Mimochodem: Kotvičková mánie Peak Designu

Nedávno na mě ve výpisu čtenosti článků Nikonblogu vykoukl úplně nejstarší text o Peak Designu a nebylo to nic jiného než test prvních popruhů Cuff a Leash. Článek je z poloviny roku 2014, nicméně tyto produkty byly na trhu už o rok dříve. Je to tedy 10 let od vzniku popruhů na fotoaparáty, jejichž spojovací prvek – a to tak, že obrazně i doslova – tvoří tzv. kotvičky, názvoslovím Peak Designu – Anchor Links (dříve Micro Anchor)…

Dvougramová kotva

Popruhy na fotoaparáty jsou s námi od té doby, co se foťáky staly jakž takž přenositelnými (před tím byly potřeba spíše stěhovací pásy :-)). Jeden by si řekl, že na takové věci není co vylepšit, ale různých pokusů už bylo mnoho. Jedním z cílů, proč popruh upgradovat, byla možnost jeho rychlého nasazování a odnímání z fotoaparátu. Je docela s podivem, že řešení, které se nabízelo nejvíce – pomocí karabinek – se nikdy zrovna moc neujalo. Ano, takové popruhy se stále vyrábí, nicméně u fotografů je vídám velmi zřídka. Na rozdíl od popruhů značky Peak Design…

První verze kotviček Anchor Links
První verze kotviček Anchor Links

Kluci z Peak Designu dali hlavy dohromady a pravděpodobně si řekli, že „to, co zůstane na foťáku“ po odejmutí popruhu, musí být malé, lehké, nenápadné. Zkrátka aby to nepřekáželo a nemuselo se sundávat. Zároveň je třeba zachovat rychlou „montáž“ a „demontáž“, samozřejmě bez použití jakéhokoliv nářadí či pomůcek. Vznikly tedy dnes již asi všem známé kotvičky a kotvičkové popruhy.

Plastové kolečko o průměru 17 mm s krátkou smyčkou z pevného lanka – vše o hmotnosti dva gramy – sice kotvu nijak nepřipomíná, ale zadání splňuje bezezbytku. I když popruh z foťáku sundáte, kotvičky, které na něm zůstanou, nijak nepřekáží. A i kdyby snad ano, jejich „demontáž“ je otázkou několika sekund práce. Což samozřejmě platí také o nasazení. Nacvaknutí samotného popruhu je pak ještě kratší „operací“. Jednoduchá řešení mívají úspěch a kotvičkové popruhy Peak Designu jsou toho krásným příkladem – fungují bezvadně.

Pokud jste se ještě s kotvičkovými popruhy nesetkali, respektive právě nyní se s nimi setkáváte poprvé, mohla by vás zarazit jistá subtilnost tohoto technického řešení. Netestoval jsem to, avšak Peak Design uvádí nosnost jedné kotvičky minimálně 90 kg. Kolik je to maximálně, raději ani nechci vědět :-) Každopádně za těch téměř deset let, co popruhy Peak Designu používám, se mi nikdy nestalo, že by se snad kotvička přetrhla nebo jinak poškodila.

Čtyři verze kotviček Anchor Link
Čtyři verze kotviček Anchor Link

Ano, Peak Design své Anchor Links několikrát upgradoval – a u třetí verze s tenkou smyčkou narazil na menší odpor uživatelů (viz náš článek) – ale vše funguje dál ke spokojenosti stovek tisíc fotografů. 

Nejen na foťáky

Peak Design si vcelku pochopitelně nenechal kotvičky pouze pro popruhy na fotoaparáty, ale snaží se je využívat také u další produktů své značky. Už jsem to na Nikonblogu psal – miluju poutko na klíče u brašen a batohů Peak Designu :-) Žádný přívěsek na klíčích mi nevydržel tak dlouho, jako kotvička Anchor Link.

Vtipnou vychytávkou je úvazek v jedné z bočních kapes s připojenou spojkou Anchor Links, na nějž můžete pomocí PeakDesignovské kotvičky připojit klíče, vstupní kartu do firmy, fotopas…
Vtipnou vychytávkou je úvazek v jedné z bočních kapes s připojenou spojkou Anchor Links, na nějž můžete pomocí PeakDesignovské kotvičky připojit klíče, vstupní kartu do firmy, fotopas…

Díky smyčce, kterou lze provléknout v podstatě jakýmkoliv očkem, však lze kotvičky použít v mnoha delších případech. Na popruhu od Peak Designu můžete nosit skoro libovolnou brašničku či pouzdro (například Field Pouch), stativ a další příslušenství, bez kterého se neobejdete. Výrobce nezapomněl na poutko pro kotvičky ani u svých pouzder na smartphony – takže fantazii se skutečně meze nekladou.

Kotvičky sluší i „starému analogovému železu“. A na klíčích rozhodně také nepřekáží :-)
Kotvičky sluší i „starému analogovému železu“. A na klíčích rozhodně také nepřekáží :-)

Co dodat? Deset let je dost dlouhá doba na to, aby bylo možné suše konstatovat: kotvičky, aka Anchor Links, byly a jsou stále skutečným majstrštykem Peak Designu. Ve vší úctě k ostatním jeho výborným produktům – tohle se, alespoň z mého pohledu, povedlo ze všeho nejvíc. 

Co si o kotvičkové mánii myslíte vy? Budeme rádi, když nám svůj názor, ať bude jakýkoliv, napíšete do komentářů pod článkem.

Další články o produktech Peak Design na Nikonblogu

Sdílej

4 komentáře

  1. Mám popruh Peak Design teprve tři měsíce a málokdy je něco o čem bych prohlásila, že to prostě nemá chybu. Tenhle systém ji opravdu nemá. Když jsem popruh poprvé připojovala k foťáku tak s určitou skepsí, že to nemůže dlouho vydržet a za měsíc se to utrhne. Často fotím venku v přírodě z ruky a nebo i ze stativu a nebo ze stativu z nadhledu a potřebuju, aby se mi popruh nemotal před objektiv. Jasně při focení z ruky si můžu namotat popruh na ruku, ale je to otravné. Takhle si odepnu rychle a jednoduše foťák od popruhu a popruh si nechám na krku. Pak zas foťák jednoduše cvaknu zpátky a on se vlastní vahou krásně spolehlivě docvakne až nadoraz nemusím mít strach, že bych ho z nepozornosti špatně zajistila.

  2. Mně osobně ty kotvičky pak strašně štvou, když nepoužívám popruh. Většinou fotim bez popruhů, když už potřebuji, tak jedu s popruhama do stativovýho závitu.
    Jinak ale PD má ty produkty kvalitní, o tom žádná.

  3. Snad dva roky jsem po tom popruhu pokukoval a teď si již několik let říkám proč mi to tak dlouho trvalo :) Mě na něm hlavně baví to jednoduché nastavení délky. To je naprosto geniální. A taky samotná délka. Rád nosím foťák jako cross body bag 😁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *