Zonerama. Online fotogalerie k pohledání…

Myslím, že drtivá většina fotografů se svým dílem ráda pochlubí – čili ukazuje své fotografie ostatním lidem. Asi jsou tací, kteří fotí jen „do šuplíku“, ale zřejmě jich bude naprosté minimum. Všichni víme, že roli výstavní síně 21. století převzal internet. Můžete si o tom myslet své, ale tak to prostě je. Obrovskou celosvětovou online fotogalerií jsou pak sociální sítě. Psal jsem o tom před lety v článku O focení do šuplíku, které vymřelo. Jenže… jako všechno, mají i „socky“ svá omezení. Co to zkusit jinak?

Když jde o kvalitu

Sociální sítě mají při všech svých přednostech pro fotografy jednu z mého pohledu hodně velkou nevýhodu – fotografie jsou malé a necitlivě komprimované čili technicky nekvalitní. Když například na Facebook vložíte snímek o větším rozlišení (aktuálně větším než 2 048 px delší strana), který je komprimovaný tak, aby neutrpěla kvalita, Facebook ho zmenší a „stlačí“ k horšímu. A smaže EXIF i IPTC data. Nelze se tomu divit. Při tak obrovském množství fotografií, které sem každou sekundu uživatelé vkládají, musí provozovatel zajistit rozumný datový objem.

Jenže já – a mnoho jiných fotografů –, kteří se s každým snímkem doslova „pipláme“, to těžko neseme. Když už se svými fotografiemi chceme pochlubit, rádi bychom je ukazovali v dobré kvalitě. Často tak slyším: „Pošli mi to mailem, Facebook to zmrví.“ Nic ve zlém, ale mailování fotek coby forma prezentace, není úplně elegantní řešení. Tím jsou naopak online fotogalerie. Pro tento článek jsem zvolil tuzemskou Zoneramu a mám k tomu několik dobrých důvodů. Pochopíte sami v dalším textu.

Zonerama. Online fotogalerie k pohledání…


Vystavte své fotky zdarma a bez limitů

Tak zní slogan Zoneramy. Všichni víme, že slovo zdarma bohužel mívá v dnešní době více podob. Například zdarma, ale…, kdy zdarma je například prostor XY GB a větší už je placený. Jak je to v případě Zoneramy?

Online fotogalerie bez omezení
Zonerama nemá žádný datový limit, ani žádnou placenou variantu. Slogan nelže.

„Nesahá“ na fotky
Snímky nejsou při nahrávání na Zoneramu nijak upravované. Dáte-li sem fotky v plném rozlišení, v plném rozlišení zůstanou, stejně, jako se nezmění jejich komprese. Jediné omezení je v barevném prostoru, kdy Zonerama pracuje pouze v prostoru sRGB. Vložíte-li fotky například v Adobe RGB, Zonerama je konvertuje do sRGB.

Podpora nových formátů
Zonerama umožňuje kromě obligátního JPEG nahrávat snímky ve formátu HEIC (HEIF, HIF) či AVIF. Zároveň ale neumí pracovat s formátem WebP nebo s tradičními TIFF či PNG.

Podpora RAWů
Na Zoneramu můžete nahrávat surové RAWy – aplikace je díky propojení s enginem ZPS X dokáže zobrazit.
Tato funkce má však malé úskalí – RAWy lze uploadovat pouze z webového rozhraní. Při nahrávání přes ZPS X se automaticky konvertují na formát JPEG. Nahrávání RAWů je také přístupné pouze pro uživatele Zonerama Premium (viz dále). Pro přesnost – nahrávání RAWů je dostupné i v základní variantě, ale Zonerama RAWy konvertuje do JPEG.

Podpora HDR
Je-li váš hardware kompatibilní s 10bitovým HDR, můžete si zobrazení HDR užívat také v Zoneramě.

Podpora videa
Zonerama umožňuje nahrávat – a samozřejmě také přehrávat – i video. Zde jsou jistá omezení: maximální rozlišení 3840 × 2160 px (4K), datový tok: 25 Mb/s, kodek: H.264, AV1; maximální délka videa 5 minut (počet videí není omezený). Uživatelé s aktivní licencí programu ZPS X mohou nahrávat videa s neomezenou délkou.

Propojení se ZPS X
Možná to víte, možná ne, Zonerama je služba, kterou poskytuje brněnská společnost Zoner, produkující také známý software „Zoner“, jak bývá běžně nazývaná aplikace Zoner Photo Studio X. Propojení desktopové aplikace ZPS X s onlinovou Zoneramou se tedy vysloveně nabízí – a také funguje. K Zoneramě se skrz ZPS X přistupuje jednoduše jako k běžné složce.

Přístup k Zoneramě z programu Zoner Photo Studio X
Přístup k Zoneramě z programu Zoner Photo Studio X

Majitelé licence na ZPS X se zároveň stávají uživateli Zonerama Premium, díky čemuž dostávají několik výhod navíc:

  • vkládání RAWů (bez konverze – viz výše)
  • neomezená délka videí
  • možnost vložení galerie Zonerama na vlastní web
  • nezobrazují se reklamy


V počítači i na mobilu

Zonerama je pochopitelně jakožto online galerie webová aplikace. Mobilní appka neexistuje, což ale nijak nebrání práci ve webovém prohlížeči, stejně jako lze fotky z mobilu do Zoneramy také nahrávat. Rozhraní je navržené přehledně a je dobře designované, tak proč další aplikaci?

Struktura galerie je jednoduchá. Každý uživatel má ve svém účtu možnost vytvářet vlastní alba, která mohou být veřejná nebo soukromá (zaheslovaná). Lze také pracovat se skrytými alby, která na vašem profilu jiný divák nevidí.

Možnosti alb v Zoneramě
Možnosti alb v Zoneramě

Své fotografie můžete ostatním umožnit stahovat (samozřejmě v plné kvalitě), stejně jako tuto funkci lze zakázat. Podobně je možné zakázat nebo povolit zobrazování popisků a metadat, skrýt filtrování fotografií nebo je označit textovým vodoznakem.

Zasíťováno dostatečně

Pokud jste závislí na lajcích a jiném hodnocení sociálních sítí, samotná Zonerama vás asi moc neuspokojí. Fotografie nejde komentovat, pouze u každého snímku najdete tlačítko Oblíbit. Ovšem oblibovat mohou jeden druhého pouze přihlášení uživatelé Zoneramy. Pokud byste chtěli nějaký snímek takto označit jako běžný uživatel bez účtu na Zoneramě (společného se ZPS X), aplikace vám zobrazí následující hlášku:

Nicméně klasickému sdílení na sociálních sítích nic nebrání – jednotlivé fotografie nebo třeba celá alba můžete obvyklým způsobem sdílet na Facebooku či Twitteru (dnes síť X), případně mailem nebo jinak pomocí přímého odkazu.

Zonerama však nabízí ještě zajímavou funkci Sdílené album. Pomocí ní můžete zpřístupnit svá stávající alba (nebo pro tento účel vytvořit nové /prázdné/) jiným lidem k nahrávání jejich fotografií. V tomto případě nemusí mít sdílející uživatel ani účet Zoneramy, fotky zkrátka může uploadovat do vašeho alba kdokoliv, komu pošlete link a heslo. To se může hodit.

Stejně tak se může hodit, zejména pro profesionální fotografy nebo autory, kteří fotí zakázky, možnost tzv. Klientského výběru. Pokud z jakéhokoliv důvodu dáváte klientům (ale třeba také přátelům, rodině…) vybrat z celého alba fotografií například ty, které se pak budou tisknout, usnadníte jim to – a sobě také – právě pomocí funkce Klientský výběr. Ta nedělá nic jiného, než jednoduše umožňuje vybrané fotografie rychle označit – viz video Zoneru.

Výborně a česky

Zejména pro našince má Zonerama ještě jednu (pro někoho možná zanedbatelnou, pro jiného skoro zásadní) výhodu: rozhraní je v češtině…

Tak co vy na to? Líbí se vám Zonerama? Vyzkoušíte ji, nebo ji už používáte? A jaké s ní máte zkušenosti? Dejte nám, prosím, vědět v komentářích pod článkem.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *