Nejlepší karty do nejrychlejších Nikonů – podrobný test

Že jsou současné Nikony Z, zejména pak Z 8 a Z 9 pekelně rychlé, to příznivci této značky vědí dobře. Ale abyste mohli využívat jejich parametrů naplno – a to platí také pro video – je třeba je „nakrmit“ stejně rychlými paměťovými kartami. Jenže karet je na trhu spousta druhů s různými specifikacemi, tak kterou vybrat? Produktový specialista a školitel Nikonu Filip Barták toto dilema vyřešil, respektive mohl by vám hodně pomoci. Podívejte se na jeho velký test paměťových karet CFexpress, XQD, SD a miniSD,

40 karet v testu

21 karet CFexpress, 3 XQD, 7 SD a 9 miniSD karet – to je počet paměťových médií, která Filip velmi podrobně otestoval na tělech Nikon Z 9, Z 8 a Z f. Nebudu zde popisovat metodiku testu, to všechno vám Filip řekne ve svém videu sám. Uvedu jen základní informaci – karty byly testované „na rychlost“, nebo možná přesněji „na rychlost a výdrž“. A výsledky jsou velmi zajímavé.

Ještě jenom vsuvka: Pokud si poklidným tempem fotíte třeba krajinu, zátiší, nebo jiná témata, kde sériové snímání nevyužijete, a video nenatáčíte vůbec, možná byste si mohli říct, že informace o rychlosti paměťových karet vás nemusí zajímat. Ale v duchu úsloví všechno souvisí se vším bych se i tak mrknul, jak jsou na tom různé značky a typy. Ono to totiž něco vypovídá i o celkové spolehlivosti paměťových karet. A o své cenné záběry asi nechce přijít nikdo. Tak zkoumejte výsledky Filipova testu :-)

Sdílej

6 komentáře

    1. Není to vůbec žádný problém. Ale předpokládal jsem, že když už se na to video někdo kouká – a mluví se tam o tom – tak si na to rovnou klikne ;-)

  1. Velký uznání za trpělivost s testem
    Co bych zdůraznil, že stejně jako u SSD, tak i u SD a CFExpress karet v rámci jedné modelové řady ohromně mohou záviset všechny rychlostní parametry (zápis víc) jen na velikosti.Následující je jen takový hrubý pozorování: Zde u CFExpress to, že od 512 GB jedou maximální rychlostí a do 128GB jsou pomalé. Podobně, u SSD od 1TB měly plnou rychlost a 256 GB a nižší byly nejpomalejší. To je ale zevšeobecnení, který platílo v určitý rok
    A k tabulce s videem mě vadilo nezmínění, kdy zaznamenaná doba odpovídá velikosti karty, to pak neznamená, že záznam byl předčasně ukončen. Na to si člověk musí přijít sám, která hodnota je limitovaná samotnou velikostí karty (i s ohledem na poznámku rezervy indikátoru odhadu délky nahrávání). Koukám na výsledky testů videa H265 a chybí tam připomínka nebo rozlišení situace, kdy na 128GB se vejde 35 minut, na 256 GB 70 minut a to znamená zaplněná karta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *