Kresba pohybem v posledním kole Fotky Nikonblogu 2023 

Máme tu podzim, a než se nadějeme, nastane zima. Čas krátkých dnů a dlouhých nocí. A dlouhých expozic. Dokonce delších než obvykle používáme. Tedy hlavně pro ty z vás, kteří se zúčastní posledního kola soutěže Fotka Nikonblogu na téma Kresba pohybem. Protože pohyb se na statickém obrázku, kterým fotografie jaksi z podstaty je, dá zachytit pouze dlouhým časem čili rozmazaně…

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková

Pohyb jinak

Abych byl přesný – pohyb se dá samozřejmě také zmrazit krátkým časem – a pořád to bude zachycený pohyb. Nicméně menší či větší rozmazání dá snímku, hezky nečesky řečeno… drajv. Šťávu, dynamiku, oživení či ozvláštnění. Ostatně pokud „grabnete“ jeden snímek zachyceného pohybu z videa o běžném frameratu 24–30 sn./s, natočeného správným filmařským časem, tedy polovinou převrácené hodnoty snímkové frekvence (1/50 až 1/60 s), zjistíte, že i zde je na jednotlivých snímcích pohyb rozmazaný. (Více o této problematice náš článek zde.) Tudíž bude-li vám někdo tvrdit, že na fotce musí být vše ostré, nevěřte mu, není to tak. A to je také základní premisa 6. kola Fotky Nikonblogu s tématem:


Kresba pohybem


Omlouvám se, ale musím to celé upřesnit ještě jednou. Pohybového rozmazání se na fotografii samozřejmě dá docílit také pohybem fotoaparátu, snímajícím klidně krátkým nebo řekněme normálním časem. Ano, mám na mysli techniku sledování pohyblivého objektu neboli panning – kdy onen „šmírovaný“ objekt je zachycený ostře, ale pozadí je rozostřené právě pohybem fotoaparátu. Uff… snad už je to všechno :-)

Foto Paolo Feser, Unsplash.com
Foto Paolo FeserUnsplash.com

Každopádně v posledním kole Fotky Nikonblogu roku 2023 po vás budeme chtít právě fotografie, které pomocí neostrosti – ať už dílčí nebo celkové, ať už docílené jakýmkoliv způsobem – kreslí pohybem. Lhostejno, jestli budou barevné nebo černobílé, zdali budou zachycovat lidi, auta, budovy či cokoliv jiného, jen by na nich měl být neostrostí vykreslený pohyb. Ani ten by samozřejmě neměl být samoúčelný, ale souznít s celkovým podáním snímku. Ale to už z naší soutěže znáte. Nechceme fotky pro efekt, ale obrazy, které mají co říct. A my zase víme, že vy to umíte :-)

Postup známý

Toto už sice znáte také, ale pro jistotu: své fotografie vkládejte jako komentáře k příslušnému příspěvku na facebookové stránce Nikon. Soutěží se s jednotlivými fotografiemi, ale můžete se účastnit s až pěti snímky. Máte na to jako obvykle dva měsíce, abychom pak my na konci roku (či spíše na začátku roku 2024) vybrali tři nejlepší fotografie tohoto kola, jejichž autoři od společnosti Nikon obdrží pozornost v podobě praktické škrabky na okna.

Výhra pro autory tří nejlepších fotografií 6. kola Fotky Nikonblogu
Výhra pro autory tří nejlepších fotografií 6. kola Fotky Nikonblogu

A co víc… autoři tří oceněných fotografií postoupí do finálního souboje o hlavní cenu Fotky Nikonblogu 2023: Nikon Z fc s objektivem NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE. Poslední kolo je tedy zároveň i poslední příležitostí, jak se do celoročního finále dostat (pokud už své „místo“ jakožto výherce některého z předchozích kol nemáte jisté). Jestli této příležitosti využijete, záleží jen na vás. Já věřím, že ano :-)

Tak do toho! My se už nyní těšíme na vaše pohybové fotografie.

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková

Podrobná pravidla soutěže Fotka Nikonblogu 2023 najdete zde

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *