Nikon Z 6III na scéně. A ve velkém stylu!

Po tom, co Nikon udělal docela velkou „mezeru“ mezi modely Z6 II, Z 7II a novými Z 8 a Z 9, logicky bylo potřeba ji „něčím“ vyplnit. Ono „něco“ právě nyní přichází a je jím nový Nikon Z 6III. Pro někoho je to možná trochu překvapení, protože třeba čekal úplně nový model Zetka. Nicméně třetí generace Nikonu Z 6III rozhodně není jenom nějakým povinným upgradem. Z 6III tu „mezeru“ vyplňuje skutečně dokonale…

Nikon Z 6III


Zaměřený na rychlost

V těle, které se skoro neliší od prvních dvou Zet šestek najdete opět fullframový 24Mpx snímač, ovšem pozor – jde o hybridní stacked CMOS. V praxi to znamená, že nejde o model bez mechanické závěrky, jako u Nikonů Z 8 a Z 9, nicméně rychlosti obecně tento snímač, spolu s obrazovým procesorem EXPEED 7 (tedy stejným jako Z 8 a Z 9) přispívá značně. Nový Nikon Z 6III je stejně rychlý jako Z 8 a Z 9 – 20 sn./s v RAWu, 60 sn./ v JPEGu nebo 120 sn./s v DX formátu. Dostupná je také funkce Pre-Release Capture, plus Pixel Shift pro „skládané“ snímky.

Ve videu své větší bratry Nikon Z 6III v jistém smyslu i předčí. Nedosahuje sice rozlišení 8K, ale „jen“ 6K/60p, nicméně ve 4K dokáže natáčet snímkovou frekvencí až 240 sn./s. Stejně jako u Z 8 je dostupné RAW video s ukládáním na paměťovou kartu.

Snímač je vybavený redukcí vibrací orientovanou na zaostřovací pole (stabilizuje oblast v okolí aktivního zaostřovacího pole) s účinností až 8 EV.

Nikon Z 6III
Nikon Z 6III

Videomaker každým coulem

U Nikonu Z 6III nelze přehlédnout jistou orientaci na video. O základních parametrech už řeč byla, k tomu se pak přidává zadní displej na kloubovém uchycení a zcela přepracovaný špičkový elektronický hledáček. EVF má rozlišení 5 670 tisíc obrazových bodů s obnovovací frekvencí 60 sn./s a jasem 4 000 nitů. Zároveň pracuje v barevném prostoru DCI-P3, má tedy širší gamut než běžné sRGB.

Nikon Z 6III
Nikon Z 6III má zadní LCD na kloubovém uchycení
Špičkový EVF Nikonu Z 6III
Špičkový EVF Nikonu Z 6III

Pokud jste si u starších Nikonů Z 6 stěžovali na autofokus, pak u třetí generace můžete očekávat stejný výkon i funkce, shodné s Nikony Z 8 a Z 9. Citlivost AF je –10 EV.

Voděodolný a mrazuvzdorný

O ukládání dat se stará opět dvojice paměťových slotů: CFexpress (typ B) + SD (UHS-II). Tělo je samozřejmě utěsněné proti stékající vodě a prachu, deklarovaná je také mrazuvzdornost až do –10 ˚C. K Nikonu Z 6III bude volitelně dodávaný také inovovaný vertikální grip s ovládacími prvky, který je stejně tak utěsněný proti nepříznivých povětrnostním podmínkám.

Dvojice paměťových slotů CFexpress + SD
Dvojice paměťových slotů CFexpress + SD
Utěsnění Nikonu Z 6III (a vertikálního gripu)
Utěsnění Nikonu Z 6III (a vertikálního gripu)

Tolik základní poznatky k prvnímu představení Nikonu Z 6III. My budeme postupně doplňovat detailní informace, a samozřejmě co nejdříve přichystáme podrobnou recenzi tohoto jistě skvělého těla. Jak se líbí vám?

Doporučené prodejní ceny (06/2024)

Nikon Z 6III tělo: 76 990 Kč
Nikon Z 6III + 24–70 mm kit: 93 990 Kč  
Nikon Z 6III + NIKKOR Z 24–120 f/4 S: 102 990 Kč  
Nikon Z 6III + 24–200 mm kit: 99 990 Kč

Sdílej

4 komentáře

  1. Dobrý deň prajem. Revolúcia, evolúcia, úkrok stranou. Takto by som charakterizoval výrobný program firmy Nikon v posledných rokoch. Keď po skvelých zrkadlovkách prišli prvé bezzrkadlovky Z6 a Z7, to bola podľa mňa revolúcia v systéme fotografovania. Rozšírenie ponuky o ďalšie modely zetkového radu môžeme nazvať evolúciou. Prirodzený vývoj s cieľom osloviť širšie spektrum fotografov s rôznym zameraním. No a Z6 III, to je ten úkrok stranou. Viac zameraný na videotvorbu. Okrem iných aj otočným displejom. Trochu ma to prekvapilo. To že majú bezzrkadlovky Nikon výklopný displej považujem za prínos a v určitých situáciách aj nevyhnutnosť. Otočný displej nie. Ten bol samozrejmý u prvých amatérskych videokamier s malým telom, kde nebola iná technická možnosť pre sledovania snímaného obrazu ako výklopný displej. Toto riešenie mi pripadá trochu lacné a poplatné trhu u inak iste výborného aparátu. Berte to, prosím, ako môj názor. P.S. používam Nikon Z6 prvej generácie a som veľmi spokojný. Ladislav Bratský.

  2. Ten otočný/výklopný/posuvný/naklápěcí displej každému vyhovuje jiné řešení – každé má své +a-. Důležité je , že tam je.
    Ale mám teď pociit, že Nikon, je jediná firma teď, kde jsou 4 varianty:
    Z50 – dolů
    Z7 – naklápěcí
    Z8 – ?
    Zf,6III – výklopný&otočný

    1. Ano, u mirrorlessů Nikon Z jsou 4 varianty zadního LCD:
      – Výklopný: Nikon Z 5, Z 6, Z 6II, Z 7 a Z 7II
      – Výklopný s možností převrácení dolů dopředu: Nikon Z 50
      – Výklopný ve dvou osách: Nikon Z 8 a Z 9
      – Na kloubu: Nikon Z 30, Nikon Z fc, Nikon Z f a Nikon Z 6III

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *