Navíc nikde není napsáno, že GorillaPody je nutné používat jen pro fotoaparáty. Skvěle poslouží také například jako držák externího blesku či jiného příslušenství.

Co si o Joby GorillaPodu 5K Kit myslíte vy? Zdá se vám už příliš „přerostlý“, nebo by se vám naopak takový pomocník hodil?

Technická data a ceny

(ceny 02/2024)

GorillaPod 5K PRO Kit
rozměry (složený): 6,6 × 6,5 × 38,5 cm
hmotnost: 740 g
nosnost: 5 kg
cena: 4 790 Kč (v době vydání tohoto článku akční cena od 2 990 Kč)

Zdroj: Stedis.cz

Sdílej

Jeden komentář

  1. Má to jeden problém, ty spoje buď praskají a nebo se ochodí a pak je to k vzteku s půlkilovým foťákem. Moc rozumně do opravit, zafixovatnejde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *