Nové letní Coolpixy. A navíc přichází Android

[indizar:0,]

Nikon dnes představuje čtyři coolpixové novinky – a ne ledajaké! Bohatou rodinu rozšiřuje profikompakt Coolpix P7700, poprvé v historii model s operačním systémem Android – Coolpix S800c, „mikromodel“ – jeden z nejmenších fotoaparátů na světě – Coolpix S01 a dvanáctinásobný stylový zoom v kompaktním provedení Coolpix S6400.

Kapitoly článku

[chapters]


Coolpix P7700 – černý profík

Coolpix P7700 je mezi dnes uvedenými novinkami nejvyspělejším kompaktem – výrobce jej stvořil tak, aby mohl být pravou rukou pro majitele zrcadlovek. Jeho stabilizovaný objektiv s 7,1× zoomem má výbornou světelnost F2,0–4 a obrazový snímač CMOS vykazuje 12Mpx rozlišení.
Budete si moci dopřát pohodlný úchop díky pogumovanému gripu, nechybí sáňky na externí blesk, konektor na připojení externího mikrofonou, a pro snadné ovládání je k dispozici velké množství ovladačů přímé volby, včetně tzv. analogových voličů.

Řada P znala doposud výhody výklopného displeje, nyní je však nově umístěn na otočném kloubu. Pro úplnost: má 3“ úhlopříčku a skvělé rozlišení 921 000 pixelů.

Technické parametry Coolpixu P7700 najdete zde
Doporučená prodejní cena Coolpixu P7700: 12 490 Kč
Coolpix S800c – můj přítel Android

Bylo jen otázkou času, který výrobce se k tomu odhodlá – a vyhrál Nikon. Přivedl na svět první fotoaparát, který opatřil systémem Android a bezdrátovou sítí Wi-Fi, což je jízdenka do sítě internet. Tomuto spojení je samozřejmě podřízeno celkové ovládání fotoaparátu, a je jisté, že vzbudí pozornost především u mladé generace uživatelů.

Přístroj má „coolpixový“ stylový vzhled, objektiv s 10násobným zoomem (nejširší ohnisko 25 mm) a 16megapixelový CMOS snímač. Na zadní stěnu se vměstnal 3,5“ dotykový OLED displej s 819 tisíci pixely. K dalším vlastnostem patří modul GPS, Full HD video se stereozvukem či více než 2GB interní paměť doplněná slotem pro SD kartu.

První dojem čtěte v následující kapitole.

Technické parametry Coolpixu S800c najdete zde
Doporučená prodejní cena Coolpixu S800c: 9 490 Kč
Coolpix S01 – fototrpaslík s videem

Můžeme to říct bez oklik – takhle malý funkční fotoaparát hned tak neuvidíte. Každý výrobce chce něčím zaujmout až šokovat, v případě tohoto modelu Nikon vsadil na miniaturní rozměry. Expoziční automat má trojnásobný optický zoom, 10Mpx CCD čip a na zadní stěnu se i přes malou velikost vměstnal 2,5“ displej, jak jinak než dotykový.

Neotřelou záležitostí je pevně zabudovaný akumulátor, jenž se nabíjí prostřednictvím USB kabelu. Druhou zajímavostí je velká interní paměť s kapacitou 7,3 GB, snímky a videosekvence (maximálně v HD kvalitě) z foťáku opět přenesete do počítače přes USB.
Ke správnému módnímu doplňku rozhodně patří barevné spektrum – na výběr máte pět možností.

První dojem čtěte v následující kapitole.

Technické parametry Coolpixu S01 najdete zde
Doporučená prodejní cena Coolpixu S01: 3 790 Kč
Coolpix S6400 – hraní s efekty

Model S6400 je typickým zástupcem fotoaparátu, který můžete vzít kamkoli s sebou – je jednoduchým automatem, velikostí padne do ruky, přiměřeně štíhlý a vybrat si můžete podle sympatií z pěti barevných košilek. Splňuje „lidovou“ představu, že s ním díky širokému rozsahu ohniskových vzdáleností (12× zoom, 25–350 mm) pořídíte v podstatě jakýkoli motiv. Kromě toho je vybaven velkou 3palcovou obrazovkou s dotykovým ovládáním. A má více než dostatečné rozlišení – rovných 16Mpx.

Výrobce si v nové sérii potrpí na dostatek možností, aby si uživatel mohl se snímky pohrát – v menu tohoto přístroje najdete 19 různých efektů, které můžete aplikovat na již vyfocený snímek. Nemůže chybět video ve Full HD (1 920 × 1 080 px), samozřejmě se stereozvukem.

Technické parametry Coolpixu P6400 najdete zde
Doporučená prodejní cena Coolpixu S6400: 5 790 Kč
Nové produkty ve fotografiích

Kapitoly článku

[chapters]



[chapter:Z první ruky – Petr Lindner o Coolpixu S01 a S800c]

„Nula jednička“ je mazlík, to se nedá upřít – menší fotoaparát jsem ve své kariéře ještě nezažil. Nutně musí následovat otázka, k čemu je to vlastně dobré. Ta velikost, či spíše malost. Osobně se domnívám, že Nikon chtěl především vytvořit specialitku, kterou se bude odlišovat před veškerou konkurencí.

Je to malý výstřelek mezi těmi všemi přísně vážnými – a nebudeme si nic namlouvat – občas také trochu nudnými fotoaparáty. Více než foťákem je Coolpix S01 spíše módním doplňkem, přívěskem na krk, společenským „oslňovadlem“ – to vše ale při zachování funkčnosti desetimegapixelového kompaktu s trojnásobným zoomem.

V mužské dlani se S01 celý schová
V mužské dlani se S01 celý schová

Nikon Coolpix S01 je obyčejný kompaktní automat – to je v této třídě zcela běžné. Mě zaujalo konstrukční řešení akumulátoru a paměťového média. Obojí je pevně zabudované, nevýměnné, „obsluhované “ jedním USB kabelem. Nepotřebujete žádnou nabíječku, tedy další zařízení v tomto případě stejně velké (možná větší) jako fotoaparát, kartu nikdy neztratíte nebo nezapomenete ve čtečce. Sedm gigabajtů vestavěné paměti je přesně tak akorát pro přístroj s desetimegapixelovým rozlišením fotografií a videem 720p s kódováním H264 a monofonním zvukem. Není to ani málo, ani zbytečně moc.

Škoda jen, že Nikon nepoužil standardní mikroUSB konektor, který je zaměnitelný například s moderními smartphony
Škoda jen, že Nikon nepoužil standardní mikroUSB konektor, který je zaměnitelný například s moderními smartphony
Tady Android, jak mě slyšíte (tedy spíše vidíte)?

Jestliže Coolpix S01 pravděpodobně nikdo neočekával, tak o modelu S800c si internetová média šuškala už nějaký ten čas před dnešním vypršením informačního embarga Nikonu. Bodejť ne, první fotoaparát na světě, který pohání upravený operační systém Android, nutně přitahuje pozornost.

Z přední strany fotoaparát, zezadu „smartphone bez GSM modulu“ s Androidem (předprodukční vzorek měl verzi 2.3.3) – tak by se dal velmi zjednodušeně Coolpix S800c charakterizovat. Uživatel má tedy k dispozici kompaktní digitál s desetinásobným zoomem a 16Mpx CMOS snímačem a k tomu plnohodnotný operační systém Android s Wi-Fi konektivitou, doplněnou Bluetooth nebo třeba GPS přijímačem.

Nebudu moc přehánět, když suše konstatuji, že běžný uživatel se s takovýmto fotoaparátem zcela obejde bez počítače. Pro komunikaci s vnějším světem stačí Wi-Fi síť, potřebné operace s fotografiemi a videem obstarají programy pro Android. Pořízené záznamy majitel této sestavy zpracuje na – podotýkám z vlastní zkušenosti – vynikajícím 3,5palcovém displeji s VGA rozlišením, který je limitován opravdu pouze danou velikostí.

Mám jen malou obavu, že se vyskytne pár jedinců, kterým zde bude chybět ještě GSM modul. Uvidíme, to ukáže čas. Nyní je nad slunce jasné, že Nikon je první, kdo přichází na trh s fotoaparátem „poháněným“ operačním systémem Android.

Kapitoly článku

[chapters]



Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *