Lenka Hatašová a AI představují: Kalendář Proměny fantazie 2024 nadace Archa Chantal

Není třeba příliš připomínat, že umělá inteligence, známá pod zkratkou AI (Artificial Intelligence) je v poslední době hodně diskutovaným tématem, které vyvolává různé emoce také ve fotografii. Zatímco většina příznivců fotografie se k AI staví spíše negativně, dokonce se ozývají hlasy, že „fotografové nebudou mít co jíst“, najdou se i tací, kteří v umělé inteligenci hledají příležitost ke smysluplnému využití ve své tvorbě. Fotografka Lenka Hatašová si to vyzkoušela na kalendáři Proměny fantazie 2024 pro nadaci Archa Chantal…

Proměny fantazie 2024

AI jako pozitivní výzva

Pokud si otevřete web nadace Archa Chantal a v něm stránku kalendáře pro příští rok, v popisu najdete mimo jiné tato slova autorky fotografií Lenky Hatašové:

„Rokem 2024 začne pro populární kalendář Proměny nová etapa – vymyslela jsem pojetí fotografií, které bude pro fanoušky Proměn velké překvapení. Název jsme rozšířili o slovo Fantazie, a já jsem tu svou rozjela na plné obrátky, abych zobrazila 12 osobností tak, jak je ještě nikdo neviděl. A protože i ve fotografii se nacházíme na počátku nové epochy, nebude u tohoto majstrštyku chybět samozřejmě ani umělá inteligence.“

Umělá inteligence nemusí nutně vytvářet celé fotografické obrazy. Může generovat jenom jejich části, které pak slouží k vytvoření celku, kombinovaného s reálnou fotografií. Asi taková byla myšlenka Lenky Hatašové, jež se pro kalendář Proměny fantazie 2024 rozhodla vytvořit sérii fantaskních portrétů známých osobností.

Lenka Hatašová s Lucií Výbornou a vizážistou Zdeňkem Fenclem
Lenka Hatašová s Lucií Výbornou a vizážistou Zdeňkem Fenclem

Obrazy v kalendáři jsou tak fotografickou koláží či montáží skutečných portrétů s pozadím, které po zadání specifických příkazů vygenerovala umělá inteligence. Lenka Hatašová tuto práci nazývá fotografickou syntézou a říká k tomu:

„Poprvé v životě jsem zažila, že moje fantazie, která je téměř bezbřehá, se takhle dokáže zhmotnit… To, co dokážou třeba malíři, nám ve fotografii do takové míry doposud umožněno nebylo. Pro mě je to – co se týče fotografického oboru – přelomová událost. AI nevidím jako hrozbu, v naší fotografické branži to může být i obrovský pomocník.

Všechny ty obrazy jsou vlastně moje fantazie. Při zadávání příkazů pro AI je velmi důležité, jaká slova používáte, hodně záleží také na jejich skladbě i posloupnosti. Eliminujete tak nahodilost tvorby obrazu a naopak umělou inteligenci ‚tlačíte‘ do realizace své vlastní představy. Tím se z AI stává tvůrčí nástroj.

Na každou fotografii, která je v kalendáři, padlo třeba sto pokusů o vytvoření obrazů vygenerovaných AI. Byla to práce na několik měsíců. Někdy se ještě tyto ‚meziprodukty‘ editovaly, takže každý z nich je originál, který už nejde znovu zopakovat.“

Exkluzivně pro Nikonblog.cz – nepoužité fotografie

Známé osobnosti pro dobrou věc

Modelem pro kalendář Proměny fantazie 2024 stáli Marek Lambora, Taťjana Medvecká, Zdeněk Pohlreich, Elizaveta Maximová, Dana Drábová, Lucie Výborná, Marie Rottrová, Pavel Zedníček, Tereza Kostková, Vašek Noid Bárta, Karel Kovy Kovář a Chantal Poullain.

Výtěžek z prodeje kalendářů je určený na realizaci projektů nadace Archa Chantal, tedy skutečné proměny dětských oddělení českých nemocnic v útulnější prostory, pozitivně působící na psychiku nemocných dětí.

Kalendář Proměny fantazie 2024 můžete zakoupit zde

Ředitelka nadace Archa Chantal Lenka Šebelová v tiskárně TISKAP nad prvními archy kalendáře
Ředitelka nadace Archa Chantal Lenka Šebelová v tiskárně TISKAP nad prvními archy kalendáře

Kalendář Proměny fantazie 2024

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *